Проблем с токов кръг на ел. инсталация
Мисия Моят Дом Форуми -> Осветление и електроинсталации Създайте нова тема   Напишете отговор
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
killfat
начинаещ

Пуснато на: Нед Окт 18, 2009 4:08 pm Заглавие: Проблем с токов кръг на ел. инсталация Отговорете с цитат

Здравейте! Понеже не разбирам много от тези неща, ще се постарая да опиша проблема максимално подробно. Та така, проблема е с един токов кръг. Инсталацията е стара, сградата е на около 40-50 години. Към проблемният токов кръг са свързани:бойлер,климатик, и още няколко контакта. Преди година, към него са включвани: климатик,бойлер + дори и още един отоплителен уред. Но последната година, дори при включване на бойлер -3kw + климатик 1.3 kw, мястото където е бушона започва много да нагрява и бушона гори. Пробвахме да сменим цялото гнездо където е бушона+ самия него, но проблема остава. Сега съм сложил автоматичен бушон там, но отново, дори и при ниско натоварване се нагрява и бушона изключва. Дали в следствие на натоварване предишни години самият проводник е заминал? Единственият вариант да се оправи е да се смени ли? Ще трябва ли да се кърти всичко? Shocked

Извинявайте за некомпетентноста ми. Наистина ще съм благодарен ако имате представа как да разрешим проблема Shocked

Прикачил съм снимка на таблото с бушоните...

Проблемният е този от ляво на дясно третия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mil10
начинаещ

Пуснато на: Пон Окт 19, 2009 6:25 am Заглавие: Отговорете с цитат

Ти на 25А предпазител слагаш боилер и климатик печки и контакти. Нормално е да грее при такова натоварване даже може и да ти се запали ламперията с такива стари бушони Crying or Very sad Вземи махни на първо време цялото табло, сложи си ново в дупката без да къртиш или най много да махнеш первазчето и малко да поизрежеш плоскостите.

Сложи си табло с автоматични предпазители с възможно най голям брой който се събере в дупката например 12 или 18 модула дори и да не сложиш всички. Ако като се махне таблото на един бушон идват няколко вериги ги раделяш по отделно. Поне бойлера трябва да е отделно. Ако не се връзва със старите кабели си пусни нова верига за него трипроводен 3х4кв в малък кабелен канал открито по ъглите или ако можеш под ламперията, тогава можеш и дефектнотокова защита да му сложиш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
жоро
начинаещ

Местожителство: Търговище

Пуснато на: Нед Ное 01, 2009 7:50 pm Заглавие: Отговорете с цитат

най-вероятно имаш прегряване на проводника на въпросния токов кръг ,единстеното спасение е да се муфира проводника(фаза и нула) вътре в таблото, като препоръчвам муфата да се калайдиса и след това да размениш местата на предпазителите и въпросния кръг минава през 63Амперовата основа , акотрябва дори да се лишиш от главен предпазител и вътре патрон от 35А . Иначе най добре е да се сменят вички предпазители с автоматични като за бойлера -16А , климатик-25А и т.н.,най-добре хвани специалист за да нямаш главоболия.
Върнете се в началото
dr_olele
начинаещ

Пуснато на: Пон Ное 02, 2009 11:38 pm Заглавие: Отговорете с цитат

нещо се е прецакало в уредите или самия бушон е слаб ( най- лесно става с автоматични предпазители)
Върнете се в началото
killfat
начинаещ

Пуснато на: Съб Ное 14, 2009 3:06 am Заглавие: Отговорете с цитат

Така, реших таблото ще го сменям. Размерите му са:дълбочина 3см ;широчина 17.5см ; дължина-31см

Въпросът ми е, има ли готови табла с такива размери, за да може направо да се махне това и да си сложе новото и автоматичните бушони?

Казаха ми че ако се подрежат нагорелите участъци от сегашните проводници и се сложат бушони, които да държат 40 ампера, нагряване няма да има, съответно при това положение и проблем няма?

Сегашните са 25 ампера. Най-много ме интересува има ли готово табло с тези размери, също така колко ще струва таблото+ 6 автоматични прекъсвача?

Благодаря!
Върнете се в началото
жоро
начинаещ

Местожителство: Търговище

Пуснато на: Съб Ное 14, 2009 12:40 pm Заглавие: Отговорете с цитат

40 ампера витлови предпазители - просто няма. Монтира се основа 63А исе поставя вложка(патрон) 35А.
Вземи си точно размерите и скочи до магазин за ел материали , питай за апартаментно табло за полу- скрит монтаж за примерно 8 предпазителя или новото табло да пасне на стария отвор, а вече колко предпазителя ще сложиш твоя работа, провери колко изходящи кабела имаш в таблоти и предвиди поне още 1-2 резерва за да несе наложи при следващи ремонти да махаш и новото АПТ. Относно греенето на проводниците- 98% от повредите в електротехниката са от хлабави връзки, извода си направи сам.
Idea
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Мисия Моят Дом Форуми -> Осветление и електроинсталации Създайте нова тема   Напишете отговор
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети