|
Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
darkmanx88 начинаещ
|
| Пуснато на: Нед Фев 27, 2011 5:58 pm Заглавие: Гипскартон на гредоред |
|
|
| Правя ремонт на апартамента, кооперация на три етажа, строена през 1950г., на гредоред е, аз сам на втория етаж. Искам да си направя тавана с гипс-картон (около 20кв.м.), но се притеснявам от напукване. Моля за съвет как да постъпя, дали правилно съм се ориентирал. Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Trockenbauer любител

|
| Пуснато на: Вто Мар 01, 2011 5:01 am Заглавие: Re: Гипскартон на гредоред |
|
|
| darkmanx88 написа: | | Правя ремонт на апартамента, кооперация на три етажа, строена през 1950г., на гредоред е, аз сам на втория етаж. Искам да си направя тавана с гипс-картон (около 20кв.м.), но се притеснявам от напукване. Моля за съвет как да постъпя, дали правилно съм се ориентирал. Благодаря предварително. |
Здравей,
Може да се каже,че правилно си се ориентирал тъй като времето на рабицата,летвичките,чопа и варта или гипса мисля отдавна отмина
Надявам се,че не си решил да монтираш гипсокартонените плоскости директно на гредореда?!?
Използваш метална конструкция за гипсокартон/в други държави изпалзват дървена,но тук няма как да намериш хубав дървен материал,а и при цена от 23ст/м за профил се сещай сам.Използва се също и федер шина,но пак няма да намериш/Та на въпроса ти.Пуснал съм и тема специално за системи сухо строителство,писал съм както и други колеги в раздел тавани,но няма да те карам да търсиш и ще обясня пак.
Апропо форума се намира в сайта на "Мисия Моят дом"можеш да прегледаш и записите от предаванията.
Купуваш си UD и CD профили,директни окачвачи,вата,паропропускливо фолио,гипсокартонени плоскости и монтажни консумативи/рапидни винтове 1-ин вид за плоскостите и друг за монтажа на директните окачвачи към гредореда-сам се сещаш,че стъпката на резбата трябва да е за дърво!,пирон-дюбели-PVC дюбел с пирон или въртящ се щифт за монтажа на UD профила към стените/.Шпакловъчен материал.
Тънкоста е в монтажа на конструкцията,1-во конструкцията можеш да я монтираш напречно или надлъжно спрямо плоскостите/ще помоля "колегите" да не се впускат в спорове и споделяне на "личен" опит!Какво означава напречно/него ти го препоръчвам тъй като товароносимостта на тавана предполагам,че няма да е голяма/имам предвид,че няма да монтираш пиано на плоскостите/примерно помещението ти е 3400мм на 4200мм/трябва да се съобразиш и с посоката на гредите,тъй като върху тях ще монтираш конструкцията,предполагаме,че те са напречно т.е. дължина 3400мм това означава,че конструкцията от CD профили ще е с дължина 4200мм.Започва се с идин "нулев"профил с отстояние от стената не повече от 100мм,следващия профил се поставя на 500мм пак от стената!!!-не от нулевия профил!!!,3-ят профил се монтира на 500мм м/у осово разстояние от 2-рия/или на 1000мм от стената/и така до като последния ти профил стигне срещуположната стена но на не повече от 100мм от нея.Обяснявам защо-НИКОГА не фиксирай плоскостите с рапидни винтове към UD профила с който си изградил рамката на конструкцията/монтира се на стените като с нея задаваш точното ниво на конструкцията и по нея нивелираш!/,защото така спираш възможноста за свободното движение на плоскостите предизвикано от вибрациите и движението на сградата!!! и винаги ще пука по ъглите.За това са двата крайни профила! последното свързване на плоскостите трябва да е на разстояние от 50-100мм.Поставяш си ватата и паропропускливото фолио/има указана посока за монтаж/
След това започваш с монтажа на плоскостите/напречно на конструкцията/дължините са 2000х1200 за таван дебелина 12.5/не ползвай 9.5 нито ще спестиш пари,нито ще олекотиш тавана,а само ще си докараш неволи като изкривяване на тавана след време!/,поради това,че стените никога не са перфектни чисто/имам предвид липсата на идеален прав ъгъл м/у тях/ практически те съветвам да не започваш от ъгъл!Измерваш от стената към средата на помещението 1140мм, бележиш по профилите за по-добра пригледност и монтираш първата плоскост 2000х1200 след това продължаваш с плоскоста усоредно до нея като я разкрояваш с размер 1000х1200,продължаваш пак с цяла плоскост 2000х1200 и така шах-матно докато стигнеш до края.Връщаш се на ъгъла взимаш си точните размери,разкрояваш и монтираш.След това продължаваш "напред"до срещу положната стена.Идва ред на шпакловането.
1-во шпакловаш всички фабрични фуги с малко шпакловъчна смес колкото да запълни ръбовете м/у двата листа,а не цялата фуга!Изчакваш около 40-50мин.и "циклиш"отстраняваш "мустака"./"Колегите веднага ще гракнат,че това не се прави,че те са "майстори" и шпакловат на 2-ве ръце.Не става!/След това запълваш напречните фуги и поставяш глас-фазерна лента!След като изчакаш отново 40-50 да дръпнат добре запълваш изцяло фабричните фуги и поставяш глас-фазерна лента,след като изсъхне добре познава се по това,че влагата изчезва и изсветляват фугите,нанасяш следващата ръка пак 1-во по напречните фуги като ширината на "разливане" е между 450-500мм/за това вече се "иска ръка",по същия начин след като са дръпнали напречните фуги оформяш и фабричните.На другия ден шлайфаш със шкурка №80! така падат мустаци грапавини и прочие!И идва ред на "последната ръка" за фугите.За целта използваш финишборд,сатен гипс или F2 на Кнауф.Задължително шпакловаш и всички ъгли таван-стени с лента/принципа е същия като при напречните фуги!/2-ве важни правила при шпакловането и офорвянето.1-во не натискай! с маламашката,2-ро не шлайфай с натиск!За по-добра пригледност когато проверяваш за дефекти не го прави на дневна светлина,а използвай халогенна лампа като я държиш в близост до тавана/става и като "галиш" фугата с ръка,но 1-во трябва да си шпакловал около 10000м2 за да придобиеш тази чувствителност /След като приключиш и ефекта който си постигнал те удовлетворява ако си маняк на тема качество шпакловай цялостно тавана с материала който си ползвал за финиш,ако ли не направи си подготовката за боядисване,включва помитане на тавана от прахта,грундиране!!!нанасяне на "контролната ръка"/бял латекс! така уеднаквяваш основата като цвят и излизат скрити дефекти преди същинското боядисване-отстраняват се със стукопласт например!/нанасяш акрилатен силикон задължително във всички ъгли таван-стени /точно той създава еластичния филм и предпазва от напукване!/и продължаваш с боядисването.
Надявам се да съм бил полезен,а също така да не съм досаден с подробните обяснения и да предизвикам гнева на модераторите и сайт админа
Успех в начинанието.
Преди да си късате "майсторските" тапии,1-во ги заслужете  |
|
|
 |
darkmanx88 начинаещ
|
| Пуснато на: Сря Мар 02, 2011 7:35 pm Заглавие: |
|
|
| Благодаря много, колега. Ще науча всичко наизуст и ще я захващам от единия край. |
|
|
 |
darkmanx88 начинаещ
|
| Пуснато на: Сря Мар 02, 2011 7:50 pm Заглавие: нов въпрос |
|
|
Така като се ровя из форума и ми изникна друг въпрос. Конструкцията на двойна скара ли да е или не?  |
|
|
 |
Trockenbauer любител

|
| Пуснато на: Чет Мар 03, 2011 1:02 am Заглавие: Re: нов въпрос |
|
|
| darkmanx88 написа: | Така като се ровя из форума и ми изникна друг въпрос. Конструкцията на двойна скара ли да е или не?  |
Здравей,
Единична конструкция ползваме Ние по тези географски ширини от евтиния и от глупостта както на "майсторите"/в повечето случай не знаят как и какво/ така и на клиентите/ще Ви замоля ще може ли евентуално малко по-евтинко/.За съжаление има и случай когато Ви "одират" кожата с цената и не слагат половината от предписаните консумативи,за спазване на норми да не говорим.
За това винаги когато извършвам оглед и заснемане на обект правя консултация с клиента и обяснявам подробно защо е "скъпо" и какво включва като винаги нося каталози със себе си с предписанията и нормите за конкретни изисквания и случай.От това,че съм обяснил на клиента предварително не съм загубил нищо-нито ми е "взел хляба",нито пък се е отказал,а напротив.Както правя и снимки по време на всички работни процеси./хем на мен ми е спокойно,хем клиента доволен/Това да не се приема като само-реклама,а като съвет както към колегите да бъдат по-коректни и към професията и към клиента,така също и към клиентите:не е нужно да бъдете строителни инженери или професионалисти за да изисквате малко повече информация от "специалистите" които наемате.Професионалист не означава:"...Оо Я да знаеш колко декара/картофи ли?/са ми миналЕ през ръцете...."
Ако можеш да си позволиш падане с още 29мм препоръчвам на две нива.
М/у другото съм писал доста и по темата за двойната конструкция на две и на едно ниво/втората е тип конструкция когато носещата и монтажната конструкция са на едно ниво/.Ще ти трябват и няколко кръстни връзки.
За носеща и монтажна конструкция на две нива:
На консултант-продавача кажи: кърстни връзки за консрукция на две нива.Носещата конструкция се монтира с м/у осово отстояние 1000-1500мм профил от профил като 1-ия до стената е добре да бъде 500мм,2-ия на 1000-1500 от 1-ия/не от стената както при монтажния!!!/
Конструкцията от този тип е с по-висока товароносимост!Монтажната конструкция я монтираш по начина който описах в предишния ми отговор!Също така препоръчвам използването на нониус- окачвач,защото не става по-здраво,а става перфектно!/на 2-та картинка долу можеш да видиш какво представлява/
За носеща и монтажна конструкция:
На консултант продавача кажи: универсална връзка за двойна конструкция на едно ниво/по-скъпи са от тези за две нива и повечето търговци не ги подържат на склад понеже твърде рядко се търсят/ако си от София или Варна препоръчвам ф-ма "Конструмат" само за София "Сипер" и "Ангро",адресите ще намериш в Гугъл иначе модератора ще ни "бие" /Носещата конструкция/нарича се така,защото нея окачваш с окачвачите към тавана и тя носи монтажната и гипсокартонените плоскости/ монтираш през 1000мм като профилите към стената вече си знаеш 500мм!Също така по нея когато е в едно ниво не се и опитвай да фиксираш гипсокартонените плоскости!!!И не забравяй основно правило НЕ ФИКСИРАЙ гипсокартонените плоскости към UD профила ако ще сградата да е и на 100 години/тя се била слегнала и прочие ла ла ла ла/сградата се движи/микроскопични,а понякога и по-сериозни сътресения/от обитателите в сградата,движещи се в близост автомобили и прочие!!!
P.S. Както можеш да видиш на скиците "братята" немци използват два слоя гипсокартонени плоскости/2х12.5мм!/ сигурно защото са глупави и не разбират,а не могат и да оценят и ползата от 9.5/които се произвежда само за страни на изток от "рая"/от измятането на тавани или "дрънченето"/важи и за предстенните обшивки и преградните стени/.После се чудим защо все повече хора ни "благославят" и не искат и да чуят за "..."мУкавЪ"или онуй там дет брадчедЪ кЪт' са напии и шЪ гу гътнИ пЪ ти го режеш и с чЕкииката..."
Надявам се да съм бил полезен.
Успех в начинанието.
носеща и монтажна конструкция на две нива
анкерфикс-бърз окачвач
нониус-окачвач
носеща и монтажна конструкция на едно ниво
директен окачвач
носеща и монтажна конструкция на едно ниво
нониус-окачвач
Преди да си късате "майсторските" тапии,1-во ги заслужете. _________________ Never argue with a fool because he will take you down to his level and will beat you with his experience!!! |
|
|
 |
darkmanx88 начинаещ
|
| Пуснато на: Чет Мар 03, 2011 9:22 am Заглавие: А пукането |
|
|
| След време ще се напука ли тавана отново или зависи от майсторлъка? |
|
|
 |
Trockenbauer любител

|
| Пуснато на: Пет Мар 04, 2011 2:02 am Заглавие: Re: А пукането |
|
|
| darkmanx88 написа: | | След време ще се напука ли тавана отново или зависи от майсторлъка? |
Здравей,
имам чувството,че не четеш това което пиша.
След като приключиш с монтажа,шпакловането и 1-та ръка боя поставяш АКРИЛАТЕН силикон по всички ъгли стени-таван.
И къде ще напука не мога да разбера какво имаш предвид
По фугите ще напука ако изобщо не знаеш как се шпаклова и апропо ако никога не си се занимавал с това/убеден съм,че е така дори от това,че изобщо питаш дали избора ти е правилен и нямаш никаква представа кое и как се прави-не искам да те обидя/по-добре наистина не се захващай!Свали си стария таван,накови си нова рабицова мрежа и нататък всеки що годе запознат с технологията от преди 50-на години знаe какво да прави/всичко е въпрос до ръце и усет/
Ето това е лентата която се използва за фугите.За ъглите си има хартиена лента за ъгли.Повече не виждам с какво мога да ти помогна/освен да дойда и да ти монтирам таваните/.
Успех в начинанието.
Преди да си късате "майсторските" тапии,1-во ги заслужете.  _________________ Never argue with a fool because he will take you down to his level and will beat you with his experience!!!
Последната промяна е направена от Trockenbauer на Съб Мар 05, 2011 7:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
darkmanx88 начинаещ
|
| Пуснато на: Пет Мар 04, 2011 7:11 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря много, колега, прав си, до сега не сам се занимавал с гипс-картон, но не мисля че ще ми е голям проблем.
Най-важното е, че каквото си го направя ще си го направя на моите тавани, и няма после да ме гризе съвестта, че съм си "оставил ръцете" на някой.
И още веднъж БЛАГОДАРЯ за предоставената от теб информация, и за отделеното време!!! |
|
|
 |
Trockenbauer любител

|
| Пуснато на: Съб Мар 05, 2011 6:57 pm Заглавие: |
|
|
| darkmanx88 написа: | Благодаря много, колега, прав си, до сега не сам се занимавал с гипс-картон, но не мисля че ще ми е голям проблем.
Най-важното е, че каквото си го направя ще си го направя на моите тавани, и няма после да ме гризе съвестта, че съм си "оставил ръцете" на някой.
И още веднъж БЛАГОДАРЯ за предоставената от теб информация, и за отделеното време!!! |
Здравей,
Извинявам са за тона от последния пост.
Успех в начинанието.
Преди да късате "майсторските" си тапии,1-во ги заслужете.  _________________ Never argue with a fool because he will take you down to his level and will beat you with his experience!!! |
|
|
 |
tsolovi начинаещ
|
| Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 9:22 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте,
Пиша в тази тема, защото и аз имам идея за ремонт на къща с гредоред. Искам да попитам каква е приблизителната цена за кв.метър на използваните материали при направа на окачен таван от гипсокартон и конструкция на две нива, както е обяснено по-горе.Знам, че това е относително и зависи от различните градове, но ако някой има такива сметки ще се радвам да ги сподели.
Благодаря предварително. |
|
|
 |
|