Гредоред или плоча?

Споделете своя опит с ремонтите, преустройствата и декорацията на жилището

Потребителски аватар
laik
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон мар 10, 2008 12:41 pm

Гредоред или плоча?

Мнение от laik » вт мар 11, 2008 10:08 am

Преустройваме стара къща, която е на гредоред. Трябва да вземем решение дали да я оставим така или да изливаме плоча между първия и втория етаж. И в тая връзка ми се иска да получа повече мнения по темата. Предимствата и недостатъците :?:
Как може да се установи дали гредите са добри (годни) или се нуждаят от подмяна?

Потребителски аватар
palio
любител
Мнения: 179
Регистриран: чет яну 31, 2008 9:03 pm

Мнение от palio » вт мар 11, 2008 10:27 am

Абе плочата си е плоча от където и да го погледнеш. Гредоредът скърца, клати се, ядат го дървояди и тн. Ако можеш да слагаш плоча слагай.

Потребителски аватар
Dido_VN
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: съб яну 19, 2008 4:49 am

Мнение от Dido_VN » вт мар 11, 2008 10:03 pm

И аз съм на това мнение. :\:D/:

Потребителски аватар
Prodi
любител
Мнения: 148
Регистриран: чет ное 29, 2007 8:44 pm

Мнение от Prodi » ср мар 12, 2008 2:24 pm

В България обработката на дървото е такоава, че то не може да издържи много време. така че и аз смятам, че плочата е по-доброто решение. След това можеш да направиш каквато и да е облицовка от дърво или друга декорация, ако искаш да направиш видими гредите.

Потребителски аватар
Murko
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: ср мар 05, 2008 9:45 pm

..

Мнение от Murko » ср мар 12, 2008 3:16 pm

Плочата си е плоча :wink:

Потребителски аватар
gencho-gealan
специалист
Мнения: 123
Регистриран: нед фев 17, 2008 9:42 pm

Мнение от gencho-gealan » чет мар 13, 2008 12:17 am

Във всички случаи плочата е за предпочитане!Ако къщата е без носещи колони в краищата,обаче ще трябва да се излеят такива! Доста къщи съм огледал такива и съм работил в тях, но навсякъде,където гредоредът беше заменен с плоча,бяха отляти пояси и колони!

Потребителски аватар
joy4j
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед мар 23, 2008 11:16 pm

Мнение от joy4j » нед мар 30, 2008 5:37 pm

преди 20 дни изляхме плочата на нашия гредоред, ремонтираме стара къща и искаме да я направим наш дом. Беше мн. трудоемко с гредореда,но се преживява:) сега като е прекрасно и се продължава с ремонта...покрив...ел...

Потребителски аватар
peterp.1
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед апр 06, 2008 1:56 pm

Мнение от peterp.1 » нед апр 06, 2008 2:06 pm

Темата живо ме интересува, понеже си купих една селска къща с много здрави каменни основи и искам да я ремонтирам и да прекарвам значителна част от времето си в нея. Това което питам е как се прави плоча на такава къща , нужно ли е да се бута целия втори етаж и изобщо ще бъда благодарен ако ме информирате за всички стъпки , които са нужни. Благодаря!

Потребителски аватар
bobtod
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон апр 21, 2008 2:00 pm

Мнение от bobtod » пон апр 21, 2008 2:20 pm

joy4j написа:преди 20 дни изляхме плочата на нашия гредоред, ремонтираме стара къща и искаме да я направим наш дом. Беше мн. трудоемко с гредореда,но се преживява:) сега като е прекрасно и се продължава с ремонта...покрив...ел...
Махнахте ли старите греди и всичко кавото е било?
Арматурата и някаква информация за захващането към стените.
Скайп bobtod

Потребителски аватар
Handy-man
любител
Мнения: 96
Регистриран: ср апр 09, 2008 7:33 pm

Мнение от Handy-man » пон апр 21, 2008 2:37 pm

Моята къща беше подобна. Първия етаж стените бяха от камък - 60-70 см. зид. На Втория етаж стените бяха комбинация от дърво и тухли. Таваните бяха гредоред и тръса. Наложи се да я обновя. И аз си мислех да запазя на първия етаж стените, да бия плоча и да строя втори етаж. Като бутнах втория етаж и свалих тавана на първия, зидовете така цъвнаха и се порутиха (да не говорим че бяха пълни с гнезда на плъхове и всякакви мизерии), че реших кардинално проблема: бутане изцяло, копаене на нови основи: абе изцяло нова къща. И никога не съм съжалявал за това свое решение.

Потребителски аватар
галина
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон юни 22, 2009 7:56 pm

Мнение от галина » пон юни 22, 2009 8:05 pm

На кръстопът сме! Помош! Преди 2 години купихме апартамент - ново строитлство, но наскоро си харесахме и къща в града, която обаче е гредоред и кара таван. Ремонтирана е козметично - изолация, измазана е, дворчето е кукетно, с кладенче.... Не сме наясно какво се крие под тази красиво опакована къща. Как да разберем и какво да изберем - къщата или апартамента, защото цените им са еднакви? :help:
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
taliban4o
начинаещ
Мнения: 15
Регистриран: вт яну 05, 2010 1:05 pm

Мнение от taliban4o » вт яну 05, 2010 3:14 pm

:lol: :lol: :lol: много ясно че кащата иска ли питане дори да е гредоред.Ако се потдържа правилно в гредореда има доста живот това го доказва и случая с един познат които закупи каща в родопите на .... годинки и след един не толкова голям ремонт се преварна в нещо невероятно.А имаики предвит и на какво ниво е новто строителство и колко средства ще са ви необходими и него да го достроите а и бадещите нерви които ще изхабите със доброжелателните саседи мисля, че одговорих на въпроса.При огледа на кащата просто вземете няколко маисторчета с цел да одкрият дефекти и следователно да намалите цената на къщата:wink: .

Потребителски аватар
petermar
начинаещ
Мнения: 41
Регистриран: съб яну 10, 2009 2:40 pm

Гредоред или плоча

Мнение от petermar » ср яну 06, 2010 12:20 pm

Най - добре е да си я построите естествено на ново. Събаряте старото и построявате нова по всички строителни норми. Най- важното преди да си дадете отговор е да си изясните къщата дали отговаря на изискванията за земетръсоустойчивост. Повикайте познат строителен инженер за да ви посъветва дали има нужда от укрепване, проверете основите как са направени - на скала ли е построена - има ли пукнатини по фасадата и отвъртре - на какво се дължат. Аз също като вас се двоумях преди три години какво да правя - да оставя гредореда или да правя плоча. накрая след консултация със архитект реших да го оставя и поправих гредореда, като използвах и съвременни елементи - метални греди, които заместиха част от остарелите дървени греди, подмених част от дюшемето с кофражен шперплат, защото се оказа същата дебелина и го имах в наличност. отгоре над дюшемето поставих два пласта гипсофазер на кръст и после ламиниран паркет мога да ви кажа че не съжалявам за това си решение да оставя гредореда. със съврменните методи на строителство може да се постигнат завидни резултати - няма скърцане, всичко е равно и чисто. Постига се едновремемно и бързина на строителството и съвремено звучене, като същевременно се запази автентичната архитектура, което е част от проблема на старите къщи. Мои приятели си закупиха къщи по различни села и събориха всичко и ляха бетонови плочи, укрепваха стени, изливаха колони - все още са в ремонт. А аз от две години живея там и се наслаждавам на комфорт и топлина без да съм похарчил много средства и с чуствително по малко разправии с майстори.

Потребителски аватар
housedoktor
начинаещ
Мнения: 11
Регистриран: вт яну 15, 2008 12:04 pm

Мнение от housedoktor » пон яну 25, 2010 11:00 am

Хора,не подценявайте гредореда. Ако гредите са в добро състояние (без загнило и дървояд) ги оставете.Имам няколко довода за това си твърдение:Безсмислено е да се увеличава мъртвото тегло на къщата.С гредоред е далеч по изгодно финансово.Имате добра възможност за топлоизолация.За шумоизолиране също има какво да се направи.Сеизичната устойчивост е по-голяма ,ако е изпълнено правилно. Не вкарвате влага при строителството.Дори и основният недостатък- лесна горимост може да се намали значително при спазване на необходимите изисквания.Като дълговечност конструкцията не отстъпва на останалите видове.Подобен вид къщи се строят от столетия по цял свят.Самият аз съм работил по много къщи с гредоред на възраст от 100 до 650 !!! години.
Намери си работа,която харесваш - така никога няма да ти се наложи да работиш

Потребителски аватар
talexandrov
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: нед авг 08, 2010 12:20 pm

Re: Гредоред или плоча

Мнение от talexandrov » нед авг 08, 2010 12:25 pm

petermar написа:Най - добре е да си я построите естествено на ново...
Аз също съм решил да подмена гредите. Те са между мазето и 1-ви етаж.
Понеже не разбирам много от тези работи, не бях сигурен дали това е възможно.
Моля да ми пратите някаква информация как става тази хватка, дали се подменят гредите, или се укрепват. Аз предпочитам да ги подменя, но ако не е възможно ще ги укрепя...
Също ще съм ви благодарен, ако ме насочите към някой който се занимава с такава дейност, и го прави добре.

Отговори