термо помпа

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
Vesy
начинаещ
Мнения: 15
Регистриран: съб юли 25, 2009 11:07 am

термо помпа

Мнение от Vesy » съб мар 20, 2010 5:07 pm

Има ли някой опит с отопление/охлаждане с термопомпа - ако има такъв, моля да сподели ефективност/цени/евентуални проблеми.

Потребителски аватар
Зейфод Бийблброкс
любител
Мнения: 92
Регистриран: нед мар 08, 2009 6:57 pm

Мнение от Зейфод Бийблброкс » съб мар 20, 2010 8:16 pm

Кажи какво те интересува- вода, земя или въздух?
С каква инсталация ще работи- стара с радиатори, нова с конвектори, подово, комбинирана някава....
Каква машина ще искаш, българска, китайска, френска, италианска, немска...?
Ако нямаш инсталация, какво ще искаш и какво качество ще се гони?

И друго, може би най-важното, какво гониш- максимална ефективност или просто да е топло и хладно- евтино и без хамалогия?
Двете цели се различават като инвестиция!

Потребителски аватар
petrova
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: пет фев 25, 2011 2:19 pm

Мнение от petrova » пет фев 25, 2011 2:43 pm

Здравейте, имаме термопомпа от 2005 г., термопомпата е вода-вода и е прекрасно решение. По-принцип трябва и да е много икономично, но тъй като ме обслужваше фирма която никога не си довърши работата докрай сме плащали и сметки от 500 лв. на месец за 100 кв.м. - дори през лятото за отопление на водата. Фирмата е Геосолар - от там никога не ни дадоха никаква документация - дори технически характеристики на помпата. Така че проблемът ни е във фирмата, която дори след гаранцията отказа да ни обслужва, а и през цялото време собственикът се крие и не вдига телефона. Налага ни се да сменяме 2 гръмнали компресора, трипътен винтил, терморегулатор. Продухвахме сондажа и сменяхме помпата в сондажа - по желание на фирма Геосолар и незнайно защо. Стояхме 2 зими по 2 месеца на студено.
Читава фирма може да направи чудеса - къщата бързо се отоплява, вода имаме достатъчно (след като друга фирма ни направи ремонт) и сега всичко е прекрасно.

Потребителски аватар
termoavangard
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пон юли 25, 2011 6:40 pm

термо помпа

Мнение от termoavangard » вт юли 26, 2011 9:16 am

Варианта с термо-помпа вода-вода е най икономичен от към разход на ел. енергия но е обвързан с решаването на много проблеми ;
-пясък,тиня ,варовик и др. всичко това се набива в топлообмениците/сондажните/и няма спасени единствения изход е употребата на кожухотръбни разглобяеми топлообмрници които могат периодично да се почистват.
-варянт за спасение от пясък,тиня,варовик и др. е монтирането на воден циклон преди топлообменика но той спира само пясъка зародишите на котления камък остават.
-проблема с регулирането на хладилната мощност традиционно е решен чрес термо регулиращ вентил /механичен/ добро решение би било честотно регулиране на оборотите на компресора и електроннен термо регулиращ вентил също и регулиране на дебита на сондажната вода,
дали чрез оборотите на помпата или с водно регулиращвинтил преди топлообменика.
-наличието на добър датчик поток работещ адекватно също не е за подценяване иначе всичко става фреон вода и масло и топлообменик надут и цъфнал като майска роза от там и някой дефектирал компресор.
Това са основните проблеми на термо помпите вода-вода.
Компромисен вариант е вода-въздух но направена добре система с инверторен компресор електронен терморегулиращ вентил с добър и реверсивен регулатор на оборотите на вентилатора на външното тяло това всичко се нуждае е от доста мощен и качествен контролер обезпечен с качествено написана програма и добри драйвери .

Потребителски аватар
sashko
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: съб окт 10, 2009 7:29 pm

Мнение от sashko » пон яну 30, 2012 10:44 pm

Здравейте,
Аз имам термопомпа вода-вода вече пета година, отоплявам и охлажда с нея къща на два етажа с обща площ 200 м2 , а също така и бойлер 200л. За сега никога не съм имал проблем с нея, неприятното беше миналата седмица когато енергото правеха трафопоста срещу нас и нямаше ток цял ден. Къщата истина, в помещенията стана 18 градуса, като пуснаха тока термопомпата си тръгна сама. Нямаш никакво обслужване на термопомпата освен филтъра на сондажната вода, който се чисти веднъж на две седмици за 2 минути. Фирмата която мия инсталира идват два пити в годината на профилактика безплатно, проверяват и фреона в какви параметри работи компресора, ако имаш повече въпроси се обърни директно към тях http://www.termopompa.ovo.bg

Отговори