Общ въпрос за отопление и енергийна ефективност

Споделете своя опит с ремонтите, преустройствата и декорацията на жилището

Потребителски аватар
netbull
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пет юли 15, 2016 9:32 am

Общ въпрос за отопление и енергийна ефективност

Мнение от netbull » пет юли 15, 2016 9:56 am

Здравейте,

преди по-малко от месец закупих стар панелен апартамент 92 квадрата /чиста площ/ и съм се заел с грандиозен ремонт като започнах по етапно.

Също ще отбележа, че апартамента не е външен с разположение: кухня /с малка тераса/ и малка спалня - север, хол и голяма спалня /с обща тераса/ на юг.

За дограма съм се спрял на Кьомерлинг 76мм /с тройно стъкло или двоен стъклопакет (не съм сигурен как се казва)/ и локално парно с камина на пелети с обща мощност от 15,4 кW. като идеята е парното да "захранва" и бойлер както и северната тераса да няма дограма към стаята и да има радиатор и там.

Понеже инсталацията на парното ще се изгради по земята то трябва да се направи и замазка т.е. нивото на апартамента ще се вдигне доста и майсторът за строителните работи препоръча да се направи с фибран и върху него поне 3 см. замазка..

Въпросът ми е следния: тъй като апартамента ще има изолация от всякъде /5 см стиропор от вънка, на северните стени и от вътре 2 см. фибран и на пода/, ще се инвестира в по-качествена дограма, то има ли смисъл да се инвестира в толкова скъпа инсталация за локално парто на пелети..

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пет юли 15, 2016 8:13 pm

По логика, щом апартамента е панелен, нормално е да има централно отопление и захранване с топла вода.
Ако си направите калкулация за цените на камината, тръбите (инсталацията), труда, който може да бъде и Ваш, ще прецените самият Вие, дали си струва да се инвестират пари, за нещо налично.
Все пак има и жилища, макар и панелни, които са без ТЕЦ. Тогава вече определено си струва да си инсталирате и камина на пелети.
Може да се наложи да я ползвате сравнително рядко, но ще Ви е спокойно, че няма да мръзнете в студените дни.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Отговори