Проблем с влага и конденз

Монтиране,изолиране, видове дограми

Потребителски аватар
wmixov
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон яну 15, 2018 5:42 pm

Проблем с влага и конденз

Мнение от wmixov » пон яну 15, 2018 5:43 pm

Здравейте.
Незнам дали пускам темата в правелния раздел но ми се стори, че тука е мястото
Имам 5 камерна пвц дограма с двоен стъклопакет. От външната страна е 4 сезона а вътре е обикновенно стъкло.

Живея на последен етаж, дограмата е на запад и имаме още една външна стена която е на север и има външна излоция на северната 3-4см

Образува ми се зимата винаги конденз. Принципа е следния.. колкото вънка става по студено толкова конденза на стъклото е по голям. Когато вънка е около 0та конденза е сравнително по малко а влагата в стаята е около 70%. Сега последните дни вънка става около -5 и конденза става много голям освен по стъклото има и по пластмасата и леко се стича добре че има перваз че минавам с един парцал и забърсвам. През деня е по малко но пак го има.. ще показа със снимка но вечер става доста а сутрин като се събудим е хептен страшно....

Изображение

Искам някак си да разреша проблема без влагоабсурбатор който да бучи по цял ден....

На пипане стената около дограмата е влажна спря другите стени, тавана е една идея и той студен.. на последен етаж съм. Възможност за външна изолация няма но дали би разрешила проблема ?

Идеята ми е че мога да направя вътрешна на целата стена около дограмата и евентуално на тавана.. това дали би разрешило проблема ми ?

Другото нещо което един приятел спомена че ако сложа троен стъклопакет няма да го има това нещо.. има ли логика в това нещо ?

Попринцип се отопляваме с климатик но климатика се пуска само вечер. Събота и неделя го държим постоянно като поддържаме температура около 22 градуса като при това положение конденза по стъклото е по малко но пак си го има..... и влагата е около 65%
В стаята няма цветя няма дявол...

Чичо ми в стаята си има 9 китки същото изложение само че с вътрешна изолажия от стереопор спи си и си живее там няма една капка поо стъклото.. дори не я отоплява защото там винаги е около 18 20градуса без да топли и казва че му е много комфортно.

Дайте идея как да разреша проблема... теч от покрив няма или поне не го виждам но е факт че покрива е стар и има само керемиди без никакви изолационни истории.... Писна ми да чистя мухал всеки месец

Потребителски аватар
KiBo
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: нед фев 09, 2020 10:48 am

Re: Проблем с влага и конденз

Мнение от KiBo » нед фев 09, 2020 11:00 am

Здравейте. Направете отвор в средата на горната част на касата ( ако е с фикс , отвора да е на отваряемото ) ( ако няма такъв ) .

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Re: Проблем с влага и конденз

Мнение от tmilanov » вт фев 11, 2020 4:27 pm

KiBo написа:
нед фев 09, 2020 11:00 am
Здравейте. Направете отвор в средата на горната част на касата ( ако е с фикс , отвора да е на отваряемото ) ( ако няма такъв ) .
Ако е трябвало да бъде продупчена дограмата, още в завода щяха да го направят. Моето мнение е, че вероятно ползвате помещението без да го проветрявате и без да отваряте прозореца или балконската врата, а едновременно с това и пестите от отоплението. Когато сте в помещението, особено вечер и стоите на затворена врата, логично е да има конденз, защото от самото дишане на живите същества (освен хората, и домашните любимци) всички те издишват влажен въздух, който се "полепва" по стъклата. Ако оставите вратите на всички стаи и помещения отворени ще дадете възможност на въздуха да циркулира из цялото жилище, а по този начин ще се намали натрупаната влага в една от стаите. Желателно е и през нощта да оставяте вратите отворени за да продължава да циркулира въздуха и да разпределя равномерно влагата. Сигурен съм, че ще се намерят много "специалисти" и "вещи лица" с "изключително компетентни мнения", но ако си припомните някои елементарни физически закони ще се убедите в препоръките ми. Ако сте на парно, вероятно сте забелязали, че радиаторите са монтирани под прозорците. Някой дали си е задавал въпроса защо именно са точно под прозорците, а не на някое "по-удобно" място? Радиаторите са под прозорците за да образуват т. нар. въздушна завеса, която именно спомага за по-бързата и по-лесната циркулация на въздуха. Защото топлия въздух е по-лек от студения и непрекъснато "облизва" прозореца, като по този начин предотвратява образуването на конденз. Ако сте с климатик и имате възможност, насочете го да духа повече към прозореца и ще забележите, че конденза ще намалее и дори ще изчезне. Ако сте на печка или камина, която е плътно до комина няма как да се постигне положителен резултат, защото да отоплителното тяло е топло, но ако се отдалечите на метър - два се усеща студа в стаята. На всички, които решат да ми опонират препоръчвам първо да опитат и след това да коментират.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Отговори