Страница 1 от 1

Климатик или парно?

Публикувано: пет юни 20, 2008 2:45 pm
от tetky
Климатик или парно? Кое е по-евтино?

Публикувано: пет юни 20, 2008 4:41 pm
от rumen_iankov
Аз съм в къщи с климатик и съм доволен повече от парното.

Публикувано: пет юни 20, 2008 6:28 pm
от biri4kata1967
Здравейте! аз съм с парно и съм доволен ! отопляваме 10 помещения заедно с бани и тоалетни!!Живея в къща !Отоплявам се с дърва! друг е въпроса когато си в апартамент! Ако не си на газ то носенето на твърдо гориво по високите етажи става постоянен проблем!Също така парното ми решава проблема с топлата вода !Не е за подценяване и факта че по селата често спира и електричеството през зимата !Докато в града това се случва по рядко и затова там използват по често климатици защото имат лесна потдръжка освен ако външното тяло с вентилатора не замръзне! Според мен въпрос на лична преценка ( финансова) е с какво ще се отоплявате и КОлКО помещения!много често калкулатора и комфорта в дома вървят заедно и от там се започва-успех

Публикувано: пет сеп 12, 2008 4:57 pm
от xtreme
Определено е голямо предимство, особенно през лятото, но и за зимата вършат работа!
Моя съвет е да се заложи на японските модели, особенно "Osaca". Нашия вече 4-та година не е мръдна и се справя много добре, както през лятото, така и през зимата, дори и при минусови температури!

Публикувано: нед сеп 14, 2008 1:37 pm
от olichka
откакто съседът под мен си сложи климатици, стените ми над неговите климатици при всяко сериозно захлаждане мухлясват!!!! какво да правя?

Публикувано: чет сеп 18, 2008 4:12 pm
от xtreme
olichka написа:откакто съседът под мен си сложи климатици, стените ми над неговите климатици при всяко сериозно захлаждане мухлясват!!!! какво да правя?
Според мен ще е добре да напръскаш с препарат срещу мухъл!
За "Саво" има добри отзиви, а също и за Термошилд или Термомакс!
Саво-то е разредена белина с 5% разтвор на натриев хипохлорид. Напръскваш местата, където се е появил мухъла и след това проветрвяш помещението за няколко часа!

Публикувано: чет сеп 18, 2008 10:34 pm
от biri4kata1967
Здравейте ! Според мен първо трябва да разберете причината за мухъла !Иначе чистенето със "САВО " ще се превърне в ежедневие а миризмата му е ад !!! Изобщо не е вярно че с проветряване "за няколко часа " ще се разсее миризмата особенно ако се наложи по сериозно чистене с цяла опаковка ! Препарата ще ви реши проблема само временно а предполагам че това не ви устройва -успех

Публикувано: пон сеп 29, 2008 10:23 am
от paveto
Хубава работа . ::-k:

Публикувано: пет мар 16, 2012 9:16 am
от Кузман
аз съм за климатик, доволен съм и неспирам да ги ползвам вкъщи :)))

Публикувано: чет ное 08, 2012 11:20 am
от plamena_ivanova
Разбира се че който има климатик ще е за климатика, а който има парно ще е за него, но е хубаво да отговори човек който има и двете.
Ние имаме климатик в малкия си апартамент който е на 5ти етаж и мога да кажа че не топли кой знае колко - ток плащаме много.
Парното е в големият ни апартамент 110квадрата и няма грешка, вярно че даваме пари за дърва и въглища и е разправия да цепиш носиш и палиш...

Публикувано: пет мар 22, 2013 3:57 pm
от doko123
Определено парно!

Публикувано: вт мар 26, 2013 11:43 pm
от tmilanov
Старая се да отговоря както на tetky, така и на Пламена Иванова. Работех в една частна фирма, където решиха, че с климатици ще е по-евтино отколкото на парно. В интерес на истината трябва да кажа, че парното отопление е локално с котле за дизелово гориво (нафта). Сградата е на 3 (три) етажа и почти във всяка стая има климатик. Средно това са около 4 климатика на етаж. Ако предположим, че всеки един струва по 1000 лв, то само цената на климатиците е не по-малко от 12 000 лв.Отделно се плаща за монтажа на уредите - 200лв/бр.= 2 400лв. Когато колегите са на работа, климатиците работят непрекъснато, като има още едно неудобство - на един е топло, на друг - студено. С едно изречение: "Угодия няма". И през зимата все има някой кихащ или кашлящ, а климатиците имат филтри за МЕХАНИЧНО почистване на въздуха (прах или миниатюрни песъчинки), но не и антибактериално филтриране, то климатикът ще НАГНЕТИ микробите по-бързо отколкото естественото им разпространение. Климатикът не вкарва свеж въздух, а върти един и същи.И от там започват здравословните проблеми. Ако имате "късмета" да сте под климатика или близо до него, тежко ви и горко относно въздушното течение, което се равнява на дълго пътуване с транспортно средство на отворен прозорец. За камината: На вилата имам камина и всеки път, когато съм на вилата с удоволствие паля камината. Неудобството е когато дойде времето за сън. Колкото и много да я зареждаме, на сутринта тя (камината) е угаснала и започва изнасянето на мръсотията (пепел, сгурия) след което зареждане отново с дърва и въглища. Но колкото и да е неудобно чистенето и зареждането на камината, предпочитам камина пред климатик. Ако на вилата имах климатик, какво ли щеше да бъде отоплението както се случи една Нова година, когато нямаше ток?

Публикувано: съб мар 08, 2014 3:19 pm
от martonikk
А тези с климатиците ще кажете ли зимата колко часа от деня работят и долу горе какъв разход на тока правят?

Публикувано: чет мар 20, 2014 4:08 pm
от ivanjordanov78
Според мен топлината, която идва от парното е по-харна, но в България е по-скъпа. За съжаление сме задължени един вид да си изсушаваме въздуха вкъщи.