Дали ще има ефект?

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
milenmetodi
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: нед окт 11, 2015 11:02 pm

Дали ще има ефект?

Мнение от milenmetodi » нед окт 11, 2015 11:29 pm

Здравейте, имам следното питане. Отоплявам се с камина с водна риза, но имам проблем. Значи живея в панелка, тристаен, на втория етаж от 8 етажа, с комин зидан с блокчета от сгурия, с три отвора, единия е за първите 4 етажа, втория е за вторите, третия е малък и незнам точно за какво е. Камината ми е 16 киловата, но нямам достатъчно тяга. Сложил съм вентилатор ФИ 130мм. на входа на камината за увеличаване на тягата.Той е свързан с тръби, които дърпат въздух от общото килерно помещение на съседите - изолирал съм се от там. Сега се чудя дали да сложа от тези въртящите се шапки на върха на комина? Четох, че те са ефективни само при вятър и затова се питам дали с помощта на вентилатора и шапката на комина ще имам успех с тягата, защото все още не съм си сложил нови врати в стаите, а старите съм махнал и като пусна аспиратора в кухнята се получава връщане. Това го давам като пример, че апартамента е уплътнен добре, за добро или лошо?... Сега дали да сложа такава шапка или няма смисъл. Комина го чистя, знам, че не е добър, но се боря да намеря някакво решение!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон окт 12, 2015 9:32 am

Малко е вероятно да си решите проблема, защото комините в панелните жилища ги зидат "проформа" или иначе казано, но по-точно като приказка - "за Бог да прости". Имах "щастието" да си махна комина със съгласието на съседите под мен. Когато започнах "демонтажа" на комина, видях, че сигурно са идвали на бригада от началните класове, защото комина беше "иззидан" (една много силно казана дума) крив, на зиг заг и с много пролуки между тухлите. Е, разбира се събирали са всевъзможните остатъци от тухли - единички, четворки, парчета от бетон и т. н. Измазването беше само с варов разтвор ( за което съм единствено благодарен, защото лесно падна), без никакъв мастар, без отвес, разчитайки на "трънското око", което е око, но не е нивелир или отвес.
Та във връзка с Вашето допитване, мога да споделя, че за да "заработи" комина както трябва, ще трябва да го преработите отново, ако не от първия етаж, то поне от Вашия -втори етаж, но до покрива, включително и на покрива.
Едва ли ще Ви помогне вентилатора и шапката, която мислите да сложите на края на комина.
Да не кажа голяма приказка, но съм убеден на не по-малко от 90%, че проблема е в самия комин. Нищо чудно да не е иззидан и до покрива, защото щом казвате, че като пуснете абсорбатора и връща, това ме навежда на мисълта, че края на комина свършва в подпокривното пространство, и че там се получава обратно въздушно течение, което "спомага" за връщането на тягата на комина. Да не говорим, че комина няма никаква тяга.
Влезте в "графата" комини и прочетете за тънкостите на това "елементарно на пръв поглед" "устройство", наречено комин.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Потребителски аватар
milenmetodi
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: нед окт 11, 2015 11:02 pm

Мнение от milenmetodi » пон окт 12, 2015 9:00 pm

Благодаря за точния отговор! Аз също си знам, че проблема е в самия комин, но се боря с него. Ще се отоплявам за трета зима, като го прочистих, отгоре с метален профил, дълъг един метър и тежък към 10 кг. Спуснах го последните 4 етажа, а отдолу с помощта на двуметрови шпилки, съединени заедно прочистих и по-долните етажи. Тъй като съм махнал коминното тяло на моя етаж и съм вкарал директно димоотвода в комина знам същността на самия комин. Блокчетата от сгурия са относително напаснати, но проблема според мен идва от плочите на панелката. Те така са осъразмерени, че стесняват коминното тяло може би с една трета, а това не е добре за тягата. Тази есен успях с щпилките да разбия плочата между 3-ия и 4-ия етаж , остана само дебела арматура и остава между 4-ия и 5-ия да се справя. А иначе изпаднаха доста неща, които бяха заседнали между4-ия и 5-ия етаж - еднометрово парче дърво, едно по-малко, една консерва части от тухли, нищо, че комина беше прочистен от коминочистач! Та ако тия шапки създават някаква тяга и с помощта на вентилатора се надявам да се справя с проблема. А иначе това с аспиратора се получава, защото апартамента е добре уплътнен и като се пусне аспиратора изтласкания нагоре въздух трябва да се запълни с друг и аз както нямам никакви врати, постъпвашия въздух идва от комина.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон окт 12, 2015 10:41 pm

Дано се справите! Успех!
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Отговори