Проблем с камина - дърпа само ако отворим прозореца

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
Августина
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: вт окт 08, 2013 11:55 am

Проблем с камина - дърпа само ако отворим прозореца

Мнение от Августина » вт окт 08, 2013 12:01 pm

Здравейте,

Много моля за помощ. Нанесохме се в апартамент с камина, за която хазяина търъдеше, че връщала дим. Когато застудя си купихме предпазна решетка, аксесоари и дърва и я запалихме. Коминът дърпа, още повече, че цялата кооперация се отоплява на камини. Казаха, че е имало почистване на комините и са изрядни. Да, обаче нашата камина започна да връща пушек, а клапата е отворена. Това се случва само ако прозорците на стаята за затворени. Ако леко открехнем единия прозорец, камината не връща дим, но пък и стаята не се затопля.
Огледахме камината и видяхме, че освен комина и огнището има само една клапа, която трябва да се отваря. Тоест нямаме пепелник или друг отвор, през който да влиза въздуха. Въпросът ми е трябва ли да викаме майстор и ако да - може ли да помогнете с контакти?
Проблемът, че стаята няма отдушник ли е и ако да, къде трябва да се направи той - на външна стената или някъде по самата камина? Трябва ли да пробием някакви дупки по самата камина, за да има циркулация на въздуха?

Моля ви дайте идея какво да правим и на какво се дължи това ;)

Потребителски аватар
nikolovvd
любител
Мнения: 53
Регистриран: ср авг 28, 2013 3:55 pm

Мнение от nikolovvd » ср окт 09, 2013 10:32 am

Моля да уточните няколко неща!
1. На кой етаж се намира жилището?
2. Колко етажа е сградага?
3. В банята има ли отдушник?
4. Отдушникът има ли вентилатор или е с естествена тяга?
5. Каква е дограмата?
6. Има ли под вратите свободно пространство или има монтирани "четки"?
В жилищата от новото строителство е постигната доста добра изолация от гледна точка на енергийната ефективност. От тази гледна точка в жилището Ви няма "теч" на топлина навън, но и няма от къде да влезе въздух.
Има 2-3 решения на проблема.
1. Монтиране на клапа на дограмата, която има 3 режима
- напълно отворена
-напълно затворена
- автоматичен режим, който управлява клапата в зависимост от влажността на въздуха в помещението.
2. Монтиране розетка на стената в стаята, където е камината.
3. Оставяне на открехнат прозорец в някое помещение - килер, сушилня, баня или мокро помещение. Това обаче е свързано с промени по вратите, които ще позволят на въздуха да минава свободно под вратата.

Потребителски аватар
Августина
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: вт окт 08, 2013 11:55 am

Камината - отговори

Мнение от Августина » ср окт 09, 2013 2:10 pm

1. Жилището е на втория етаж
2. Сградата е на 8 етажа
3. В банята има отдушник с вентилатор - включва се и се изключва
4. С вентилатор
5. Дограмата е от най-старите - еднокамерна, обикновена, ПВЦ
6. Под вратите няма четки, но и няма много пространство - тоест няма луфт, може би милиметър, за да се отваря.

Камината няма никакви отвори освен камерата и клапата. С мраморна облицовка е, няма дори розетка за да излиза топлото като на другите камини. Няма и пепелник....Вчера когато духаше вятър нямаше дим навътре към стаята - предполагам , че налягането е оказало влияние.

Потребителски аватар
nikolovvd
любител
Мнения: 53
Регистриран: ср авг 28, 2013 3:55 pm

Мнение от nikolovvd » ср окт 09, 2013 2:50 pm

Опитай следното:
При запалена камина, когато не пуши, отвори вратите към банята и не включвай вентилатора (осветлението). Наблюдавай поведението на камината, когато включиш осветлението в банята. Ако започне да пуши, то наистина не достига въздух. Недостига на въздух може да дойде и от това, че жилището е на ІІ етаж и въпреки, че вентилатора в банята не работи то естествената тяга е голяма. Това се вижда от въртенето на перката на вентилатора, когато той не е включен. Да не забравяме, че при палене на камината, топлият пушек трябва да преодолее поне 15 метра студен въздушен стълб в комина. Докато това стане камината ще пуши. Можеш да отвориш някой прозорец докато палиш камината и след като се разпали хубаво да затвориш. Тогава вече комина ще се е стоплил и ще има много по-добра тяга.
Друго, за което се сещам е един типично български феномен. Някой правят дупка в коминото тяло и включват въздуховода на абсорбатора. При това положение пушека на всички ползващи този комин ще се връща обратно, защото вентилатора на аспиратора прави по-високо налягане. Най-тъпото на това действие е, че някой ден, когато се е събрала достатъчно мазнина в комина, тя може да се запали от някой ползващ комина по предназначение и като по фитил огънят ще достигне до абсорбатора. От там сгорещената и горяща мазнина ще потече в кухнята и пожара е готов.

Потребителски аватар
Августина
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: вт окт 08, 2013 11:55 am

Мнение от Августина » ср окт 09, 2013 3:29 pm

Много благодаря, тези дни ще опитаме. Мисля,че в нашата кооперация няма такива, които да са свързали камините си с абсорбатора, освен нашия, който е свързан през комина. Иначе това за затоплянето може и да е вярно, защото нали ти казах - вчера не пушеше :)

Ще видя довечера или утре и пак ще пиша
Поздрави и Благодаря

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » съб окт 12, 2013 9:59 am

Понеже сте се включили към комина, в който както разбрах има абсорбатор (дали Вашия или чужд), то когато е включен вероятността да връща пушека обратно е много голяма. Комина трябва да няма абсорбатори и вентилатори. Трябва да има естествена тяга. А това, че камината няма пепелник и отвори за регулиране притока на въздух, си е сериозен проблем. А щом отворите прозорците, и камината работи добре, това значи, че вече има циркулация на въздух, което вкарва кислород в камината и благодарение на него се осъществява горенето.Извода е, че при затворени врати и прозорци няма достатъчно кислород. И както Ви казва nikolovvd, отворете банята, но не включвайте вентилатора. Ако камината Ви е включена в някой отдушник, който Вие го използвате за комин, а съседите за вентилация с абсорбатор или вентилатор, трябва да търсите друго коминно тяло (отдушник), което се използва само за комин, или да уговаряте съседите, да си включат вентилационните уреди към друг отдушник.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:


Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон ное 18, 2013 12:00 am

И за Августина е странно и затова се допитва до всеки - за да узнае каква е причината, а не да и казват дали е странно или не.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Потребителски аватар
Angelov
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср авг 27, 2014 12:36 pm

Мнение от Angelov » ср авг 27, 2014 12:45 pm

Здравейте, пиша в тази тема понеже имам сходен проблем. В апартамента имаме открито огнище, което при затворени прозорци връща пушек. Отворим ли дори и минимално прозореца в стаята проблемът изчезва. Въпросът ми е дали ако монтирам клапа за дограма ще ми се реши проблема. Не съм запознат механизма на действие на тези клапи, но се притеснявам, че въздуха който ще влиза през тях може да се окаже недостатъчен.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср авг 27, 2014 8:40 pm

Честно казано, не съм запознат с принципа на действие на тези клапи, но щом са Ви го препоръчали, вероятно ще има ефект.
Както съм отговорил на Августина, така ще Ви отговоря и на Вас. Количеството пресен въздух (кислород) не е достатъчно и вероятно поради тази причина Ви пуши при затворено помещение.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср авг 27, 2014 8:47 pm

Ще допълня още нещо, което е свързано със законите от физиката: когато отворите прозорците, колкото и да е малко, влиза приток на въздух, който освен че е пресен (свеж), е и студен, а студения въздух е по-тежък от топлия, като по този начин го "изтласква" през комина и "застава на негово място" докато стане топъл. И така през цялото време на отворения прозорец има естествена тяга, която "нагнетява" въздуха в огнището. Това е все едно да имате духало в ковачница - подаване на пресен въздух чрез изкуствено налягане (тяга).
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Потребителски аватар
rradeva
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон ное 02, 2015 11:00 am

Мнение от rradeva » пон ное 02, 2015 11:06 am

Здравей,
За да работи добре камината и да не връща при ниско налягане - било то горивна камера или отворено огнище, трябва да се предвиди при изграждането на такава приток на чист въздух. Това става посредством тръба , която излиза или на фасада или на балкон. Защото ако няма предвиден такъв приток, камината дърпа от въздуха в помещението и когато той свърши тя спира да гори. Затова, ако не сте предвидили такъв, винаги когато палите камината трябва да отваряте прозорец... Обикновено при закупуването на тяло, би следвало да се обясняват тези неща, за да не се поставя купувача пред свършен факт.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » вт ное 03, 2015 11:23 pm

Да, госпожо (или госпожице) rradeva, абсолютно права сте, но да не забравяме, че в нашата мила родна страна продавачите се стараят да Ви омаят с празни приказки само и само за да Ви продадат нещо от което може и да нямате нужда. Целта на търговеца е печалбата, а не привличане на клиенти с коректно отношение. Да Ви вземат веднъж парите, пък после си чупете главата поради неподходяща стока.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Отговори