проблеми с локално парно

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
gogata82
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: съб фев 06, 2016 9:33 pm

проблеми с локално парно

Мнение от gogata82 » ср фев 10, 2016 9:51 pm

здравейте,
от две години имам проблем с парната ми инсталация.
Отоплявам един етаж от къща и до преди две години бях с печка, след което взех камина и от тогава се появи проблемът ми.не съм сменял нищо от старата инсталация просто откачих печката и закачих камината.Първата година след монтиране и обезвъздушаване всичко беше наред до като не минаха около три месеца и последния радиатор по системата започна постепенно да изстива.пробвах с обезвъздушаване но никакъв резултат, дори след пускане на 2-3 литра вода от него.като спра предходния радиатор преди него последния тръгва но при повторно пускане пак изстива. и това не спря до тук, защото към края на зимата вече беше спрял да работи и предходния. Понеже през лятото на 2015г. правих ремонт ми се наложи да източвам системата и след наливане и обезвъздушаване есента пак всичко беше наред допреди няколко дни когато се случи същото.крайния радиатор отново истина като предната година, сега очаквам и предходния преди него да изстине след време и да спрат да работят.
Системата ми е отворена и е по следния начин: Камина прити 17+5kW, която захранва бойлер и радиатори с обща мощност около 14kW. Разширителния съд е поставен на студената вода. Циркулационната помпа е на студената вода.Камината е в кухнята и се разклонява, като два радиатора и бойлер са в една посока и работят безпроблемно, а другите два са в друга посока и там е проблема с тях.
Не си обяснявам дали проблема в тях, е че са на по-ниско от нивото на камината, понеже двете стаи, в които са поставени са по-ниски с около 50 см. от останалите или проблема е в разширителния, понеже на всякъде се пише, че за камина прити е желателно да е на топлата вода, а не на студената като при мен.
Ще чакам Вашите съвети и в случай, че искате схеми за визуална представа на системата ще откликна.

Изображение

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед фев 28, 2016 3:49 pm

Здравейте gogata82,
Така, както виждам схемата Ви имам чувството, че радиаторите са свързани последователно, т.е., един след друг!
Ако не сте ги свързали чрез колекторна кутия паралелно, т.е., всеки радиатор да е "самостоятелен".
Ако радиаторите са Ви вързани последователно, проблема, който имате в момента, трудно ще бъде отстранен.
Колкото са повече радиаторите и колкото са по-отдалечени от камината, толкова по-слабо ще е отоплението, излъчвано от последния радиатор.
Не зная какви са Ви радиаторите и как са свързани, но от това, което споделяте, има възможност и да се е затлачил. Това означава, че ще трябва да го демонтирате, да го занесете в помещение, в което можете да изливате вода "на воля", да му махнете тапите и обезвъздушителя, и да го промивате през всеки възможен отвор, докато не се убедите, че радиатора е чист. Би трябвало да почне да тече много бистра вода.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Потребителски аватар
gogata82
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: съб фев 06, 2016 9:33 pm

Мнение от gogata82 » пет мар 04, 2016 10:17 pm

много благодаря за съвета, но през лятото и това направих. Пускал съм да минава вода през тях докато не излезе бистра вода.
Иначе свързването е последователно, а не с колектор.
И на мен ми мина тази идея като го спра окончателно, напролет да пробвам с колектор и всеки един да е самостоятелен.
Другото което обмислям е да кача топлата тръба в тези двете ниските стай на тавана понеже в стайте съм с окачен таван и ще вървят над него и няма да се виждат, като ще пусна от тавана тръба към радиаторите. Обмислям го този вариант понеже по този начин тръбите вече ще вървят над нивото на камината, а не като сега слизайки под нейното ниво.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон мар 07, 2016 9:35 pm

Може да го направите и тогава няма да е зле. Можете спокойно да ги пуснете по тавана, но след като монтирате радиаторите, не забравяйте да ги обезвъздушите хубаво. Инсталацията се пълни по възможност по-бавно, за да не влиза с водната струя и въздух. След като сте обезвъздушили системата, периодично проверявате радиаторите дали греят или не. Ако греят, значи всичко е наред, ако ли пък не, извода е, че има въздух и трябва да се изкара. Повтаряте "процедурата" докато не тръгне съответния радиатор. Понякога се изисква много търпение, защото при преминаването на тръбите по тавана, има вероятност някъде по трасето да Ви е направило "въздушна възглавница".
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Отговори