Парно но не точно

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
ИфЧоу
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср ное 28, 2018 5:46 pm

Парно но не точно

Мнение от ИфЧоу » ср ное 28, 2018 5:57 pm

Здравейте, хрумна ми нещо като
Подово отопление със тръби REHAU RAUTHERM S 17х2
но идва основното питане.
От доставчик на ПАРНО като Веолия във Варна
Мога ли да се присъединя
Топломер ли е, водомер ли е, е поставен на тръбата в етажната клетка.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет ное 29, 2018 7:09 pm

По принцип можете да си направите подово отопление с полиетиленови тръби с алуминиева вложка или още известни като алуминиеви тръби.
Дали са на "REHAU" или "HAKATA", или някаква друга марка, не би трябвало да има проблем.
Пишете, че тръбите са 17х2. Нещо не ми се връзва със стандартите, които се предлагат на нашия пазар. Или са 16х2, или 18х2, или 20х2, но досега не съм видял нито съм чул да има тръби 17х2.
Не съм от Варна и нямам представа кой и какъв е доставчика на топлинна енергия, но ако е за парно е топломер, а за отчитането на водата е водомер.
Има една "малка особеност" относно подовото отопление. За да свържете подовото отопление ще трябва да има свободна връзка в колекторната кутия или както Вие я наричате - клетката. Ако няма такава свободна връзка ще трябва да се свържете паралелно към някой от Вашите изводи за радиатори. Освен това за да бъде подово отопление, то ще трябва да е вкопано в пода, което означава, че или ще трябва да правите допълнителна замазка върху наличната или ще трябва да изкъртите старата, да положите серпентината (тръбите за подовото отопление) и след това да замажете изкъртената замазка отново. Но тук има още един сериозен въпрос, по-точно се явява като капан - дали няма да уцелите някоя действаща тръба за парното във Вашето жилище, която е вкопана в настоящата замазка!?!
Ако всичко мине благополучно, то ще се радвате на подово отопление, но ако уцелите някоя тръба - ще трябва да отремонтирете инсталацията защото снаждани тръби по пода не трябва да има. Слабото място на този тип инсталация е именно във връзките.
И като заключение мога да споделя, че ако си направите равносметка, ще стигнете до извода, че е по-добре да си остане така, защото рисковете са повече от възможностите Ви. И ако все пак решите да си направите подово отопление - желая Ви успех... и късмет!
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Отговори