Въпрос за проточен бойлер

Осветителни тела,инсталации,идеи
Потребителски аватар
ailivanov
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: ср дек 02, 2009 5:59 pm

Мнение от ailivanov » чет яну 21, 2010 12:29 pm

Здравейте,

Ще се включа с един въпрос в темата. В момента се колебая между две решения за втората баня в апартамента ни: проточен монофазен Stiebel Eltron (DHC 8) 8 kWh, защото имам прекаран 3х4 кв.мм кабел. Другото решение е да дръпна трифазен от съседното помещение, където е предвиден за ел.котле (което няма инсталираме) и да ползвам модел трифазен проточен бойлер.

Въпроса ми е дали дебита ще е достатъчен за къпане, защото ми се вижда слабо. Дават му 4.6 л/мин, като през зимата бил 3.5 л/мин?

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Зейфод Бийблброкс
любител
Мнения: 92
Регистриран: нед мар 08, 2009 6:57 pm

Мнение от Зейфод Бийблброкс » чет яну 21, 2010 11:08 pm

жоро написа:При възможност закупи и монтирай трифазен бойлер още повече имаш от къде да пуснеш трифазен,ако не винаги може да се замостят трите фазови клеми и да се подаде една.

:applause:

Няма монофазен проточен бойлер, който може да покрие нуждиъе на едно домакинство без влкючвания от сорта на " женооо, спирай котлона и абсорбатора, че влизам да се къпя"
Става номера с рекуператорче, ама пак с уговорки и несигурност.

Слагай трифазен и споменувай разните форуми с добро :\:D/:

Потребителски аватар
ailivanov
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: ср дек 02, 2009 5:59 pm

Мнение от ailivanov » пет яну 22, 2010 10:09 am

Благодаря! Значи действам по план с прекарване на трифазния до банята. Добре че се намира в съседното помещение и не съм налепил плочките.

Приятна събота и неделя!

Потребителски аватар
mil10
начинаещ
Мнения: 30
Регистриран: пон май 11, 2009 11:25 am

Мнение от mil10 » пет яну 22, 2010 5:19 pm

трифазен ама има и 27кВт, ще ти стигне ли мощноста да не ти пада главния предпазител.

Потребителски аватар
ailivanov
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: ср дек 02, 2009 5:59 pm

Мнение от ailivanov » ср фев 17, 2010 6:03 pm

Здравейте отново!

Купих бойлера Stiebel Eltron 21kW. Някой от вас има ли представа колко струва откриването на партида за трифазен ток. В сграда ново строителство сме и тя самата е на трифазен. Трафопоста идната седмица ще бъде приет.

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
mil10
начинаещ
Мнения: 30
Регистриран: пон май 11, 2009 11:25 am

Мнение от mil10 » ср фев 17, 2010 6:47 pm

Трифазен, монофазен все тая, важна е мощноста. Например при ЕВНна до 6кВт цената е една от 6-16 е друга, над 16кВт става трета и то четирицифрена 2-3 хилядарки :lol: Предполагам и при другите две дружества нещата са подобни. Като гледам как си се изхвърлил с мощноста цената за бойлерчето ще ти се стори най малкия проблем.

А, ето намерих ги цените ::-k: http://www.evn-ec.bg/bg/presse/download_broshuri/EVN_Broshura_ceni_prisaediniavane.pdf

Потребителски аватар
ailivanov
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: ср дек 02, 2009 5:59 pm

Мнение от ailivanov » ср фев 17, 2010 11:11 pm

Заинтригува ме. Но имам няколко въпроса. Аз няма да сам единствения за присъединяване. Не следва ли трасето до таблото да бъде разделено межди всички живущи в сградата?

Потребителски аватар
mil10
начинаещ
Мнения: 30
Регистриран: пон май 11, 2009 11:25 am

Мнение от mil10 » чет фев 18, 2010 9:40 am

Ако ти го разделят например 1ф на тебе 2ф на комшията трета фаза на съседа от горе какво правиш с трифазния звер ::-k:
Сградата и жилищата си имат категория на присъединяване в масовия случай 1ф и мощност 12-15kW всичко над нея се заплаща, видя по колко. Апартамента си си го купил обикновено с партида 1ф и 12-15кW с еднофазен електромер и предпазител на него 50 или 63А. За да ти сложат 3ф електромер и предпазител си плащаш 2316лв на ЕВН например (и при другите цената ще е подобна). Нама значение дали мощноста е 1ф или 3ф контролират ти я с автоматичния предпазител на електромера, затова ако ще си прекарваш в по големия диапазон е хубаво да искаш максималната стойност която можеш да получиш за тия пари т.е. 50кW ще ти сложат птредпазител 3х63А и реално ще разполагаш с 43kW. При такава мощност няма да имаш проблеми с мощни товари :D

Потребителски аватар
ailivanov
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: ср дек 02, 2009 5:59 pm

Мнение от ailivanov » чет фев 18, 2010 1:36 pm

След като проучих нещата според мен ще е по-добре да открия две партиди - Една за монофазен и една за трифазен ток. И двете ще са в категорията до 15 kW, а и ще излезе по-евтино.

Потребителски аватар
Radi_i
любител
Мнения: 51
Регистриран: вт яну 27, 2009 7:01 pm

Мнение от Radi_i » чет фев 18, 2010 7:30 pm

проточен боилер под 21кВ не става за къпане през зимата ако не си морж :!: :[-X: отвори си трифазна партида 696лв. такса до 15 кв. 20 лв. на техниците да не ти слагат ограничител и си готов :\:D/:
vervaite mi

Потребителски аватар
mil10
начинаещ
Мнения: 30
Регистриран: пон май 11, 2009 11:25 am

Мнение от mil10 » пет фев 19, 2010 12:11 am

Ако мине номера е добре ако не лошо. Трифазна 15kW са по 21А на фаза. Като ти сложат предпазител 3х20А и умираш от всякъде. Наистина най изгодно е един монофазен за жилището и едни трифазен за бойлера и двете в категория до 15кВт. Монофазния ще има предпазител 63А което ти е достатъчно за останалите консуматори. Е бойлера няма да го ползваш на макс че ще пада предпазителя на елелктромера :( но за сметка на това ще се захранва по отделен кабел и няма да оказва влияние с падане на напрежението на монофазните консуматори на другия елмер. Друг е въпроса да ли мощноста на бойлера може да се намали, не каза да ли има някакво превключване на степени.

Потребителски аватар
rodnilb
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон мар 28, 2011 12:15 am

Проточни бойлери

Мнение от rodnilb » пон мар 28, 2011 12:16 am

Аз си купих проточен бойлер на Немската компания "Stiebel Eltron" модел DHF 12 C1 за 639 лева от Технополис Варна и след като си го монтирах в банята го пробвах и останах крайно доволен от него! Този бойлер покри предварителните ми очаквания и впечатления тъй като мои роднини имат такъв бойлер на същата фирма вече повече от 15 години и за този целия период от време този бойлер е посещаван от техник само веднаж и то за едно единствено нещо, запушена цетка за едри частици от тръбата за студена вода. През цялото време този бойлер си е работел безотказно нон-стоп като е пълнел голяма вана, осигурявал е с топла вода кухненска мивка и мивка за ръце в тоалетна. Този бойлер е на трифазен ток, но тъй като аз нямам в момента възможност и желание да си пускам трифазен ток реших да си търся проточен бойлер работещ на 220 волта /монофазен ток/. Прегледах доста различни оферти за проточни бойлери предлагани както в България така и в чужбина през Интернет. Говорих с много хора които имат вече различни видове проточни бойлери и събрах доста и различни мнения от хора и стигнах до заключението, че ако ще е проточен бойлер на 220 волта и се иска от него да става за нормално и пълноценно къпане и ползване от едно нормално домакинство от 3-ма човека то трябва задължително за бъде колкото се може по-мощен! Моделите които аз намерих по различните магазини във Варна и в Интернет дори бяха с мощност не повече от 9 kW, което знам, че не е достатъчна мощност за нормално и пълноценно къпане през зимата.
Затова аз се ориентирах към продуктите на Stiebel Eltron тъй като видях, че те единствено произвеждат проточен бойлер на 220 волта който е с мощност 12 Kw, което ми се видя идеално за мен. Именно затова аз купих този бойлер и сега наистина съм крайно доволен от покупката си. Никоя друга компания за проточни бойлери не произвежда толкова мощен бойлер на 220 волта ток. Само Stiebel Eltron имат такъв модел. Вярно цената му е доста пъти по-висока от другите, но ако наистина искате бойлера Ви да става за къпане през зимата по проста задължително трябва да си купите този модел в противен случай по-слаби модели няма да ви осигуряват достатъчно топла вода през зимата. Отделно, че продуктите на Stiebel Eltron имат 40 месеца гаранция а всички други такива бойлери имат масово по 2 години гаранция. Допълнително, че на Stiebel Eltron проточните бойлери вътре са изцяло от мед и са много добре и правилно направени и недават дефекти за разлика от много други по-евтини варианти. Затова ако ще си купувате проточен бойлер с цел да можете да се къпете с него то задължително си купете този който аз съм си купил и ще останете много доволни. Може да разгледате в сайта на производителя какво пише за този бойлер и какви опции и възможности има и ще разберете за колко качествен уред става въпрос. То и самия проточен бойлер е по-голям от повечето други такива бойлери и това се дължи на факта, че в този бойлер има повече части, повече електроника и т.н..
Допълнително, че ако му осигурите силен и стабилен ток този модел бойлер заработва и на 13,2 kW, което ви осигурява още повече топла вода и е само във ваш плюс. Ако си подсилите допълнително ел. инсталацията във вас и пуснете на този бойлер индивидуални проводници със сечение по 10 квадрата всяко жило то със сигурност ще се радвате на постоянна топла вода целогодишно и ще спестявате от сметките за тока. Замислете се по този въпрос и успех с топлата вода. Аз вече си разреших проблема кардинално и съм много доволен, затова споделям мнението си с Вас тука.

Отговори