Мухъл и влага по стените

Изравняване, изолиране, грундиране, шпакловане, измазване, боядисване, декорации

Потребителски аватар
dida
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед мар 16, 2008 7:51 pm

Мухъл и влага по стените

Мнение от dida » нед мар 16, 2008 7:58 pm

С какво можем да ги премахнем?

Потребителски аватар
Prodi
любител
Мнения: 148
Регистриран: чет ное 29, 2007 8:44 pm

Мнение от Prodi » нед мар 16, 2008 8:53 pm

Първо разбери от какво е влагата и нея премахни. Той мухъла като няма влага няма да се появява. Аз трета година се боря с мухъл в единия ъгъл на кухненския бокс. Появява се, защото това е външна стена и при това северна. Зимата е студена и в бокса кондензира по стената. Пръскам с разни прешарати, но това не помага. На следващата година пак се появява :(

Потребителски аватар
bond
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: пет мар 28, 2008 8:29 pm

Мнение от bond » пет мар 28, 2008 9:27 pm

Най-искрено Ви поздравявам за прекрасното предаване и сайт! Имам следният сериозен проблем в кухнята. Живея в панелен апартамент, на първи етаж. Нямам тераса на кухнята, но пък имам добър абсорбатор. Въпреки това, всяка година се налага на боядисвам стените, защото боята получава тъмни петна, вероятно мухъл, въпреки че редовно проветрявам помещението. Стените ми са боядисани с боя за мокри помещения на Мегахим, която въпреки всички суперлативи на етикета, мисля е голям боклук. В тази връзка, моля за помощ! Какво ще ме посъветвата да направя. Мисля да обработя стените с дълбоко проникващ грунд на Церезит, след това да шпакловам с Церезит 126-гипсова пластика, пак грунд и интериорна боя на Церезит. Или пък да поставя мазилка на стените с големина на зърното 1 мм, но пък каква точно мазилка! Изобщо голям зор! Ще Ви бъда изключително благодарен ако някой от екипа на предаването или друг ме посъветва какво да напрвавя като най-правилен ремонт. Благодаря Ви !

Потребителски аватар
hygro
начинаещ
Мнения: 13
Регистриран: пет дек 14, 2007 9:49 pm

Мнение от hygro » съб мар 29, 2008 11:38 am

В случая трябва да предприемеш точно обратните мерки. Покривайки стената с паронепропускливо покритие, снижаваш толерантността на помещението към влагата във въздуха до нула. При първия случай, в който нещо кипне в тенджерата конденза е гарантиран.

Използвай "дишаща" боя за да се гарантира нормален влагообмен. Нямам представа обаче, как безболезнено да свалиш старата боя...

Погледни и тук: http://www.hygrooptima.com/faq-fungi.html

Потребителски аватар
vasko35
начинаещ
Мнения: 10
Регистриран: ср апр 08, 2009 3:43 pm

Мнение от vasko35 » чет апр 09, 2009 3:58 pm

Включвам се в темата, за да отговоря на Бонд, защото и аз имах големи проблеми в кухнята. Години наред мазах с какви ли не бои, но нищо не помогна. Имах само абсорбер. Като готвеше жена ми, затваряхме малкото прозорче, за да тегли добре абсорбера. След това един специалист по вентилационна техника ми каза, че това е груба грешка. Трябвало да си отваряме прозорчето, за да има добра тяга абсорбатора. За да решим генерално проблема пробихме една дупка там дето е отведен абсорбатора, под неговия отвор. Там сложихме една обикновена решетка, на собствена тяга. Проблемите в кухнята се явиха след като си сменихме дограмата. Явно няма отникъде достъп на въздух. И в банята има проблем с влагата, ама ще го решавам това лято. И в някои стаи имам по ъглите мухъл, но в кухнята, след като сложих решетката, изобщо не се появи мухъл тази зима. И си личи, че няма остатъчна влага.

Потребителски аватар
ivalin
начинаещ
Мнения: 24
Регистриран: пон ное 24, 2008 10:49 pm

Мнение от ivalin » пет май 29, 2009 4:24 pm

vasko35 това ми хареса. И аз в общи линии съм стигнал до същото заключение, но ми е много трудно да го осъществя по най-удачния начин. Дишането на помещенията е наистина от най-голяма важност, като се има предвид, че е само една панелна гарсониера, а мухала е в такова изобилие, че може да се произведе Пеницилин за половината Свят. :cry: Чел бях някъде, че в северната част на Европа, в повечето развити страни, санират за топлоизолация, но правят и въздушни клапи (мисля, че пишеше, че са автоматични, но не съм сигурен), през които да дишат помещенията. Тук обаче нещата са съвсем различни. От къде да направя да дишат помещенията и с какво? През комина ли? С дупки през стените ли? Пък каво да използвам за клапа, да не говорим какво значи автоматични... Ако някой може да даде съвет, естествено би трябвало да е експериметирал и да се е справил с проблема ще ни бъде от толкова голяма полза... да не си :](*,): :wink:

Потребителски аватар
resco
начинаещ
Мнения: 20
Регистриран: чет яну 24, 2008 11:58 am

Мнение от resco » съб май 30, 2009 7:06 am

Това което може да ти погмогне в реашването на проблема е показано в началото на следното предаване на Мисия МОят Дом:
http://www.misiamoiatdom.com/index.php?page=tvshow_25
Аз също мисля да го направя това лято, защото и при мен проблема е активен, а като прибавя и глупоста да обединя терасата на кухнята и самата кухня проблема става огромен.
Много зависи от това какво е твоето помещение.
Успех!

Потребителски аватар
oxygen
начинаещ
Мнения: 14
Регистриран: пет май 29, 2009 12:52 pm

muha-ha-ha-hal

Мнение от oxygen » съб май 30, 2009 6:37 pm

Здравейте,
Аз може и да не съм прав, но имам мнение по въпроса.
1.За да има мухъл трябва да има влага.
2.За да има влага, трябва да има конденз или теч.
3.Ако е конденз значи стената е студена.
4.Щом стената е студена, значи няма външна изолация и точката на оросяване е вътре.
Решенията са две:
1.Топла стена:
-Външна или вътрешна топлоизолация
-специална боя:http://www.utilitiesbulgaria.com/thermoshield.htm не съм я пробвал!
2.Активна вентилация, за да не може влагада да кондензира по стените.
В общи линии след смяната на дограмата идва конденза.Това е така защото старата дограма "диша" яко :D
След като "запечатаме" жилището с новата влагата от дишане, готвене и растения отива по студените и необдухвани повърхности: ъгли, зад шкафове и т.н.
Надявам се ако тази логика Ви е по сърце да си решите проблема!
Успех!

Потребителски аватар
ivalin
начинаещ
Мнения: 24
Регистриран: пон ное 24, 2008 10:49 pm

Мнение от ivalin » нед май 31, 2009 12:49 pm

Логиката на oxygen е почти желязна. ::-k: Въпросът е как да стоплим стените, така че по тях да не се появава конденз? В моя случай аз топля почти еднакво всяка година с централно парно, а докато го пуснат с алтернативни източници (от 2 г. с климатици). Ужасът е през периода на климатиците, но по-лошото е, че и през периода на парното вече не изчезва мухала, а продължава да се развъжда въпреки пръсканията със Саво. Пробвал съм различни видове вътрешна изолация (дървена и пластмасова ламперия, стериопор, фибран, итонг и какво ли още не). Когато са най-студените дни влагата и конденза са невъобразими съответно мухала е в изобилие. Влагата почти не пада под 80% само след проветряване пада на 75%, но за много малко. Дограмата все още е от старите, но я уплатнявам с тиксо да не духа, че ако не ръката, то поне пръстите можеш да си провреш през нея. Квадратурата на жилището е под абсолютния минимум на човек. Една гарсониера на пет човека. Предполагам, че влагата е предимно от пренаселването на жилището, т.е. от многото хора и първото, което трябва да се направи е вентилацията, но как да я измисля, че да е с най-високо КПД и най-малко загуби. Мисля, че с външна изолация няма да се реши проблема защото е на парче и с нискокачествени материали да не говорим, че става въпрос за бетон. Давайте съвети, че няма отърване от тази напаст. Изпоразболяхме се от тази плесен, че няма и къде да бягаме на този етап, но това е единственото и най-добро решение на проблема. :cry:

Потребителски аватар
oxygen
начинаещ
Мнения: 14
Регистриран: пет май 29, 2009 12:52 pm

Мнение от oxygen » пон юни 01, 2009 9:47 am

Има едно временно решение.
Ако имате комин вземете си печка на дърва.Не се шегувам.Печката на твърдо гориво излъчва топлина и загрява всички повърхности наоколо, освен това дърпа въздух от стаята за да го изкара през комина и по този начин активно вентилира.Климатизаторите топлят само въздуха, мебелите и стените си стоят студени.
Недостатъците на твърдото гориво всички ги знаем - хамалогията!
За сметка на това когато навън има сняг и запаля камината, дъщеря ми казва: "Замириса ми на Коледа" :D

Потребителски аватар
пипи
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: пон юни 01, 2009 1:36 pm

мухъл и влага по стените

Мнение от пипи » пон юни 01, 2009 2:08 pm

за конденза в кухнята: българина обича да готви при затворени прозорци. Кой обитател на панелен апартамент не знае какво готвят съседите му?! Когато готвиш се изпарява вода, която трябва да отиде някъде. Ако не и отвориш прозорец/балконска врата, ще отиде по стените и тавана. Добър абсорбатор, а сигурни ли сте че комина към него е проходим през всичките етажи до покрива? При нас не са. Има огромни парчета бетон и други боклуци. Възможни решения: 1. професионален абсорбатор - фуния над цялата печка и мощен вентилатор (при отпушени комини). 2. Друг начин на готвене: приготвяш всички продукти предварително, включваш котлона, отваряш прозореца и отиваш в друга стая. Не е нужно да готвиш по тениска зимата и да стоиш с часове в кухнята. Аз използвам т.2 и нямам мухъл, влага и не съм умряла от студ за двете минути през които влизам да погледна яденето.

Потребителски аватар
ivalin
начинаещ
Мнения: 24
Регистриран: пон ное 24, 2008 10:49 pm

Мнение от ivalin » пон юни 01, 2009 2:25 pm

:applause: пипи, аз готвя на терасата и то на отворен прозорец. В по-големия си % предимно в тенджера под налягане. Вътре в кухнята ползвам само тостер и микровълнова фурна и нищо друго. А що се отнася до печката проблема не е само в хамалогията, но и в мрасотията. Това обаче е най-малкия проблем... Има физическа невъзможност да се постави печка (5 човека в гарсониера), да не говорим за място за дърва и др. :cry: Май наистина има неразрешими казуси, а уж казват, че винаги имало изход от всяка ситуация...?! ::-k: Ето ви едно малко на пръв поглед предизвикателство, за да си пуснете всички технически познания и въображение... :help:

Потребителски аватар
ivalin
начинаещ
Мнения: 24
Регистриран: пон ное 24, 2008 10:49 pm

Мнение от ivalin » вт юни 02, 2009 11:04 pm

:( Какво става? Няма ли специалисти, които да вземат адекватно отношение по проблема. Аз имам, но искам да видя и други, за да мога да коригирам моето виждане до абсолютния максимум на КПД и най-малкия минимум на вложени средства. Да не зябравяме, че все пак е панел... :[-X:

Потребителски аватар
oxygen
начинаещ
Мнения: 14
Регистриран: пет май 29, 2009 12:52 pm

Мнение от oxygen » чет юни 04, 2009 8:13 am

ivalin написа: Мисля, че с външна изолация няма да се реши проблема защото е на парче и с нискокачествени материали да не говорим, че става въпрос за бетон. :cry:
Ivalin, каквито и съвети да ти се дадат, с нискокачествени материали и на парче :shock: проблема няма да се реши, да не говорим пък за КПД
P.S. И разбира се, ако ставаше въпрос за тухла нямаше да си в темата за мухъл! :D

Потребителски аватар
biri4kata1967
любител
Мнения: 134
Регистриран: пон май 26, 2008 3:04 pm

Мнение от biri4kata1967 » чет юни 04, 2009 12:41 pm

Здравейте !Четох цяла седмица коментарите за мухала и аз като колегата ivalin исках да прочета мненията и на други колеги !Не казвам "специалисти" защото като стане въпрос за влага и мухъл а и не само тогава всички сме от професор нагоре в това число включвам и себе си защото и аз съм в общия кюп! Преди известно време с колегата ivalin коментирахме по темата парно-климатик и с това искам да започна !Като изключим задължителната изолация и доброто проветряване като съвет от повечето "специалисти" пак може да се появи мухъл въпреки че сте изпълнили тези условия !!! Изборът на отопление и времето за пребиваване в жилището пре зимата е от същественно значение ! Има и субективни фактори които могат да предизвикат появата на мухъл като готвене без абсорбатор,запечатващи бои,много мебели които не позволяват на стените да "дишат",пренаселено жилище и т.н!Сигурно има и други за които не се сещам !Как колегата да стопли стените вътре с минимални средства и голямо КПД след като стената "дърпа" от вън два пъти по бързо студ поради естеството на материала и голямата си площ !Без да спреш бързото и изтиване от вън ако изобщо успееш да я затоплиш няма как да стане това !Не твърдя обаче че ако си изолираш панела от вън ще си решиш проблема с мухъла но ще стане по топло и мухъла ще е по малко !Темата е много дълга а и както писах по горе на моменти и субективна и е трудно да се даде съвет! Немога да пропусна "бисера"на другия колега че ако беше на тухла нямаше да си в раздела "мухъл"! Да не му се сърдим защото явно колегата е с по малко опит и не е виждал жилище от тухла с влага и мухъл ! Това е за сега !Успех

Отговори