Гипскартон на гредоред

Приложение, разновидности, монтаж

Потребителски аватар
darkmanx88
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед фев 27, 2011 5:29 pm

Гипскартон на гредоред

Мнение от darkmanx88 » нед фев 27, 2011 5:58 pm

Правя ремонт на апартамента, кооперация на три етажа, строена през 1950г., на гредоред е, аз сам на втория етаж. Искам да си направя тавана с гипс-картон (около 20кв.м.), но се притеснявам от напукване. Моля за съвет как да постъпя, дали правилно съм се ориентирал. Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Trockenbauer
любител
Мнения: 138
Регистриран: нед авг 17, 2008 10:18 am

Re: Гипскартон на гредоред

Мнение от Trockenbauer » вт мар 01, 2011 5:01 am

darkmanx88 написа:Правя ремонт на апартамента, кооперация на три етажа, строена през 1950г., на гредоред е, аз сам на втория етаж. Искам да си направя тавана с гипс-картон (около 20кв.м.), но се притеснявам от напукване. Моля за съвет как да постъпя, дали правилно съм се ориентирал. Благодаря предварително.
Здравей,
Може да се каже,че правилно си се ориентирал тъй като времето на рабицата,летвичките,чопа и варта или гипса мисля отдавна отмина :D
Надявам се,че не си решил да монтираш гипсокартонените плоскости директно на гредореда?!?
Използваш метална конструкция за гипсокартон/в други държави изпалзват дървена,но тук няма как да намериш хубав дървен материал,а и при цена от 23ст/м за профил се сещай сам.Използва се също и федер шина,но пак няма да намериш/Та на въпроса ти.Пуснал съм и тема специално за системи сухо строителство,писал съм както и други колеги в раздел тавани,но няма да те карам да търсиш и ще обясня пак.
Апропо форума се намира в сайта на "Мисия Моят дом"можеш да прегледаш и записите от предаванията.
Купуваш си UD и CD профили,директни окачвачи,вата,паропропускливо фолио,гипсокартонени плоскости и монтажни консумативи/рапидни винтове 1-ин вид за плоскостите и друг за монтажа на директните окачвачи към гредореда-сам се сещаш,че стъпката на резбата трябва да е за дърво!,пирон-дюбели-PVC дюбел с пирон или въртящ се щифт за монтажа на UD профила към стените/.Шпакловъчен материал.
Тънкоста е в монтажа на конструкцията,1-во конструкцията можеш да я монтираш напречно или надлъжно спрямо плоскостите/ще помоля "колегите" да не се впускат в спорове и споделяне на "личен" опит!Какво означава напречно/него ти го препоръчвам тъй като товароносимостта на тавана предполагам,че няма да е голяма/имам предвид,че няма да монтираш пиано на плоскостите/примерно помещението ти е 3400мм на 4200мм/трябва да се съобразиш и с посоката на гредите,тъй като върху тях ще монтираш конструкцията,предполагаме,че те са напречно т.е. дължина 3400мм това означава,че конструкцията от CD профили ще е с дължина 4200мм.Започва се с идин "нулев"профил с отстояние от стената не повече от 100мм,следващия профил се поставя на 500мм пак от стената!!!-не от нулевия профил!!!,3-ят профил се монтира на 500мм м/у осово разстояние от 2-рия/или на 1000мм от стената/и така до като последния ти профил стигне срещуположната стена но на не повече от 100мм от нея.Обяснявам защо-НИКОГА не фиксирай плоскостите с рапидни винтове към UD профила с който си изградил рамката на конструкцията/монтира се на стените като с нея задаваш точното ниво на конструкцията и по нея нивелираш!/,защото така спираш възможноста за свободното движение на плоскостите предизвикано от вибрациите и движението на сградата!!! и винаги ще пука по ъглите.За това са двата крайни профила! последното свързване на плоскостите трябва да е на разстояние от 50-100мм.Поставяш си ватата и паропропускливото фолио/има указана посока за монтаж/
След това започваш с монтажа на плоскостите/напречно на конструкцията/дължините са 2000х1200 за таван дебелина 12.5/не ползвай 9.5 нито ще спестиш пари,нито ще олекотиш тавана,а само ще си докараш неволи като изкривяване на тавана след време!/,поради това,че стените никога не са перфектни чисто/имам предвид липсата на идеален прав ъгъл м/у тях/ практически те съветвам да не започваш от ъгъл!Измерваш от стената към средата на помещението 1140мм, бележиш по профилите за по-добра пригледност и монтираш първата плоскост 2000х1200 след това продължаваш с плоскоста усоредно до нея като я разкрояваш с размер 1000х1200,продължаваш пак с цяла плоскост 2000х1200 и така шах-матно докато стигнеш до края.Връщаш се на ъгъла взимаш си точните размери,разкрояваш и монтираш.След това продължаваш "напред"до срещу положната стена.Идва ред на шпакловането.
1-во шпакловаш всички фабрични фуги с малко шпакловъчна смес колкото да запълни ръбовете м/у двата листа,а не цялата фуга!Изчакваш около 40-50мин.и "циклиш"отстраняваш "мустака"./"Колегите веднага ще гракнат,че това не се прави,че те са "майстори" и шпакловат на 2-ве ръце.Не става!/След това запълваш напречните фуги и поставяш глас-фазерна лента!След като изчакаш отново 40-50 да дръпнат добре запълваш изцяло фабричните фуги и поставяш глас-фазерна лента,след като изсъхне добре познава се по това,че влагата изчезва и изсветляват фугите,нанасяш следващата ръка пак 1-во по напречните фуги като ширината на "разливане" е между 450-500мм/за това вече се "иска ръка",по същия начин след като са дръпнали напречните фуги оформяш и фабричните.На другия ден шлайфаш със шкурка №80! така падат мустаци грапавини и прочие!И идва ред на "последната ръка" за фугите.За целта използваш финишборд,сатен гипс или F2 на Кнауф.Задължително шпакловаш и всички ъгли таван-стени с лента/принципа е същия като при напречните фуги!/2-ве важни правила при шпакловането и офорвянето.1-во не натискай! с маламашката,2-ро не шлайфай с натиск!За по-добра пригледност когато проверяваш за дефекти не го прави на дневна светлина,а използвай халогенна лампа като я държиш в близост до тавана/става и като "галиш" фугата с ръка,но 1-во трябва да си шпакловал около 10000м2 за да придобиеш тази чувствителност :D :wink: /След като приключиш и ефекта който си постигнал те удовлетворява ако си маняк на тема качество шпакловай цялостно тавана с материала който си ползвал за финиш,ако ли не направи си подготовката за боядисване,включва помитане на тавана от прахта,грундиране!!!нанасяне на "контролната ръка"/бял латекс! така уеднаквяваш основата като цвят и излизат скрити дефекти преди същинското боядисване-отстраняват се със стукопласт например!/нанасяш акрилатен силикон задължително във всички ъгли таван-стени /точно той създава еластичния филм и предпазва от напукване!/и продължаваш с боядисването.
Надявам се да съм бил полезен,а също така да не съм досаден с подробните обяснения и да предизвикам гнева на модераторите и сайт админа :D

Успех в начинанието.

Преди да си късате "майсторските" тапии,1-во ги заслужете :wink:

Потребителски аватар
darkmanx88
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед фев 27, 2011 5:29 pm

Мнение от darkmanx88 » ср мар 02, 2011 7:35 pm

Благодаря много, колега. Ще науча всичко наизуст и ще я захващам от единия край.

Потребителски аватар
darkmanx88
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед фев 27, 2011 5:29 pm

нов въпрос

Мнение от darkmanx88 » ср мар 02, 2011 7:50 pm

Така като се ровя из форума и ми изникна друг въпрос. Конструкцията на двойна скара ли да е или не? ::-k:

Потребителски аватар
Trockenbauer
любител
Мнения: 138
Регистриран: нед авг 17, 2008 10:18 am

Re: нов въпрос

Мнение от Trockenbauer » чет мар 03, 2011 1:02 am

darkmanx88 написа:Така като се ровя из форума и ми изникна друг въпрос. Конструкцията на двойна скара ли да е или не? ::-k:
Здравей,
Единична конструкция ползваме Ние по тези географски ширини от евтиния и от глупостта както на "майсторите"/в повечето случай не знаят как и какво/ така и на клиентите/ще Ви замоля ще може ли евентуално малко по-евтинко/.За съжаление има и случай когато Ви "одират" кожата с цената и не слагат половината от предписаните консумативи,за спазване на норми да не говорим.
За това винаги когато извършвам оглед и заснемане на обект правя консултация с клиента и обяснявам подробно защо е "скъпо" и какво включва като винаги нося каталози със себе си с предписанията и нормите за конкретни изисквания и случай.От това,че съм обяснил на клиента предварително не съм загубил нищо-нито ми е "взел хляба",нито пък се е отказал,а напротив.Както правя и снимки по време на всички работни процеси./хем на мен ми е спокойно,хем клиента доволен/Това да не се приема като само-реклама,а като съвет както към колегите да бъдат по-коректни и към професията и към клиента,така също и към клиентите:не е нужно да бъдете строителни инженери или професионалисти за да изисквате малко повече информация от "специалистите" които наемате.Професионалист не означава:"...Оо Я да знаеш колко декара/картофи ли?/са ми миналЕ през ръцете...."

Ако можеш да си позволиш падане с още 29мм препоръчвам на две нива.
М/у другото съм писал доста и по темата за двойната конструкция на две и на едно ниво/втората е тип конструкция когато носещата и монтажната конструкция са на едно ниво/.Ще ти трябват и няколко кръстни връзки.
За носеща и монтажна конструкция на две нива:
На консултант-продавача кажи: кърстни връзки за консрукция на две нива.Носещата конструкция се монтира с м/у осово отстояние 1000-1500мм профил от профил като 1-ия до стената е добре да бъде 500мм,2-ия на 1000-1500 от 1-ия/не от стената както при монтажния!!!/
Конструкцията от този тип е с по-висока товароносимост!Монтажната конструкция я монтираш по начина който описах в предишния ми отговор!Също така препоръчвам използването на нониус- окачвач,защото не става по-здраво,а става перфектно!/на 2-та картинка долу можеш да видиш какво представлява/

За носеща и монтажна конструкция:
На консултант продавача кажи: универсална връзка за двойна конструкция на едно ниво/по-скъпи са от тези за две нива и повечето търговци не ги подържат на склад понеже твърде рядко се търсят/ако си от София или Варна препоръчвам ф-ма "Конструмат" само за София "Сипер" и "Ангро",адресите ще намериш в Гугъл иначе модератора ще ни "бие" :wink: /Носещата конструкция/нарича се така,защото нея окачваш с окачвачите към тавана и тя носи монтажната и гипсокартонените плоскости/ монтираш през 1000мм като профилите към стената вече си знаеш 500мм!Също така по нея когато е в едно ниво не се и опитвай да фиксираш гипсокартонените плоскости!!!И не забравяй основно правило НЕ ФИКСИРАЙ гипсокартонените плоскости към UD профила ако ще сградата да е и на 100 години/тя се била слегнала и прочие ла ла ла ла/сградата се движи/микроскопични,а понякога и по-сериозни сътресения/от обитателите в сградата,движещи се в близост автомобили и прочие!!!

P.S. Както можеш да видиш на скиците "братята" немци използват два слоя гипсокартонени плоскости/2х12.5мм!/ сигурно защото са глупави и не разбират,а не могат и да оценят и ползата от 9.5/които се произвежда само за страни на изток от "рая"/от измятането на тавани или "дрънченето"/важи и за предстенните обшивки и преградните стени/.После се чудим защо все повече хора ни "благославят" и не искат и да чуят за "..."мУкавЪ"или онуй там дет брадчедЪ кЪт' са напии и шЪ гу гътнИ пЪ ти го режеш и с чЕкииката..."
Надявам се да съм бил полезен.

Успех в начинанието.


носеща и монтажна конструкция на две нива
Изображение
анкерфикс-бърз окачвач
Изображение
нониус-окачвач

носеща и монтажна конструкция на едно ниво
Изображение
директен окачвач

носеща и монтажна конструкция на едно ниво
Изображение
нониус-окачвач

Преди да си късате "майсторските" тапии,1-во ги заслужете.
“Never argue with an idiots . They will only bring you down to their level and beat you with experience.”

Потребителски аватар
darkmanx88
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед фев 27, 2011 5:29 pm

А пукането

Мнение от darkmanx88 » чет мар 03, 2011 9:22 am

След време ще се напука ли тавана отново или зависи от майсторлъка?

Потребителски аватар
Trockenbauer
любител
Мнения: 138
Регистриран: нед авг 17, 2008 10:18 am

Re: А пукането

Мнение от Trockenbauer » пет мар 04, 2011 2:02 am

darkmanx88 написа:След време ще се напука ли тавана отново или зависи от майсторлъка?
Здравей,
имам чувството,че не четеш това което пиша. ::-k:
След като приключиш с монтажа,шпакловането и 1-та ръка боя поставяш АКРИЛАТЕН силикон по всички ъгли стени-таван.
И къде ще напука не мога да разбера какво имаш предвид ::-k:
По фугите ще напука ако изобщо не знаеш как се шпаклова и апропо ако никога не си се занимавал с това/убеден съм,че е така дори от това,че изобщо питаш дали избора ти е правилен и нямаш никаква представа кое и как се прави-не искам да те обидя/по-добре наистина не се захващай!Свали си стария таван,накови си нова рабицова мрежа и нататък всеки що годе запознат с технологията от преди 50-на години знаe какво да прави/всичко е въпрос до ръце и усет/
Ето това е лентата която се използва за фугите.За ъглите си има хартиена лента за ъгли.Повече не виждам с какво мога да ти помогна/освен да дойда и да ти монтирам таваните/.
Изображение

Успех в начинанието.

Преди да си късате "майсторските" тапии,1-во ги заслужете. :wink:
Последна промяна от Trockenbauer на съб мар 05, 2011 7:00 pm, променено общо 1 път.
“Never argue with an idiots . They will only bring you down to their level and beat you with experience.”

Потребителски аватар
darkmanx88
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: нед фев 27, 2011 5:29 pm

Мнение от darkmanx88 » пет мар 04, 2011 7:11 pm

Благодаря много, колега, прав си, до сега не сам се занимавал с гипс-картон, но не мисля че ще ми е голям проблем.
Най-важното е, че каквото си го направя ще си го направя на моите тавани, и няма после да ме гризе съвестта, че съм си "оставил ръцете" на някой.
И още веднъж БЛАГОДАРЯ за предоставената от теб информация, и за отделеното време!!!

Потребителски аватар
Trockenbauer
любител
Мнения: 138
Регистриран: нед авг 17, 2008 10:18 am

Мнение от Trockenbauer » съб мар 05, 2011 6:57 pm

darkmanx88 написа:Благодаря много, колега, прав си, до сега не сам се занимавал с гипс-картон, но не мисля че ще ми е голям проблем.
Най-важното е, че каквото си го направя ще си го направя на моите тавани, и няма после да ме гризе съвестта, че съм си "оставил ръцете" на някой.
И още веднъж БЛАГОДАРЯ за предоставената от теб информация, и за отделеното време!!!
Здравей,
Извинявам са за тона от последния пост.
Успех в начинанието.

Преди да късате "майсторските" си тапии,1-во ги заслужете. :wink:
“Never argue with an idiots . They will only bring you down to their level and beat you with experience.”

Потребителски аватар
tsolovi
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: чет мар 10, 2011 9:09 pm

Мнение от tsolovi » чет мар 10, 2011 9:22 pm

Здравейте,

Пиша в тази тема, защото и аз имам идея за ремонт на къща с гредоред. Искам да попитам каква е приблизителната цена за кв.метър на използваните материали при направа на окачен таван от гипсокартон и конструкция на две нива, както е обяснено по-горе.Знам, че това е относително и зависи от различните градове, но ако някой има такива сметки ще се радвам да ги сподели.
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
fikitokz
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: нед авг 24, 2014 1:36 am

здравей колега

Мнение от fikitokz » нед авг 24, 2014 1:43 am

здравей колега Trockenbauer нужно ми вашето професионално мнение за тавана с гредоред ако може да качите някоя схема на конструкцията на UD и CD профилите и къде трябва да се захващат един за друг и къде нетрябва.Така ще улесните доста колеги

Потребителски аватар
Trockenbauer
любител
Мнения: 138
Регистриран: нед авг 17, 2008 10:18 am

Re: здравей колега

Мнение от Trockenbauer » вт авг 26, 2014 10:10 pm

fikitokz написа:здравей колега Trockenbauer нужно ми вашето професионално мнение за тавана с гредоред ако може да качите някоя схема на конструкцията на UD и CD профилите и къде трябва да се захващат един за друг и къде нетрябва.Така ще улесните доста колеги
Привет ,
Преди малко се прибрах от работа за това ще подготвя отговора си / с монтажна схема / утре вечер и ще го публикувам.
Благодаря Ви за проявения интерес и се надявам да бъда полезен.
Успех в начинанията.
“Never argue with an idiots . They will only bring you down to their level and beat you with experience.”

Потребителски аватар
Trockenbauer
любител
Мнения: 138
Регистриран: нед авг 17, 2008 10:18 am

Мнение от Trockenbauer » вт авг 26, 2014 10:14 pm

tsolovi написа:Здравейте,

Пиша в тази тема, защото и аз имам идея за ремонт на къща с гредоред. Искам да попитам каква е приблизителната цена за кв.метър на използваните материали при направа на окачен таван от гипсокартон и конструкция на две нива, както е обяснено по-горе.Знам, че това е относително и зависи от различните градове, но ако някой има такива сметки ще се радвам да ги сподели.
Благодаря предварително.
Привет,
Ще изготвя количествена сметка с цените /на едро/ за някои от големите градове в България и ще я публикувам.
Сам го казахте,че цените са относителни за всеки град , но разликите не са фрапиращи.Може да се възползвате и от монтажната схема която ще изготвя.
Успех в начинанията.
“Never argue with an idiots . They will only bring you down to their level and beat you with experience.”

Потребителски аватар
fikitokz
начинаещ
Мнения: 4
Регистриран: нед авг 24, 2014 1:36 am

Re: здравей колега

Мнение от fikitokz » нед сеп 14, 2014 11:18 pm

Trockenbauer написа:
fikitokz написа:здравей колега Trockenbauer нужно ми вашето професионално мнение за тавана с гредоред ако може да качите някоя схема на конструкцията на UD и CD профилите и къде трябва да се захващат един за друг и къде нетрябва.Така ще улесните доста колеги
Привет ,
Преди малко се прибрах от работа за това ще подготвя отговора си / с монтажна схема / утре вечер и ще го публикувам.
Благодаря Ви за проявения интерес и се надявам да бъда полезен.
Успех в начинанията.
Привет,
Ще чакаме ли още????

Потребителски аватар
enean
начинаещ
Мнения: 6
Регистриран: чет сеп 04, 2014 9:24 pm

Мнение от enean » нед сеп 21, 2014 5:44 pm

Двойна конструкция не е нужна в никакъв случай, още повече че тавана ти е един слой гипс картон.
Всичко опира до правилното поставяне на окачвачите и на правилното им разстояние. Окачвачите на дървен гредоред се поставят по възможност от страни на гредите, не отдолу.
За това да не се фиксират гиспокартонените плоскости към UD профилите не е вярно. Фиксират се, но задължително трябва да се постави армировъчна лента между новият таван и старите стени. Т.е. стените горе в ъглите (ако са с тапети примерно), трябва да се изчистят и подготвят. Ако не искаш да засягаш стените, тогава трябва много прецизно да режеш плоскостите по периферията (до милиметър) и да запушиш със силикон.
Но каквото и да правиш първо се въоръжи с един хубав лазер, за да изпипаш всичко до милиметър, като например:
http://www.toolsfactor.com/Bosch/Bosch-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/24/%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%80-Bosch-GLL-3-80-P-Professional/282.html?gclid=CNvot9jF8sACFazItAodyzwApQ

Най важното е кой ти поставя армировъчната лента. Колкото и да ти супер тавана оплескаш ли шпакловането на гиспс картона разваляш всичко. Дори и да не ти е на до милиметър на ниво тавана, една супер шпакловка оправя всичко! Лошото е че ще го видиш чак след боята, когато е късно и всеки път като погледнеш нагоре ще те дразни, така че не си прави ти шпакловката а извикай някой доказан.

Отговори