Параван или душ кабина ???

Водопровод, канализация
Потребителски аватар
ivapavlova
начинаещ
Мнения: 29
Регистриран: нед фев 10, 2013 5:25 pm

Параван или душ кабина ???

Мнение от ivapavlova » нед юни 30, 2013 5:07 pm

Здравейте, наскоро с приятелят ми закупихме жилище и сме изправени пред дилемата дали да купим душ кабина или да направим параван в банята (която е само на замазка).
Моля споделете мнения и препоръки....

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон юли 01, 2013 3:15 pm

Здравейте,
Най-напред Вие самите трябва да знаете какво искате и какво позволява банята! Ако банята е изключително малка, едва ли ще има място за душ кабина. Ако е достатъчно голяма, вече можете да решите какво да бъде, но за душ кабината е необходима допълнителна канализация ( както за вана), с тази разлика, че трябва да е в пода. Параванът Ви позволява с по-малко средства да си направите удобства подобни на душ кабината, но всичко е въпрос на вкус и още повече на средства. При душ кабината банята ще бъде възможно по-малко мокра, но в сравнение с паравана, тя заема повече място в помещението и трябва да си направите много точен проект относно нс останалите прибори и уреди: мивка, тоалетна чиния с казанче (моноблок) и да видите какво място ще има между тях. Целта е да си го създадете този"проект", по-точно казано скица с точните размери, за да не се налага да прескачате примерно тоалетната чиния, за да стигнете до мивката или пък да не стъпвате в душ коритото докато ползвате тоалетната. Казвате, че банята е на замазка и мазилка. Ако са измазани прави стените, то трябва да приспаднете около 2 см за плочките, които са задължителни за една баня (размерите са приблизителни, но все пак трябва да Ви ориентират - 0,6 до 1,00см за плочка и около 1,00см за лепилото). Ако банята Ви е с размер 2,00м на 1,50 от дългата част трябва да приспаднете по 2см на стена, т,е, общо 4см, то тогава ще трябва да я изчислявате габаритите и така: 1,96м на 1,46м и на базата на тези размери да си търсите съответните мебели и удобства за нея. Надявам се да съм Ви бил полезен! Тодор Миланов. УСПЕХ!

Потребителски аватар
ivapavlova
начинаещ
Мнения: 29
Регистриран: нед фев 10, 2013 5:25 pm

Мнение от ivapavlova » пон юли 01, 2013 9:41 pm

Много благодаря за изчерпателния отговор. Въпросът ми беше по- скоро от практична гледна точка кой вариянт е по- добър... четох на разни места че при душ кабините коритото се пукало, избивал мухал... И т.н
По отношение на размерите на помещението и предварителния план за разположението на всичко съм готова :) направих си 3D проек на банята с много готина програмка за телефон, махнах по 5 см от дължината и ширината на банята и започнах с обзавеждането ( като съобразих и сифоните, чистата вода и т.н) Последното веднага ме навежда на един следващ въпрос- може ли да се прокара тръбата за мръсната вода от моноблока на съседната стена??? Т.е да сменя местоположението на тоалетната или по- добре да се придържам към план "а" ???

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » вт юли 02, 2013 6:42 am

След като имате проект на банята 3D, може би да успея да Ви дам отговор, но трябва да видя чертежа най-малко и тогава ще мога да Ви отговоря. Но по-добрият вариант е ако успея да видя банята "на живо" - он лайн и тогава бих могъл да Ви кажа дали може или не и ако е "не" да Ви обясня причините! Трябва да имам представа къде се намират комуникациите (тръбите - както водопроводните, така и канализацията), на какво разстояние са от бъдещото място на тоалетната чиния, на какво ниво тръгва разклонителя за WC от пода. Отходната тръба на тоалетната трябва да има наклон за да се оттичат фекалиите, а изходното отверстие на тоалетната чиния е между 16 до 20см (според модела), като стандартното ниво е около 16 см от готов под (става дума за център на отвора). Ако тръбата за тоалетната тръгва от по-голяма височина, то към тоалетната чиния ще се получи обратен наклон и ще имате теч от чинията и вероятно по-често ще се запушва с отпадъци. Има вероятност да се повдигне тоалетната чиния на височина около 5см, но ще нарушите стандарта на чинията - 40см от готов под. Не зная какъв ръст имате с приятеля Ви, но може би да не Ви е комфортно при ползване на тоалетната чиния, ако я вдигнете прекалено много. По-правилният начин е да се свали разклонителя в канализацията, но трябва да се преработва вертикалния канал и ще трябва да искате съгласие на съседите отдолу за "навлизане" в тяхното помещение за да се коригира канализацията, отделно, че ще трябва да предупредите всичките си съседи от към Вашата страна, че за известно време (около 4 - 6 часа) да не ползват мивки, тоалетни тъй като канала ще бъде временно прекъснат за да го преправите. По принцип, няма невъзможни неща ( с изключение на връщането в годините), но за тях са необходими "жертви" и компромиси! Ако имате още въпроси, можете да ми се обадите и на посочените по-долу телефони или на скайп: todor-milanov1 Успех!

Потребителски аватар
rumen_iankov
напреднал
Мнения: 264
Регистриран: пон дек 24, 2007 11:42 am

Мнение от rumen_iankov » вт юли 02, 2013 10:29 pm

А можеш ли да покажеш проекта.
Вик,ремонт на бани 0887737270
http://rumen1972.snimka.bg/

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед юли 14, 2013 11:02 pm

Коритото на душ кабината не се е случвало да се спука по време на монтажа, но мои клиенти са ми се оплаквали за такава случка. Има модели на душ корито от порцелан (санитарен фаянс), които са много здрави, много дебели (дебелостенни), много тежки и сравнително скъпи. Доколкото знам не всички модели на душ кабини са окомплектовани с душ корито. Но тук има една подробност, че трябва по-продължително търсене на подходящите душ кабина и душ корито. И още нещо не се опитвайте от душ кабината да я уплътните като аквариум! Винаги ще има някакъв макар и минимален процеп между стените на банята и душ кабината през който ще преминава някаква вода, колкото и да е минимална. Само тези душ кабини, които са изцяло изляти от пластмаса - цялостен корпус на кабината и коритото са непропускливи на вода към стените на банята.

Потребителски аватар
emiha
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: ср авг 20, 2014 3:19 pm

Мнение от emiha » ср авг 20, 2014 3:25 pm

И аз имам подобна дилема.Купихме ново жилищте и банята ни е сравнително малка 2,12x1,65 m .Чудим се дали да купим готова душ кабина или да направим малак праг и да поставим параван с врата(от стакло или пластмаса)?Благодаря предварително

Потребителски аватар
vencislava33
начинаещ
Мнения: 25
Регистриран: пон авг 17, 2015 12:32 am

:)

Мнение от vencislava33 » ср сеп 09, 2015 6:50 pm

Изберете параван с праг, защото е по-удобно и поддушовото корито на душ кабината може да се счупи и отдолу е с гъвката връзка, която може да се скъса.

Потребителски аватар
iliqnadenkova
начинаещ
Мнения: 33
Регистриран: съб авг 29, 2015 10:05 pm

Мнение от iliqnadenkova » чет май 05, 2016 6:07 pm

В момента правим ремонт на банята в къщата на родителите ми и срещаме същата дилема дали параван, или душ кабина. Днес ходихме по магазините в София и намерихме един магазин Гауди Ди Ес на ул. Ралевица. Там си харесах правоъгълна душ кабина и параван с плъзгащи се врати и съм още по-объркана в избора. Сега видях в сайта им, че правят и душ кабини по поръчка. Кой според вас е по-добрият вариант, дали паравала или душ кабината ще се запази за по-дълго време?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет май 05, 2016 9:05 pm

По-дълго ще се запази това, което се ползва по-малко.
Вече се задават такива въпроси, че не знам как да отговоря на тях.
Как може да знаем, ние, простосмъртните, кое ще се запази повече, след като нямаме никаква представа, за хората от "хай лайфа" каква поредна щуротия им е щукнала в главата, а и (нека не звучи обидно), жените си сменят мнението и идеите толкова бързо, както се променя времето.

Потребителски аватар
vencislava33
начинаещ
Мнения: 25
Регистриран: пон авг 17, 2015 12:32 am

Мнение от vencislava33 » чет май 26, 2016 7:30 pm

Илияна, според мен най-добре е да си направиш по поръчка, съобразно банята ти.

Потребителски аватар
btrend
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: вт окт 18, 2016 4:42 pm

Мнение от btrend » пет окт 21, 2016 3:56 pm

И двата варианта са супер, но ако е малко пространството по-добре е да се сложи параван. Ние също сме с параван, защото е много малка банята, а и е + тоалетна и преценихме, че така ще си запазим пространството и ще успеем да ги разделим. На Кераглас ни е паравана, по индивидуална поръчка работят според вашата баня.

Отговори