Под-гредоред - приложимо ли е което мисля?

Подготовка на основата,подови замазки,плочки, паркети, мокети, декоративни подове
Потребителски аватар
sis-gna
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: вт ное 05, 2013 11:30 pm

Под-гредоред - приложимо ли е което мисля?

Мнение от sis-gna » ср ное 06, 2013 12:14 am

Здравейте! Обитаваме с половинката ми почти 100-годишна къща - 2 етажа и полувкопано мазе. Всичко е гредоред, а стените, доколкото знам, са тухла. Сами се досещате, че мястото плаче за ремонт и затова съм тук :) Засега сме сменили само дограмата, сложихме ПВЦ. Ще се опитам да предам какво представлява мястото. Търсим специалисти за съвет и изпълнение и се надяваме да не се нашмулим на саморекламиращи се майстори с ръце заврени където не свети слънце - ще обясня защо. Моля да проявите разбиране, защото пиша темата без никакви познания в тази сфера, само чуто и видяно - колко е разбрано, не знам.
Имаме един огромен проблем - излята някаква "плоча" върху половината кухня, върху плочата е направена баня+тоалетна с итонг и облицована отвътре с плочки. Пред банята дъските започват да чернеят по ръбовете, защото капе доста вода след всяко къпане. Целите дъски бяха посивели, напръсках ги със Саво - оправиха се, но ръбовете - не. Като цяло дъските на кухнята са най-скърцащи и разкривени. Помещението ме притеснява много. До къщата има външна баня, която вече е неизползваема, тя е с плочи и таванът й идва малко над пода на кухнята. Не знам защо "майсторите" не са работили там, а са изсипали бетон върху 2 кв.м. дъски. Това, което сме измислили за ремонт - единият вариант е да се довърши "плочата" върху дъските на кухнята с подходящо подпиране долу в мазето (мислехме да направим колона, но и с греди да е, става, само да е сигурна конструкцията). Вторият вариант е да бутнем итонговата баня, да направим баня върху покрива на външната и да избием врата към нея откъм къщата. При този вариант ми се губи как ще процедираме с половинката плоча. В момента в кухнята имам и пералня и съдомиялна, които искам да сложа на плочата в евентуалната нова баня. Обмислях вариант да се ремонтира външната баня и да се избие пак врата към нея откъм къщата, но не знам доколко има смисъл, а и вътрешната баня е правена с медицински цели.

Относно пода - след търсене и разпитване какво да правим с пода, измислихме няколко неща.
Едното е носещи колони и плоча, но май трябва да съборим цялата къща? :)
Вторият вариант - четохме за някакво укрепване на гредите със стоманени профили, но профилите трябва да се закачат все за нещо, така че май и това отпада. Другото, което видяхме, е замяна на дървените греди със стоманени - това да не е същото като стоманени профили, защото на мен поне ми звучи доста добре да сложа стоманени греди?
Третият вариант е след като гледах едно предаване оттук - суха подова настилка, като обаче някъде в слоевете, които се мажат, се слага армираща мрежа; отгоре ламинат. Мисля, че този вариант излиза най-икономичен като за двата етажа. Притеснява ме, че подовете са страшно наклонени.
Имам малки притеснения за стените - при обръщането на прозорците при свалянето на тапетите се показа една много голяма пукнатина, вероятно от миналогодишното земетресение. Като огледахме къщата, от външната страна на същото място имаше същата пукнатина. Не знам как да проверя дали стените не са се нацепили, съответно дали са стабилни. Иначе за стените - има неизвестен брой слеве мазилка, тапети, още тапети, латекст. Може ли това да се смъкне до тухла и да се измаже, грундира и мине с латекст наново?
За таваните - не знам как е на втория етаж, но таванът на първия е скрит с фазер и измазан. Вече замазката е цялата нацепена и надупчена, подува се и се лющи. Искаме да махнем фазера, да се виждат гредите, но никой не знае защо е сложен - с декоративна или с по-сериозна цел.
Като за финал - обмисляхме едно вътрешно стълбище между двата етажа - не вито, а нормално тип "многофункционално" - с етажерки :) Би трябвало да е възможно, нали?

Търсим специалисти за цялата тази ремонтна дейност. Притеснява ни какво може да излезе като сума, бяхме се подготвили психически за ремонт около 15 000 лв, но май ще е повече? Всеки етаж от къщата е около 50 кв.м.
Благодаря предварително на всички отзовали се със съвет и препоръка!
Не съм майстор, ама търся майстори!

Потребителски аватар
nikolovvd
любител
Мнения: 53
Регистриран: ср авг 28, 2013 3:55 pm

Мнение от nikolovvd » ср ное 06, 2013 5:45 pm

Май изборът Ви за ремонт на пода се свежда до две основни направления.
Или да ремонтирате пода или да излеете плоча, но при всички случаи се консултирайте със строителен инженер!
Ако цялата къща е Ваша, Ви препоръчвам да излеете плоча, като ползвате дюшемето за кофраж. За такъв ремонт обаче си намерете квартира за поне 2 месеца - един за изсъхването на бетона и още един за довършителните работи.
Ако решите да ремонтирате или реставрирате пода ремонта може да отнеме и повече време, но поне можете да работите стаите една по една. Дъските и гредите сигурно са доста проядени, а това че има наклон в помещенията говори за изкривяване на гредите.
По принцип в такива къщи приземния етаж - сутерена е вкопан 1.20-1.50 в земята, а стените са 60 см при едноетажните къщи или 80 см при двуетажните. Първият етаж е със стени съответно 40 - 60 см. Може би ви прави впечетление, че имате намаляване дебелината на стените с 20 см., а отвън стената е равна и права до покрива. На тези 20 см лягат гредите и ако ги смените с метални, то има къде да легнат. Предполагам, че къщата е с т.нар. каратаван. Ако не Ви се прави голяма мръсотия, защото развалянето на каратавана е ... не е за разправяне, може металните греди да се монтират между дървените, но въпросът е какво печелите от това, защото наличието на толкова много и добре изсъхнал дървен материал си е опасно от противопожарна гледна точка.
Има и други решения, към които може да се пристъпи след оглед на място, но съвета който ще ви даде някой строителен инженер на 50-60 години ще е безценен. После може да потърсите мнения от по-млади, но те са виждали такива къщи само на картинка и ще подходят по-скоро теоретично, от колкото практично.

Потребителски аватар
sis-gna
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: вт ное 05, 2013 11:30 pm

Мнение от sis-gna » чет ное 07, 2013 12:26 am

Къщата е в София.
Не знаем къде да търсим такива хора, надявахме се някой тук да препоръча.
Не съм майстор, ама търся майстори!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » съб ное 30, 2013 10:02 am

Това, което описвате на теория е горе-долу понятно, но за да стане още по-ясно и на Вас, и на нас, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се направи оглед на място. В кой район на София живеете? Аз мога да дойда да видя каква Ви е къщата и да си кажа мнението като разбира се Вие ще си кажете Вашите предпочитания и да се стигне до взаимно решение, което да е най-доброто за Вас! Може да ми се обадите на телефони: 0898370236 или 0878370236. Казвам се Тодор Миланов!
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Потребителски аватар
nikolovvd
любител
Мнения: 53
Регистриран: ср авг 28, 2013 3:55 pm

Мнение от nikolovvd » съб ное 30, 2013 9:54 pm

Ето това е най-правилното решение!

Потребителски аватар
xages
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср мар 01, 2017 12:58 pm

Под-гредоред - приложимо ли е което мисля?

Мнение от xages » съб мар 25, 2017 12:42 am

Здравейте да попитам имам етаж от къща която е с гредоред и искам да сложа ламинат върху гредореда? Въпроса ми е какво да сложа на гредореда за да обера неравностите (които не са много големи но ги има) единия вариант е да го изцикля и да го сложа върху него , а аз питам може ли да сложа мокет 3 4 мм върху гредореда и върху него ламината

Отговори