Студен под в спалнята

Подготовка на основата,подови замазки,плочки, паркети, мокети, декоративни подове
Потребителски аватар
Dimityr
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: пон дек 16, 2013 12:41 am

Студен под в спалнята

Мнение от Dimityr » пон дек 16, 2013 1:09 am

Здравейте! имам проблем който трябва да разреша ... искам мнение от малко по-разбиращи хора от мен и да чуя мнения за това което съм наумил да правя:
1- дървени греди 10см
2- стереопорени плоскости 5 см залепени за старият под
3- 5см вата над стереопорените плоскости
3 накрая мисля да запечатам всичко това с МДФ плоскости 3см
4- и накрая изолацията за ламинат и накрая самият ламинат
Благодаря предварително за съветите :)


Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет дек 19, 2013 12:36 am

Зависи за какво жилище става въпрос! - дали е за апартамент, дали за къща? Дали отоплението е централно парно или локално парно, или пък въобще няма парно а се отоплявате по друг начин - електрически радиатор или климатик? Все пак още много въпросителни има по темата, които трябва да бъдат уточнени, а това зависи от Вас! Като за начало, идеята, която имате и сте я изложил пред нас е добра и рационална, но има и още варианти - подово електрическо или парно отопление, но това са само "идейни предположения", които Вие сам трябва да прецените.

Потребителски аватар
Dimityr
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: пон дек 16, 2013 12:41 am

Мнение от Dimityr » пет дек 20, 2013 1:42 am

става дума за апартамент на 4тия етаж (но под мен не живее никой) апартамента се отоплява с камина с водна риза и в всяка стая си има радиатор :)

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет яну 02, 2014 7:41 pm

Е, празниците минаха, Новата година също, и е време за работа и съвети относно работата, поне до колкото можем да помогнем. Идеята Ви за дървени греди не е лоша, но оскъпява работата Ви. Без да слагате греди, след това стиропор, че и вата, според мен ще е достатъчно да положите фибран от 3 -4 см, или само каменна вата, която по изолационни качества не отстъпва на фибрана. За самата изолация (без значение какъв тип е), има една гръцка буква - ʎ (ламбда), с която се показва коефициента на топлинна изолация. Колкото по-голямо е числото, толкова по-добра термоизолация има. Лепите на пода фибрана или каменната вата, след това поставяте върху съответната изолация арматурна мрежа и след мрежата наливате замазка с дебелина 5 см. Това е всичко, което е подготовката за пода. След замазката си слагате каквато искате подова настилка: паркет, ламиниран паркет, мокет, плочки или балатум - въпрос на вкус!? Да, дървения под дава още една допълнителна изолация. Другия вариант е да наредите дървени греди през 60 см, между тях да сложите вата или фибран и върху гредичките (които са с размер колкото е ватата) да наковете дюшеме. Успех!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » чет яну 02, 2014 9:36 pm

И още нещо да допълня! При положение, че сте на гол под и с локално парно - камина с водна риза, имате реална възможност да си направите подово парно отопление. Тогава всички тези изпълнения ще намалеят, ако не даже могат да отпаднат. Хем ще Ви е топло на краката, хем ще Ви е приятно и уютно.

Потребителски аватар
Luna
напреднал
Мнения: 226
Регистриран: нед дек 14, 2008 10:35 am

Мнение от Luna » пет яну 24, 2014 7:06 pm

Да, но отдолу пак трябва да сложи изолация - може би фибран. И водата от камината не е ли много топла за подово отопление?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср сеп 03, 2014 9:33 pm

Отговарям на Luna. Никъде не е казано, че серпентината от алуминиевата тръба трябва да е през 5 см. Да, тогава ще е много топло, но не горещо, че да не можеш да стоиш на краката си. Серпентината се прави през окло 20 см и тогава топлината е съвсем нормална. Освен това независимо, че е поставена серпентина на пода, не значи че няма да има вентили (както на подаващата, така и на връщащата вода). А тези вентили са за да се намалява притока на топлата вода, че даже да се спре напълно при желанието на ползвателя.

Отговори