Силикон или водно стъкло за банята

Материали, разновидности,начин на полагане

Потребителски аватар
ivapavlova
начинаещ
Мнения: 29
Регистриран: нед фев 10, 2013 5:25 pm

Силикон или водно стъкло за банята

Мнение от ivapavlova » съб дек 27, 2014 1:35 pm

Здравейте,
Нуждая се от вашето компетентно мнение. Кое е най-удачното решение при вече залепени плочки в баня, а също така и фугите са вече запълнени... В зоната около душа силокон ли да сложим за доълнителна защита или да се нанесе водно стъкло по фугите???

Потребителски аватар
mruseva
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср авг 05, 2015 2:33 pm

Мнение от mruseva » ср авг 05, 2015 2:43 pm

Здравейте, нанесох се наскоро в нов апартамент, обаче плочките в банята не са хидроизолирани. Може ли да ми разясните разликите между силикона и въпросното водно стъкло и кой вариант е по-траен и удачен ?
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср сеп 09, 2015 3:56 pm

Здравейте и на двете питащи дами!
Така, както казвате и двете, има значение дали да е силикон или водно стъкло. Преди да кажа каквото и да е за водното стъкло, искам да споделя, че беше сравнително скоро, когато ми се наложи да потърся водно стъкло. От многото питания и търсения се оказа (поне на мен така ми казаха), че водното стъкло вече не се произвежда. То какво ли вече се произвежда в България, но това е друга тема, колкото и да е болна за всички нас.
Предимството на водното стъкло е, че е съвсем безцветно (прозрачно), че когато бъде нанесено по фугите, въобще няма да си личи дали го има или го няма. Може да се разрежда с вода, да се повтаря и потретва, докато се убедите за себе си, че навсякъде сте сложили от него.
Силиконът също има своите предимства, но за хора, които не са работили с него, може и да им е трудно. При тубичката със силикон има един накрайник (мундщук, човка ), който е с много малък отвор за да пуска по малко и да не цапате излишно ненужните места. За да ви е по-спокойно , препоръчвам да си налепите хартиено тиксо около мястото, което ще фугирате. След като сте разнесли силикона от тубичката ще трябва да фугирате на необходимото място притискайки и влачейки пръста по нужната фуга. Излишният силикон избива настрани върху хартиеното тиксо. Отлепвате тиксото прибирате го в някой стар непотребен плик и след като сте махнали лепенката, отново фугирате внимателно, защото при отлепването на тиксото, част от силикона се повдигнал и няма плътност във фугата.
Но ако идеята ви е да фугирате плочки, най-добрият вариант е да си купите от същата фуга, да фугирате с нея и да си решите мъките.

Отговори