Прокарване на ВиК през комин??

Водопровод, канализация
Потребителски аватар
maver
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: чет мар 19, 2015 6:56 pm

Прокарване на ВиК през комин??

Мнение от maver » чет мар 19, 2015 7:37 pm

Здравейте.
Правя ремонт на кухня в панелно жилище и се налага да променя разположението на мивката и всички тръби за нея ,от западна на северна стена.На пътя ми обаче е коминно тяло ,което няма как да премахна ,заради комшиите.Някои от вас ще кажат ,че тръбите могат да се положат по пода ,но това ще е свързано с разходи за полагане на настилка и разминаването й с тази в коридора.Въпросът ми е ,дали мога да премина пред комина?Някой правил ли го е?
Идеята ми е да направя дупка през задните две от четири секции на коминното тяло ,да прокарам оттам облицована метална тръба и през нея водите и мръсния канал.
Идеи?Мнения?Съвети?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 617
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед мар 22, 2015 9:45 am

В панелките има основно два вида коминни тела, но ще се спра на най-вероятния тип. Предполагам, че става дума за коминно тяло, което е в сервизно помещение или комин, който е във всекидневната (хола). Самите комини, които са изградени за да служат именно като комини са от тухли, а коминните тела, които са в сервизните помещения са от бетон, по-точно, това са си готови панелни блокове, изградени предимно за вентилационни отвори (отдушници).
И при единия, и при другия тип, можете съвсем спокойно да инсталирате тръбите пред комина.
Неприятно ще е когато монтирате канализацията, защото тръбата за мръсна вода е с диаметър ф50, т. е., 5см, а освен това ще трябва да и дадете наклон 2 на 100, за да се оттича мръсотията. Иначе ще имате проблеми и канализацията Ви често ще се запушва.
Не е проблем прокарването на водопровода, проблем е прокарването на канала.

Потребителски аватар
maver
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: чет мар 19, 2015 6:56 pm

Мнение от maver » вт мар 24, 2015 12:41 am

Да ,става въпрос за панелно жилище.Комина се намира в кухнята и мивката е на западната стена ,а трябва да отиде на северната.Между тях е комина 60/60.Проблемът ще е преминаването без да падне нищо при съседа ,да дам наклона и да не запуша секциите.Все пак ми трябва преминаваща тръба ф60.
Има фирми ,които режат с машини стоманобетон ,но те използват вода за охлаждане и ще наводнят комшията ,а и не знам дали имат толкова дълги боркорони.

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 617
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » ср мар 25, 2015 11:59 pm

Наистина има фирми, които режат бетон, но с много, ама много вода. Вие сте запознат с проблема и как ще стане, не бих могъл да Ви помогна повече. Настина си имате големи грижи от гледна точка със съседа.
Остава само да къртите "на сухо", т.е., без водното охлаждане, което изпълнява ролята и на "безпрашно" къртене. Колкото и да се стараете, все някое парченце ще падне през направения отвор. Единственото успокоение е, че все пак в тези отдушници има макар и малка арматура, благодарение на която ще има къде да укрепите тръбите. Ако дойде някой от тези фирми, те освен че къртят бетона, така си и режат арматурата, а това отслабва конструкцията на коминното тяло. Избора за начина на работа остава във Вас.

Отговори