Препоръки за фирми изграждащи отоплителни системи/камини

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
Mitko BG
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед апр 05, 2015 2:06 am

Препоръки за фирми изграждащи отоплителни системи/камини

Мнение от Mitko BG » нед апр 05, 2015 2:21 am

Здравейте,
Скоро се регистрирах във форума, въпреки, че го следя от доста време и го намирам за страшно полезен:). Преди една година започнахме стоеж на къща и октомври 2014 приключихме грубия строеж (бетон, покрит покрив и тухлена зидария). Сложихме ПВЦ дограмата и вече обсъждаме ВИК, ел. инсталациите и отоплителната система.

Относно отоплителната система, ще се радвам да ми дадете съвет, както и препоръки за фирма, която може да я изпълни.

Къщата се намира в планински район и е на два етажа по 100м2 = РЗП 200 м2. Няма мазе, като на първия етаж сме предвидили обща трапезария и хол, кухня и 10м2 котелно делящо стена с хола. На втория етаж има 3 спални. По проект в котелното трябваше да има котел на дърва + ел. бойлер 200л с две серпентини. Като се поразчетох стигнахме да заключението да сложим камина с водна риза в хола (за отопление на къщата) вместо котел. Ще имаме и вертикален бойлер (200 литра – 3kw ел. нагревател) - комбиниран с две серпентини и ел. нагревател, както и две помпи (за бойлера и парното) монтирани в котелното. Бойлера ще се затопля главно чрез камината през едната серпентина – през зимата. За през лятото предвиждаме втора серпентина за загряване на водата в бойлера от слънчеви колектори, както и електрически нагревател за останалите случаи.

Приятел ме посъветва да включа в системата и електрически котел, който да замества камината, когато ни мързи да палим дърва или който да подържа температурата в къщата когато ни няма и през нощта... Може да поддържа и температура 5-10С, когато ни няма през зимата да не замръзнат тръбите. За този проблем прочетох, че може да се слагат специални котелни антифризи (етиленгликол, пропиленгликол), но това не решава проблема с бойлера и ВИК системата, където ще трябва да се сложи контролер?

Изчисленията по проект са за Q ои (отопление) 20160 W и Q бгв (битово горещо водоснабдяване) 8000 W. За камината с водна риза мисля да поръчам горивна камера 20-25кW... За електро котела не знам каква мощност ще ми трябва – ако са необходими 20кW ще трябва да вкарам трифазен ток в котелното. За бойлера съм решил вертикален бойлер 200 литра – 3kw ел. нагревател комбиниран с две серпентини по 10 кW (на Светлю Шишков).

Та това е проекта засега, но постоянно се сменя в зависимост какво прочета или ме посъветва приятел. Също не знам и кой да го изпълни. Иска ми се да е една фирма, която да направи всичко, но има много елементи и сигурно ще се работи на парче.

За бойлера 200л със серпентините доста изчетох и клоня към тези на Светлю Шишков. В една от темите видях линкове за контролери на Проксел (МТС4) и Натурела (регулиращи прегряване, измръзване), но не съм сигурен дали могат да се монтират на тези бойлери и кой може да го направи? Също за бойлерите на Шишков чета, че имат проблем с изолацията, но гледам че предлага и вариант с немска изолация и не знам дали това решава проблема? Този с немската изолация е Ф630 а обикновения с Ф450 и разлика 100лв.

За камината има в интернет доста варианти, като за сега съм решил да искам оферти от фирма Дявач (Нови Искър) както и Деста (Горна Баня) - предлагат комбинации камини с водна риза + ел. котел. За тях обаче не мога да намеря нищо в интернет (нито положително, нито отрицателно:))... Имат доста снимки на добре изградени камини, но не намирам мнения за качеството на горивните камери. На сайта на Деста има и снимка на слънчева система, но никакви детайли... Някой от форума има ли опит с продуктите на тези фирми?

Предлагат се и доста френски горивни камери Cheminees Philippe; Fonte Flamme; Deville… По-скъпи са от българските, но прочетохме мнения, че българските не са толкова ефективни:).

Като междинен вариант обмисляме чешка горивна камера на фирма BeF (Aqua 7) и отново ни интересуват мнения:)

Имате ли препоръки за фирми, които могат да изпълнят подобна схема ако изберем френска/чешка горивна камера, така че да можем да сравним оферти. Тези, които издирихме в интернет (но никъде отзиви за работата им) са:
::-k:
Каминотехника
Камини Индустриал Стил
Камини Греко 2003
Камини Евростил ЕООД
Камини Робеви

Предполагаме, че фирмата, която ще ни изгради камината ще може да я свърже с ел. котела и бойлера от други фирми, но ще ни трябва и трета фирма за свързване на соларната система към бойлера? За ел. котлите обмисляме още варианти на Газкомфорт (Vaillant); Тоталтерм (Екотермал)? За соларните системи имате ли препоръки за 200л бойлер – Viessmann, Wolf, Bosch или по-евтини варианти – два панела?

Благодарим предварително за съветите:)

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон апр 06, 2015 3:47 pm

До тук добре, описали сте подробно за какво става дума, но за да получите препоръка за някоя фирма, човек трябва да е имал допирни точки с която и да е.
Извода е, че все някой трябва да е ползвал услугите на дадена фирма и да Ви каже мнението си.
За Ваше съжаление в този форум се дава мнение по определени теми, но едва ли някой ще успее да Ви даде информация за добра и качествена фирма. Трябва да се свържете със съответната фирма и от там да черпите информация, и да си направите извода дали си струва или не, да контактувате и да им се доверите на тях. Малко е като лотария, но по принцип, всичко в този живот е на късмет.

Отговори