Стени напоени със сажди!

Споделете своя опит с ремонтите, преустройствата и декорацията на жилището

Потребителски аватар
atanasoff_87
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед авг 09, 2015 10:14 pm

Стени напоени със сажди!

Мнение от atanasoff_87 » нед авг 09, 2015 10:45 pm

Здравейте,

Накратко ще разкажа какъв сериозен проблем имам в дома. Преди година и половина закупихме апартамент на третия етаж в четириетажна жилищна кооперация. Имаше огромен проблем с комина, който беше почернял от сажди. Този проблем се наблюдаваше и при другите комшии. Решихме. че е време за смяна на всички комински тела от първия до четвъртия етаж. Всичко беше наред до момента, в който трябваше да се сменят телата на таванската стая. Средствата не стигнаха и почернелите тела си останаха. Нанесохме се декември месец и месец след това започнаха да избиват големи петна по стената до комина. Лятото започнахме да правим ремонт на коминските тела от тавана до самия връх на комина. Оказа се, че проблема е по - сериозен и включва покрива като цяло. Започваме основен ремонт и на покрива. На база черните петна имаме неприятна миризма на дим в къщи, която попива и по дрехите. Решили сме, че е време да се справим с този проблем, но ни трябва и помощ от други хора. Прилагам и снимки. Помагайте с всякакви съвети.
Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон авг 10, 2015 3:37 pm

Имате си сериозен, не, много сериозен проблем. Това, което се е напоило със сажди (нямам предвид дрехите, а стените), трябва да се изчука (изкърти), да се измаже или шпаклова наново, или и двете ако е необходимо и евентуално ще си решите проблема.
Зидането с коминните тела ще трябва да го направите още веднъж, като тези, които излизат на покрива, задължително трябва да са измазани и от външната страна. Зидането им трябва да го направите максимално плътно, за да не влиза излишен въздух, който хем ще намалява (ще има загуби от тягата) силата на теглене на дима, хем ще връща част от дима отново в жилищата ви.
Когато зидате телата, още докато сте на две-три бройки от телата е препоръчително да ги измажете и от вътрешната страна, което също влияе на тягата на комина.
За съжаление в България много хора са скъпи на триците и евтини на брашното. Ако още първия път бяхте направили всичко това, нямаше да се налага да го правите отново и отначало. Сега цялата тази "дейност" Ви излиза на двойна цена.
Желателно е да направите изолация на външната част на комина (тази,която е над покрива). Целта на изолацията е да се намалят топлинните загуби и особено температурните разлики, тъй като при разлика в температурата отвътре и отвън на комина, се получава конденз, саждите се втечняват и започват да се стичат като катран от покрива надолу по етажите, и... все едно че до сега нищо не сте правили. Всичко ще се повтаря докато не го направите както трябва.

Потребителски аватар
jamesk
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед окт 25, 2015 8:50 pm

Мнение от jamesk » нед окт 25, 2015 9:07 pm

Освен изолация на външната му част може да бъде облечен с 2см. фибран и в помещенията, през които минава.
http://www.vimaxbg.com/testimon.html - Мнения за vimax

Потребителски аватар
iliqnadenkova
начинаещ
Мнения: 33
Регистриран: съб авг 29, 2015 10:05 pm

Мнение от iliqnadenkova » нед яну 17, 2016 3:51 pm

Реши ли проблема?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 616
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » нед яну 17, 2016 11:57 pm

iliqnadenkova написа:Реши ли проблема?
Ето, това е "добър" съвет!

Отговори