Конденз/теч от кюнците към комина

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
yasoo
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: нед ное 01, 2015 7:54 pm

Конденз/теч от кюнците към комина

Мнение от yasoo » нед ное 01, 2015 7:56 pm

Здравейте,
за пореден път ще са ми нужни вашите съвети. Започвам малко по от далеч...
Това лято изградихме в къщи изцяло нова парна инсталация и сложих в мазето котел Dеfrо Sigmа Uni R 24kw. Отоплявам с котела два етажа с обща площ около 200кв.м. + бойлер. Всичко е на 6 котела е супер... на всякъде е топло, разхода на пелети също е отличен.

Нооо има малък проблем... от кюнците капе вода. :/ Самия теч е от снадките на кюнците и си капе "черна гняс". Моита логика е, че се оплучава някакъв конденз и за това капе... просто не виждам друго логично обяснение. Самите кюнци м/у котела и комина са Ф160 с обща дължина 180см. От фирмата която ми монтираха котела казаха, че най-вероятно е слаба тягата на комина и е че трябва да изолирам кюнците. Емиии онзи ден изчистих хубаво комина, изолирах кюнците с вата с алуминиево фолио..... нооо явно продължава да си капе, защото забелязвам на 1-2 места, че по ватата леко е избила гадната черна течност.

Относно самия комин... вътрешен е т.е. минава през центъра на къщата така, че е топъл. На покрива има шапки, изчистен е перфектно (прилагам снимка), висок е около 8 метра, стърчи над билото на къщата 70 см, самия той е двоен т.е. с два отвора всеки с Ф130.

Замислям се дали може да идва проблема от това, че комина е двоен... да не би да се получава някаква обратна тяга през единия отвор. Комина пуши само през единия отвор а през другия не.... а и двата се свързват на едно, малко над отвора за кюнците. Прилагам и една скица на самия комин за да добиете по-пълна представа за какво говоря.

Та това ми е болката :/
Ако някой има идея от къде може да идва този теч, ще съм много благодарен да сподели мнение.

Благодаря на всички предварително!

П.П. ааа забравих да спомена ако е от значение... котела е нагласен на 60°C с хистерезис 3. Когато е в режим на поддръжка температурата в кюнците пада до около 55-60°C а когато е в работен режим кюнците са около 70-90°C

Изображение

Изображение

Изображение

Отговори