Съвет за запълване на работна фуга на бетон

Озеленяване, водни площи, огради, осветление, градинска мебел, декоративни елементи

Потребителски аватар
mihail79minkov
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет авг 17, 2017 6:29 pm

Съвет за запълване на работна фуга на бетон

Мнение от mihail79minkov » чет авг 17, 2017 6:48 pm

Здравейте, тъй като никъде не видях в изброените категории "бетон", си позволявам да кача въпроса си в Екстериро/градина, ако модераторите сметнат че тук не е мястото, моля преместете темата където сметнете за добре.

Наскоро излях 100 кв.м. бетон до къщата ми, за място където да си паркирам колата, да съхранявам дърва, с две думи голям паркинг. Въпросното място с бетона се намира между къщата ми и оградата ми. Майстора, който се зае със задачата не съобрази да остави работни фуги, тъй като площа е доста голяма след което, бетона започна да се надига и да се пука, нищо твръде драстично но имайки предвид парите които платих за това ми се искаше да взема мерки. Наложи се да се изрежат няколко фуги с машина за рязане на асфалт и бетон. В момента бетона е с няколко фуги от по 5мм по цялата му дължина и напреки на около 8 - 10 см дълбочина.

Въпроса ми е следния, с какво е добре да се запълнят тези фуги за да не влиза вода която да замръзне и да доведе до напукване и ерозия на бетона? Силикон, смола...?

Ще съм ви безкрано благодарен за мнения и препоръки. Също, половината от мястото е със повърхностни напуквания от по 1-2 мм тъй като за да му е по удобно на бетон помпата, бетонджията реши да разреди бетона. Абе с две думи, дадох едни 3 бона почти и сега трябва сам да си оправя проблемите.

Благодаря предварително!

Михаил

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Йордан Христов
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет авг 31, 2017 7:07 pm

Мнение от Йордан Христов » пет сеп 01, 2017 2:25 pm

Здравейте
Един от най евтините и доказали с времето си ефикасни методи е запълването на фугите с разтопена смола.
Но при посочените от вас размери на фугите този метод е трудно приложим.
Във вашия случай е по-удачно да се запълнят фугите с полиуретан. Продават се на „салами“. Технология - фугите се запълват с полиуретан. Работи се на малки площи, за да може материала да се заглади преди да е започнал да втвърдява. Заглаждането става - като повърхността на положения във фугата полиуретан се намаже с наситен сапунен разтвор или слабо разредено веро и се притиска при заглаждането с пластмасова шпатулка (може да се използва всякакво парче от пластмаса с гланцирана повърхност). Заглаждането освен придаване на естетически вид има и за цел да уплътни нанесения във фугата материал и по доброто му прилепване към страните на бетона.
Преди да започне запълването на фугите е необходимо те да бъдат сухи, обезпрашени и грундирани (например с дълбокопроникващ грунд). За икономия на фугиращ материал е възможно предварително в предварително подготвената фуга да се набие в дълбочина около 2-3 см гъвкава шлаухка или доста подходящ във вашия случай е фитила който се използва за опъване и закрепване на мрежата в комарниците с алуминиева конструкция.

В случай, че решите да запълните фугите със смола, то ширината им трябва да се увеличи поне на 10-15 мм. Фугите се подготвя за запълване „...сухи, обезпрашени и грундирани...“ . Смолата се разтопява и се налива във фугите. След като се запълни даден участък, докато смолата е още топла се засипва с пясък и се валира с твърд валяк. След изтиване на смолата излишния пясък зе отстранява.

Отговори