Топлоизолация - прозорец с кепенци, лепене и шпакловане на EPS плоскости

Ще монтираме кепенци на прозорците и положим топлоизолация с специално лепило за топлоизолационни плоскостиЛепене на EPS плоскости с монтажна пяна-лепило

Лепене на EPS плоскости с монтажна пяна-лепило

Лепенето на стиропорените плоскостите може да се извърши и с специална полиуретанова пяна-лепило за полистирен. Тя значително съкръщава времето за полагане на плоскостите. Може да се използва за лепене на полистирен както за стени на новоизградени сгради, така и за саниране на стари.

Пяната се нанася по периферията на плоскостта на около 2 cm от ръбовете. Нанася се и една ивица по средата на плоскостта, успоредна на дългите й страни. Веднага след нанасяне на пяната, плоскостта се полага върху стената, потупва се и се притиска леко. Подравняване на повърхностите може да се извършва до 20 минути след полагането.

Особено внимание трябва да се обърне при полагането на плоскостите около прозорците и вратите. Те се подреждат така, че да не се образува фуга по продължение на ръбовете на прозорците. Така се избягва появата на пукнатини в мазилката.

При ръбовете на прозорците задължително се закрепват цели плоскости – т.н. пистолетна сглобка. Затова те се изрязват така, че ъгълът на прозореца влиза в зарязания ъгъл на плоскостта.

Монтаж на прозорец с кепенци

Монтаж на прозорец с кепенци

Висококачествената система за PVC кепенци осигурява допълнителни възможности за реализиране на индивидуални решения при оформяне външния вид на сградите.

Монтажът на крилото на кепенците може да се извърши директно върху рамката на прозореца или върху стената със специални връзки. Ако целта ни е напълно да затъмним помещението има на разположение рамка, чрез която крилото се затваря плътно и не пропуска светлина.

Системите за кепенци са произведени от висококачествен PVC материал, който гарантира изключителна устойчивост на UV лъчи и силна слънчева светлина. Повърхността не се състарява и не променя цвета си.

Големите размери на усилващите профили, монтирани във вътрешността на капаците, гарантират висока статична стабилност.

В системите за кепенци се използва стандартен обков, който позволява лесното отваряне и затваряне на крилата на капаците. Те могат да бъдат интегрирани към всеки дизайн благодарение на широкия диапазон от цветове и размери, които системата предлага. Осигуряват защита от атмосферни условия, силна слънчева светлина и нежелани пог

Тестване на носимоспособност на стените

Тестване на носимоспособност на стените

Преди началото на топлоизолирането е необходимо да се провери качеството на съществуващата основа.Тя трябва да бъде с достатъчна носимоспособност, плътна и несъдържаща вещества, които намаляват сцеплението, като прах, смазки и други. Сцеплението към основата се проверява чрез залепване на парчета полистирен с размери 10 x 10 cm в няколко участъка и ръчното им отлепване след 2 - 4 часа. Адхезията към основата се счита за задоволителна, когато се разрушава целостта на полистирена, без да се засяга лепилния слой или целостта на основата.

Полагане на армирана шпакловка

Полагане на армирана шпакловка

След фиксирането на стиропорените плоскости се преминава към полагането на армиран с фибромрежа слой. Бялата лепилно-шпакловъчна смес е с много висока адхезия към минерални основи, полистирен и минерална вата.

Ъглите около прозорците и вратата се нуждаят от допълнително усилване с наклонени парчета мрежа от фибростъкло с размери не по-малки от 35х25 сантиметра. Допълнителното укрепване предотвратява образуването на пукнатини в ъгловите участъци.

Рамките на прозорците се защитават със специални ъглови PVC профили с вградена фибромрежа. Те също се полагат върху слой от лепилния разтвор и се със стоманена маламашка.

След това се започва нанасянето на равномерен слой от лепилния разтвор с назъбена маламашка със зъби 10 мм, започвайки от горната част на сградата. Нанасяната ивица разтвор трябва да е със ширина около 1 метър и 10 сантиметра, съобразена със ширината на мрежата.

Предварително нарязаната фибромрежа се поставя върху пресния лепилен разтвор и се притиска със стоманена маламашка така, че да попадне приблизително по средата на нанесения разтвор.

Отделните ленти на мрежата се припокриват около 10 сантиметра.

В рамките на следващата операция, прясно нанесения лепилен разтвор с потопена в него фибромрежа, се заглажда старателно със стоманена маламашка. Крайната дебелина на трябва да е мин. 3 мм.

Фиксиране на плоскостите с пластмасови дюбели

Фиксиране на плоскостите с пластмасови дюбели

За фиксирането на топлоизолационните плочи от стиропор се използват пластмасови елементи за механично закрепване и пластмасови пирони.

Дюбелите се вкарват в пробитите за целта отвори на дълбочина 5-6 сантиметра в конструктивния слой на стената при плътни материали и на 8-9 сантиметра при материали с кухини. Топлоизолационните плочи се фиксират с елементи за механично закрепване след стягането на полиуретановата пяна.

Дюбелите се разполагат в ъглите на всяка плоскост, като по този начин поставяме по 4-5 броя на квадратен метър.