Страница 1 от 1

Разширителен съд

Публикувано: нед дек 31, 2017 12:22 am
от Anatoli.vk
Добър вечер на всички,не намерих конкретна тема за разширителен съд,и решение на проблема който имам,за това направих темата.Проблема ми е че,водата във разширителния съд е студена,и долната част на радиаторите от втория кръг е,осезаемо по хладна от горната част на радиаторите.Източник на топлина,камина прити 20кв на водната риза. Системата е на 2 нива със около 3 метра воден стълб обема на системата е около 150.л вода,а разширителни съд е монтиран на около 50 см над лирата в банята която е най висока точка.Обема на РС 17 л.Още от самото начало е така.Мисълта ми е възможно ли е 13-14.л да са малко за тази система защото ме мога да го напълня до горе

Публикувано: пон яну 01, 2018 8:20 pm
от tmilanov
Опитвам се да вникна в начина на изработка... Какво ще рече системата да е на два кръга? При положение, че е изградена на два кръга, трябва да имате и два разширителни съда - по един за всеки кръг. Ако радиаторите са свързани последователно, първият - най-близко да камината винаги ще е много топъл, а последният (крайна точка) - ще е студен.
Може би ще задам безсмислен въпрос, но дали сте пробвали да обезвъздушите радиаторите един по един, като започнете от долното ниво (кръг)?
Не е задължително разширителния съд да е пълен на максимум, но не бива да е под половината. Името му говори красноречиво - разширителен съд. Ролята му основно е да поема разширенията на водата и ако е прекалено много, излишното количество вода ще се източи през горната тръба на разширителното казанче.
Проверете си начина по който сте свързали разширителния съд. Имам смътен спомен, че в упътването имаше нещо грешно, но какво беше... не помня. Преливника се връзва към връщащата тръба на най-горния отоплителен уред - в случая, на лирата в банята.
Ако на радиаторите са монтирани ръчни обезвъздушители, много често се случва да остава въздушна възглавница, а при обезвъздушаването получавате илюзията, че всичко е наред и повече въздух няма в системата. Необходимо е повече търпение и време - от опит зная, че не става "от раз". Опитайте, може и да постигнете успех. При мен, когато камината е запалена и температурата е повече от 60-70 градуса (по Целзий) се получава една интересна ситуация - горната част на радиаторите ще Ви опари, а в долната част са студени. След нормализирането на работата на камината от 40 до 60 градуса, радиаторите работят перфектно. Изглежда работната температура е в този диапазон. И аз имам "Прити", затова си позволих да Ви дам тези скромни съвети.
Успех!