Страница 1 от 1

Поставяне на гипскартон в панелна баня

Публикувано: нед май 01, 2016 5:58 pm
от zarzalov
Здравейте,току що се регистрирах с надеждата да ми дадете съвет,а той е следния.Купих панелка ,банята е с боядисани стени в блажна боя,на места дори е изкъртена панелата.Искам да си направя банята сам,по финансови причини,не че съм някакъв майстор но мисля че ще мога да се справя.Питането ми към Вас е как да залепя гипскартона на стените на който минават тръбите за душа,мивката,те са положени от вън.Искам да ги прикрия с цели листове, но да не изграждам скари от профили,само с лепило или поляританова пяна,дали това ще е достатъчно надежно и как да закрепя гипскартона евентуално с дюбели.Ако знаете начин за това Ви моля да споделите.И още нещо ,ако вместо плочки залепя подходящи тапети дали ще е трайно и надежно.

Публикувано: ср май 04, 2016 7:43 am
от tmilanov
Трудно ще Ви е да залепите гипс картона на стена с боя. Освен това второто нещо, което трябва да знаете, е че в мокри помещения, каквото се явява банята Ви, гипс картона трябва да бъде на два пласта, т.е., двоен лист и то все "зелен" - влагоустойчив.
Колкото и да не Ви се иска, най-правилният начин е първо да си направите скарата от профилите и тогава да "ковете" гипс картона пласт, по пласт.
Самото лепене се извършва с гипсово лепило. на топки, през няколко (около 40-60 см) задължително в самите краища и по средата.
Но според желанието Ви, разбирам, че искате сам да си правите банята, което означава, че няма да можете да се справите, защото гипсовото лепило съхне сравнително бързо, а Вие, като нов майстор няма да можете да работите толкова бързо, че да не засъхне лепилото, преди да сте сложили и НИВЕЛИРАЛИ листа на стената. Като допълнение ще Ви попитам: А как ще "залепите" вторият лист, върху първия?
Затова именно в мокри помещения се слага скарата от профилите!

Публикувано: чет май 05, 2016 6:24 pm
от zarzalov
Благодаря за съвета ви.Явно без майстор няма да мине.

Публикувано: чет май 05, 2016 9:08 pm
от tmilanov
Може би ще успеете да се справите и сам, но най-напред ще трябва да "откраднете", макар и мъничко от занаята на някой майстор.
Успех!

Публикувано: чет юни 16, 2016 5:35 pm
от knauf
Блажната боя не е подходяща основа за лепене на гипсови плоскости и лепенето на плоскости не се прилага във влажни помещения.

Тръбите могат да бъдат скрити зад предстенна обшивка, която се състои от конструкция от Кнауф UD- и CD-профили и едностранна двуслойна облицовка от гипсови плоскости тип Н2.

Ядрото на тези плоскости е импрегнирано със специални хидрофобизиращи добавки, което ги прави подходящи за влажни помещения.