Проблем с камина водна риза

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
ivailo1976
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср мар 11, 2020 8:14 am

Проблем с камина водна риза

Мнение от ivailo1976 » ср мар 11, 2020 8:26 am

Имам камина с водна риза която е изградена на два кръга за отопление като на първия кръг е са свързани два радиятора апоследователно а на втория кръг са свързани последователно един радиатор бойлер,радиатор в хол и радиатор в кухня.Проблема е че при засилване на камината хвърля водата от разширителния кръг,извиках майстор и ми каза че проблема е в това че имам само два кръга и и те не могат да поемат количеството топла вода и ми предлага да пусна още два кръга и да направя захранването на радиаторите паралелно за всеки един.Според вас дали ще реши проблема със хвърлянето на вода през разширително съд?

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Re: Проблем с камина водна риза

Мнение от tmilanov » ср мар 18, 2020 9:33 am

Определено - да. При последователното свързване най-отдалеченият уред ще загрява най-слабо и най-късно. Първия уред, който е свързан ще е най-топъл, защото през него минава топлата вода от камината (котлето). Вече охладената вода (благодарение на излъчването на топлина от първия радиатор) преминава през втория. Температурата вече няма да е колкото в първия уред а малко по-ниска - поне с 5-10 градуса. В следващото отоплително тяло ще още по-ниска и ако сте свързали повече отоплителни тела в последното може да се случи и да нямате почти или абсолютно никакво отопление. Вие си мислите, че проблема идва от камината (котлето) и тъпчете яко дърва, температурата се покачвана повече от 90 градуса, след което водата завира и се изхвърля през разширителния съд. При паралелното свързване има една колекторна кутия, която изпраща към всички отоплителни уреди една и съща топла вода. Но за да спестите пари сте си вързали радиаторите и бойлера последователно.
Да, този колектор и впоследствие колекторната кутия струват пари. И заради "икономията"сега ще трябва да преработвате инсталацията отново. Изводът е, че евтиното излиза винаги по-скъпо от скъпото.
Успех!
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Отговори