Сайдинг или мазилка за фасада върху топлоизолацията

Разновидности, материали, технологии

Потребителски аватар
Novodomec
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср ное 18, 2009 12:50 pm

Сайдинг или мазилка за фасада върху топлоизолацията

Мнение от Novodomec » ср ное 18, 2009 1:17 pm

Здравейте, предстои ми основен ремонт на къща, строена през 1980 и в момента на етап планиране ми е необходим професионален съвет по следните въпроси:
1. Насочил съм се към каменна вата за топлоизолация, но не съм наясно кое е по- добро за фасада- сайдинг или мазилка?
2. Подпокривният етаж ще се използва за две спални. Мисля да надградя с 0.50м етажа и да правя нов покрив. Няма покривна плоча и не мисля да правя. На покрива ще бъде монтиран соларен панел. Каква покривна система- хидроизолация, топлоизолация, битумни керемиди или обикновени керемиди или друг материал ще препоръчате?
3. Сутеренният етаж в момента е полувкопан в земята и има влага. Мисля да сваля нивото на терена до първа плоча, да направя дренаж и хидроизолация след което ще направя пътека около 2 м широка на нивото на първа плоча около къщата за да не вкопавам отново сутерена. Целта е там да се направят 2 спални. Има ли нещо по -специално при направата на дренажа и каква хидроизолация препоръчвате? Прочетох темите във форума, но не можах да намеря нещо подходящо за хидрозолация на основи.

Потребителски аватар
evals
начинаещ
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 11, 2009 2:30 pm

за мен по добре е Сайдинг

Мнение от evals » ср ное 18, 2009 5:12 pm

препоръчвам Сайдинг - топлоизолира, не се цапа, мие се от дъжда, няма течове, няма разпадане (както са повечето мазилки след няколко години)
Ето как изглежда

Изображение

Има много цветове, качеството е добро също
а монтажа излиза за без пари като теглиш накрая чертата и си направиш сметка колко би ти излезнали с изолации, мазилки, майстори и т.н.
Ако се интересуваш мога да ти дам телефон на човек за консултация

Успех!

Потребителски аватар
Novodomec
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср ное 18, 2009 12:50 pm

Какви са недостатъците на сайдинг-а

Мнение от Novodomec » чет ное 19, 2009 8:41 pm

Благодаря Евалс, дай ми контактите на човека, но се надявам, че няма само да хвали стоката си::))обръщам се към форума за да получа мнение от различни специалисти. Например аз видях един недостатък на сайдинг-а, че мишки и плъхове са навират м/у фасадата и топлоизолацията. Явно профилът в долната част не се прикрепва плътно за стената и това се използва от гризачите да намират топли местенца. Също така се оказа, че винилите на една канадска марка се произвеждат в Турция, което честно казано не ме печели като клиент, въпреки че дават 40 г. гаранция. Както и да е ще проучвам още известно време преди да взема решение.

Потребителски аватар
rurang34
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет ное 19, 2009 11:11 pm

Мнение от rurang34 » чет ное 19, 2009 11:46 pm

здравейте,да кажа и аз няколко думи. да ви кажа и двата варианта съм ги работил, но от няколко години (по точно 6 ) основно се занимавам сьс сайдинг. пьрво да обясня ,че основното предназначение на ватата е шумоизолацията . основният топлоизолатор е вьздуха ,колкото и странно да ви изглежда . въздушните възглавници които се получават при полагането на каквато и да е изолация са фактически ефекта . при сайдинга има три такива - 1 е между стената и ватата , втората между ватата и паропропускащото фолио и третата между фолиото и саидинга,който е просто завършващата облицовка на стената .разликата между двата метода - основната е че сайдинга е дишаща система пропуска водните пари навън ,докато при стиропора това го няма . има доста хора които убеждават че работят с тераколи които позволяват на стената да диша , но както се казва всеки иска хляб да яде и не трябва на никого да се сърдиме. има работа за всички. по въпроса за производството само две фирми внасят американски сайдинг ,останалото се внася от полша , чехия и турция за съжаление. полският е нормален и става за използване , но за турският няма въобще да говориме. все още не съм виждал китайски , но скоро може и такъв да внесат. общо взето това е , но каквото и да се прави много зависи на какви специалисти ще се попадне . общо взето всички в България сме такива. всичко хубаво и успех

Потребителски аватар
biri4kata1967
любител
Мнения: 134
Регистриран: пон май 26, 2008 3:04 pm

Мнение от biri4kata1967 » пет ное 20, 2009 1:16 am

Здравейте!Който и вариант да избереш от двата много зависи на какви майстори ще попаднеш!!! Останалото го определя калкулатора и наличните финанси!Сега кое е по добро е трудно да се каже,но и двата варианта си имат предимсва и недостатъци.Както казва колегата rurang34 всеки си хвали стоката защото и той хляб яде! Реших да напиша този коментар не за да кажа кой вариант предпочитам аз а да поправя колегата evals,че голяма част от външните мазилки не се разпадат след няколко години както е написал а издържат много повече!!! Не е коректно да се дава такава подвеждаща информация за сметка на другия продукт!

Потребителски аватар
evals
начинаещ
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 11, 2009 2:30 pm

Сайдинг

Мнение от evals » пет ное 20, 2009 6:07 pm

дравей, както каза колегата по горе много зависи от майсторите, които ти монтират сайдинга. ПОне аз съм чувал за какви ли не монтажи и за съжаление заради тях хората като теб остават с впечатление, че едва и не къщата става развъдник за мишки, мухал и много други гадости. Изпращам ти ЛС за да не правя реклама.

Потребителски аватар
taliban4o
начинаещ
Мнения: 15
Регистриран: вт яну 05, 2010 1:05 pm

Мнение от taliban4o » вт яну 05, 2010 2:21 pm

Искам само да споделя ,че в канада (кадето саидинга е доста развит)се монтират и спецялни уреди които одбласкват бабалиюгите.Защото не става дума само за гризачи а за осилища на които им е много приятно и топличко там :D.А колкото до дренажа за него много може да се изпише.

Потребителски аватар
Pehlivanoff
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: вт фев 16, 2010 5:29 pm

Каменна вата или сайдинг?

Мнение от Pehlivanoff » вт фев 16, 2010 5:59 pm

Здравейте, относно въпроса за каменна вата или сайдинг моя отговор е следния:правилна технология според продукта=добра топлоизолация.Моята препоръка е каменната вата+мазилка,защото е по-добър топлоизолатор.Освен това когато се прави с каменна вата и последния слой е мазилка,има НАВСЯКЪДЕ каменна вата,а не метални или дървени профили.Сайдинга не гори но се топи,каменната вата е негорим материал с перфектни топлоизолационни и шумоизолационни свойства.За обобщение мога да напиша:Каменна вата технология-
монтаж на алуминиев цокълен профил за топлоизолация(много "майстори" го пропускат,както и не само него) на долна хоризонтала на изолацията,лепене на плоскостите,отвесиране и нивелиране,из4акване необходимото технологи4но време за "стягане" на лепилната смес,която е спец. за каменна вата-поне 24 4аса,коване с дюбели ЗА каменна вата,и тук е важния момент-шпакловка БЕЗ мрежа,из4акване още 24 4аса,шпакловка с мрежа-нанасяне на шпакловъ4ната смес колкото е пар4ето мрежа-да ре4ем 1 кв. м.,структуриране с гребеновидна маламашка,лепене на мрежата и шпакловка,като не се отнема от материала а само се заглажда и ако трябва се добавя още,съхнене поне 1 ден,втора ръка шпакловка,пак съхнене,грунд(в зависимост от мазилката,но това е отделна тема),1 ден съхнене,мазилка.Задължително метална обшивка на горния хоризонтал на изолацията,която може да се монтира преди шпакловката или преди мазилката,фугира се с полиетанова паста(не силикон),за да се хидроизолира.
Малко майстори спазват техлогията за материалите която е указана от производителя.Разбира се вси4ко опира до финансови възможности на клиента,но когато разликата в цената (която може да се постигне) е минимална,компромисният вариант е по-добър от грешно спазената технология.

Потребителски аватар
evals
начинаещ
Мнения: 6
Регистриран: ср ное 11, 2009 2:30 pm

Re: Какви са недостатъците на сайдинг-а

Мнение от evals » ср май 19, 2010 7:29 pm

Novodomec написа:Благодаря Евалс, дай ми контактите на човека, но се надявам, че няма само да хвали стоката си::))обръщам се към форума за да получа мнение от различни специалисти. Например аз видях един недостатък на сайдинг-а, че мишки и плъхове са навират м/у фасадата и топлоизолацията. Явно профилът в долната част не се прикрепва плътно за стената и това се използва от гризачите да намират топли местенца. Също така се оказа, че винилите на една канадска марка се произвеждат в Турция, което честно казано не ме печели като клиент, въпреки че дават 40 г. гаранция. Както и да е ще проучвам още известно време преди да взема решение.
незнам за канадскиа но аз ти предлагам американскиа дето го предлагам аз и ти гарантирам че наистина е американски от задната страна си пише ues

Потребителски аватар
toshove
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: чет авг 18, 2011 12:46 pm

Как се монтира сайдинг

Мнение от toshove » чет авг 18, 2011 12:51 pm

ето едно филмче с демонстрация как се монтира сайдинг

http://dox.bg/files/dw?a=1545fdcccc

а иначе самия материал може да се купи и онлайн

http://sajding.freehosting.bg

дано съм бил полезен :)

Потребителски аватар
ilian.pavlov
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: пон апр 02, 2012 12:01 pm

Мнение от ilian.pavlov » пон апр 02, 2012 12:08 pm

Аз съм твърдо за сайдинга, направих си къщата в кв.Драгалевци преди 5 години и съм изключително доволен. Много добре ни монтираха изолацията на къщата и не съм имал проблеми с тази изолация. Фирмата е от гр.Раковски, грипс пвц. Много коректна фирма и съм изключително доволен от момчетата, които монтираха. Ако имате интерес мога да ви дам номер или ги потърсете в интернет.

Потребителски аватар
Зейфод Бийблброкс
любител
Мнения: 92
Регистриран: нед мар 08, 2009 6:57 pm

Мнение от Зейфод Бийблброкс » ср апр 04, 2012 10:03 pm

Тва сайдинга... мноо грозно бе. На показаната къща горе върви даже е чудесно , но на къща бг-тип става като кокошарник.
Бегай!

Потребителски аватар
ilian.pavlov
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: пон апр 02, 2012 12:01 pm

Мнение от ilian.pavlov » пет фев 07, 2014 11:49 am

След като си бях направил къщата с сайдинг преди 5-6 години, реших да си направя и вилата със сайдинг. Сайдингът на къщата ни беше монтиран от фирма Грипс и останах много доволен, но като дойде време да облицовам вилата, реших да разгледам и другите фирми за сайдинг, тъй като са доста. Избрах друга фирма заради цената, тъй като беше по-ниска от тази на Грипс. Но не след дълго се оказа проблем, сайднигът на вилата ни буквално увисна, не беше монтиран както трябва. За съжаление останах много разочарован от избора си и съжалихме хиляди пъти, че не избрахме отново Грипс. Така,че не се влияйте от цената, гледайте качеството, защото след това излиза двойно.

Отговори