Оптимизация на котел на газ - КАК?

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
teodor_xristov_80
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: нед фев 06, 2011 4:43 pm

Оптимизация на котел на газ - КАК?

Мнение от teodor_xristov_80 » съб дек 15, 2012 11:01 am

Зравейте на всички. Форума е страхотен, До сега не бях попадал на него, може би защото не съм се ровил за съществуващият при мен проблем.Надявам се, че с Вашата компетентност и благосклонност да ми помогнете, ще успея да постигна добри резултати. Както вече се досещате – ПРОБЛЕМ СЪС СМЕТКАТА ОТ ОВЪРГАЗ. Реших да потърся съдействие след като разбрах от вас от мой приятел и след като за пореден път колегите ми плащат колкото мен, но те топлят целите си жилища, а аз само две стаи.
Четох много – научих много или по точно разбрах много, но тъй като не съм специалист не мога да се реша на промените без да попитам дали са правилни.
Та моля да ми помогнете. Ще се радвам на добра дискусия със страхотен край. Ще се опитам да опиша цялата инсталация и да отговоря на всички въпроси, като предварително се извинявам, че материята ми е малко чужда. Държа да отбележа, че инсталацията е правена преди още да закупя апартамента -не съм я поръчвал аз.
Първо прилагам схема на жилището с що горе схема на тръбите в жилището, размери на радиаторите, квадратура, разположение на котела и т.н........................Ще се опитам да дам мах. информация да ви е по лесно.
Схема
Изображение

1- котел - ARISTON CLAS 24 FF –
2- радиатор Модел Focus 500, Дъл.: 2.10м. Бр.ребра /глидери/-26 бр.
3- радиатор Модел Focus 500 Д.ъл. 1,60м. Бр. ребра/глидери/ - 20 бр.
4- радиатор Панелен - Корадо Класик- Тип33 /трипанелен/ - дъл. 1,80 м. H- 50 см.
5. лира за баня стандартна- -ш..43/в.110 см.-с 12 ребра
6- сдвоен димоотвод “фи” 80/80 см .Дължина на отвода от котеда е около 3,5 м. От котела до външната стена -“фи” 80.
7- разпределителна кутия с всички тръби- мисля , че кръговете за отоплението на парното са правени на два кръга но не съм сигурен – затова ето снимка:
Кухнята и трапезарията са свързани. Спалнята до Хола е без радиатор – тя е в процес на ремонт. Тръбите минават под пода /мисля, че са изолирани с тези пласмасови кофрирани ПВЦ пръби, ако това изобщо е изолация/. Във всички стай съм с паркет, под които има сгурия около 6 пръста. Апартамента ми е голям /минава 110 кв.м/ както се вижда от скицата. На първи жилищен етаж е – под мен има гаражи. Изцяло външен, тухлен, с външна изолация, има и вътрешна на външните стени, на тавана има фибран, с ПВЦ дограма .Само пода не е изолиран – знам че от там търпя много загуби, и го усещам стращно много, ама за сега така.
Тръбите подвързани към котела за парната инсталация отиват до разпределителя са с външен диаметър 2см., а тези на топлата вода – 1,6 см. На радиаторите съм с термоглави, захранването на радиаторите е странично двустранно диагонално - отгове топла вода и в другия край долу- студената. При изходите на радиаторите със студената вода крановете са отвитди на мах, термоглавите също. Всички тръби влизащи и излизащи в радиаторите са с външен диаметър 1,6 см. Пламъка при горене е син. Налягането на водата в котела е 1,5 бара, при подгряване налягането се качва до 1,9 бара – правилно ли е?. НЯМАМ ТЕРМОРЕГУЛАТОР !!!!!!
ТАКА!!!!
Сметката ми за ноември за отопление на две стои е 150 лв., а колеги топлят целите жилища за тези пари. И не мога да твърдя, че у нас е много топло. Страх ме е да топля всички стаи, защото виждам какво става само при две. При последната ми сметка –150 лв бяха включени два алуминиеви радиатора № 2 и №3 при температура на водата от 46 гр. . Котела топли около 2 минути и изключва за около 5 и това се повтаря и повтаря.........
Доколкото съм разбрал:
-При тези радиатори с температура на водата около 70/75 С – достигам –минималната оптимална мощност на котела, което значи по малко включванияи изключвания и от там икономия – поне малко, ако съм включил всички радиатори. НАЛИ ТАКА????
Казвали са ми, че не е хубаво котела да работи на голяма температура заради котления камък, а за оптимума ми трябва мин.70С или трябва да добавям ребра, които няма как да сложа / изводите на тръбите ми ограничават дължината на радиаторите/.

Доколкото разбрах за да компенсирам киловатите на радиаторите с оптималните на котела, при стаен регулатор – котела трябва да е настроен да топли водата над 70 С.
-За да достигна обаче мах. при икономията трябва да си взема и стаен регулатор –моля предложете ми безжичен.
Тук ми изникнаха вече въпросите:
- Няма ли като включа и другите радиатори и вдигна температурата на котела да скочи сметката ми за газ.
- При терморегулатора – пак ли трябва да ключвам на всякъде, тъй като регулатора е в едната стая /която при мен ще е една от най топлите по принцип/ и ще изключва при постигането на температурата в тази стая, а съм сигурен, че в останалите стаи ще е по студено и тази зададена температура няма да се постигне. ТОГАВА КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА ТОПЛЯ ВСИЧКИТЕ СТАИ, КАТО РЕГУЛАТОРА ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ЦИКЛИТЕ НА КОТЕЛА ОТ ТЕМПЕРАТУРАТА САМО В ЕДНА СТАЯ.
- На база горните може и да са глупави „умозаключения” – може ли да се оставят включени само два радиатора и котела да загрява само тях, като въпреки, като така няма да се достига оптималната мощност на котела, НО НАЛИ ТЕРМОРЕГУЛАТОРА ОПРЕДЕЛЯ КОГА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ КОТЕЛа И КОГА НЕ, А НЕ КОТЕЛА ДА ОПРЕДЕЛЯ САМ ТОВА НА БАЗАТА НА ВОДАТА В РАДИАТОРИТЕ.
Абе май тотално съм объркат и наистина имам нужда от помощ. Имам и един малък палавник на които пък трябва да му е топло. ПОМОООООООЩ.

Потребителски аватар
LazarG
любител
Мнения: 61
Регистриран: чет фев 05, 2009 8:12 am

Мнение от LazarG » съб дек 15, 2012 10:17 pm

Здравей Теодоре,
1. Сложи си стаен термостат - безжичен мога да ти препоръчам Теси, но в момента може и да не намериш, чака се внос.
2. Пусни повече радиатори и вдигни температурата - това за котления камък е смешно, водата в системата не е варовита
3. Тръбите захранващи колекторите са с недостатъчен диаметър, което ограничава пренасяната мощност при ниски температури и е още един аргумент да вдигнеш температурата

Потребителски аватар
teodor_xristov_80
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: нед фев 06, 2011 4:43 pm

Мнение от teodor_xristov_80 » нед дек 16, 2012 1:01 am

Благодаря ти за отговора.
Какво мислиш за този термостат - мисля да сложа такъв:
computherm q7 rf - http://www.toplomax.com/pdfs/Staen_termostat_Q7RF.pdf

Да пусна всички радиатори - на колко градуса? Доколкото съм чел твои мнения - 75 С май е добре и да регулирам от термостата..
Сигурно ли е, че ще има разлика в консумацията на газ..
Правих си експеримент, които в крайна сметка ми излезе солен. Времевия интервал на експеримента е в рамките на 6 дена, а резултатите са следните:

1. При температура 50 С - пуснати два радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера. Разход на газ за 24 часа -7,8 м3. или 0,33 куб на час. Резултат студено и некомфортно.

2. При температура 60 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 7 часа - 3,5 или 0,5 м3. на час. Резултат студено и некомфортно.

3. При температура 65 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 7 часа - 4,3 куб или 0,62 м3. на час. Резултат недостатъчно топло и некомфортно.

3.А. При температура 65 С - пуснати 2 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера- разход на газ за 3 часа - 1,1 куб. или 0,36 м3. на час. Резултат недостатъчно топло 21 градуса, но е само за двете стаи.

4- При температура 70 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 24 часа - 16,3 кубика или 0,7 м3. на час. Резултат много топло и уютно. Температурата в най студеното помещение стигна 22,5 градуса.
Котела топли доста дълго време и почти не изсключва. Когато спре, а това е за около 2 минути максимум, температурата пада много бързо и пак се включва.
Резултатите са без термостат в периода 10-15 декември.

Налягането не оказва ли влияние.
Тръбите от котела са с външно фи 2 см. то само около 1 метър - после до разпределителя са такива:
Изображение
а това е разпределителя
Изображение

П.П. Ако нещо бъркам или се изразявам неправилно моля да ме извините, но се налага да се образовам сам /икономист съм/ и да питам, защото добри специалисти в моя град почти няма.

Потребителски аватар
LazarG
любител
Мнения: 61
Регистриран: чет фев 05, 2009 8:12 am

Мнение от LazarG » пон дек 17, 2012 8:47 am

Понеже въпросите са много, ще отговоря направо какво трябва да направиш:
1. Спирането на радиатори не води до икономии, а дори до преразход.
2. Изборът на този тип отопление - локално водно отопление с газов котел предполага отопление на цялото жилище за оптимална работа на котела. Този Аристон е с висока минимална мощност 10кВт и иска насреща си 10кВт радиатори
3. Мощността на радиаторите се дава в каталози обикновено при 90*С. Ако намалиш температурата на водата на 60*С, мощността пада наполовина. Затова задаваш висока температура - към 80*С и поставяш стаен термостат, който да изключи котела при достигане на стайната температура. Термоглавите изключват една по една и това оставя системата пак с намалена радиаторна мощност. При управление със стаен термостат всички радиатори работят заедно, а това е важно са малки системи, където радиаторната мощност е съизмерима с минималната мощност на котела

Потребителски аватар
petar232
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: пет мар 15, 2013 12:11 pm

Мнение от petar232 » пет мар 15, 2013 12:15 pm

Момчета благоадря много за тази дискусия изключително олезна е за мен!
_______________
http://www.xn--80aabcdic5abbc2a1ad7be9a.com/%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8

Потребителски аватар
tmilanov
напреднал
Мнения: 746
Регистриран: съб ное 24, 2012 12:17 pm

Мнение от tmilanov » пон мар 25, 2013 11:26 am

Както казва LazarG, спирането на "N" брой радиатори не води до икономии, а до преразход. Понеже виждам от информацията, че имаш два броя алуминиеви радиатори - с 26, и с 20 глидера, то според производителите мощността на алуминиевите радиатори с височина H 500 е между 150 - 168w на глидер. Да вземем средната стойност - 160w. 26 х 160 = 4 160 . 20 х 160 = 3 200. Сега трябва да разбереш и отопляемата мощност на другите уреди, лира и т.н. .Сумираш всичките уреди и установяваш дали мощността на котлето е достатъчна за подгряването на апартамента. За техническите характеристики на Газовия котел "Аристон" влизаш в интернет и го откриваш какво пише като данни. Но пак се връщам към думите на Лазар Г, че икономия със спиране на радиатори не става. Аз ще го кажа по друг начин: Дали ще работи един радиатор или всичките консумацията на гориво е една и съща. Трябва да се загреят тръбите и цялата отоплителна инсталация. Ако работи само един радиатор, ще ти е необходимо по-дълго време за да отоплиш помещението и след това апартамента.
В и К ремонти 0898370236 :D :\:D/:

Потребителски аватар
Angelova
начинаещ
Мнения: 1
Регистриран: ср яну 11, 2017 11:19 am

Проблем с топлата вода

Мнение от Angelova » ср яну 11, 2017 11:24 am

Здравейте,
Аз от близо година се оъоплявам с газ и тази година още преди празниците (когато не беше толкова студено) изведнъж топлата вода на душа значително намаля и от тогава почти няма. Водата е хладка, с постоянна температура, не се мени. На чешмата в банята и кухнята идваше много топла вода и реших, че е от душа. Дойодоха, смениха му термостата и всичко, но не се оправи. И казаха, че ще е от газовия котел (моят е Biasi). Забелязах, че и в чешмата на банята топлата вода започна да варира. Вчера разбрах, че много хора в квартала (Ман. Ливади) се оплакват, че нямат топла вода. Та въпроса ми е, възможно ли е да е от котела и възможно ли е да има замръзнали тръби (не идва само топла вода на душа, а на чешмата в банята се мени)? Радиаторите си работят чудесно и е топло. Свързах се с фирмата, която поддържа котела, но те ще могат да дойдат чак другата седмица и ми намекнаха нещо за замръзнали тръби. За това се обръщам за съвет към вас. Много благодаря и хубав ден

Отговори