Вътрешна топлоизолация

Разновидности, материали, технологии

Потребителски аватар
temp1e
начинаещ
Мнения: 13
Регистриран: съб яну 19, 2013 11:26 am

Вътрешна топлоизолация

Мнение от temp1e » съб яну 19, 2013 11:40 am

Скоро си купих вътрешен панелен апартамент. Изложението е изток-запад. Външна топлоизолация за тази година не се предвижда, защото няма пари за нея, а пък и самата външна изолация не е свързана с цапане в апартамента, дори и след като се нанесем, т.е. изцяло усията ми ще са насочени да оправя всичко в апартамента, така че след като влезем да няма нужда да влизат майстори наново в него.

Какво ще ме посъветвате да използвам като материали за вътрешна изолация:
1. На тавана преди всичко. Искам топлината да си остава вкъщи, не да я набивам в плочата на съседа.
2. На стените с прозорци. Рано или късно ще направя и външна изолация, но на първо време искам да ги изолирам отвътре, поне да няма конденз.
3. На пода. Решил съм да слагам промишлен ламинат навсякъде и евентуално естествен паркет, ако останат някакви пари. Не харесвам плочките, защото държат студено. Има ли нужда да слагам нещо допълнително. В заварено положение съм и има плочки във всички стаи. Има ли мужда да ги махам или да ги оставя под ламината и какво отношение би имало това към топлоизолацията.

Потребителски аватар
maistor_m
начинаещ
Мнения: 21
Регистриран: пет дек 28, 2012 1:27 pm

Мнение от maistor_m » вт яну 29, 2013 6:06 pm

Здравейте,
Нека да започнем по реда на Вашите запитвания.
Таванът принципно не се нуждае от топлоизолация, ако приемем че апартаментът над Вас е отопляем и е със сходна температура – в този случай не протичат топлинни загуби. Същото се касае и за случаят в който вашите съседи отопляват до по-голяма температура от вас – в този случай вие реално бихте печелили. Ако това не е така или Вашият апартамент е последен етаж, то тогава се нуждаете от изолация, понеже е налице топлопреминаване от отопляем към неотопляем обект.
Що се касае до топлоизолацията на стените, то бихме Ви препоръчали да прегледате следните постове, които сме публикували по-рано по темата:
Линк1: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=40995
Линк2: http://marisanbg.com/bg/kakvo-tryabva-da-znaem-za-vatreshnata-toploizolatsiya/page/451/tipid/136#.UQfdHGqWjcs

След като вземете предвид описаните в тях фактори, то тогава препоръчваме поставяне на 3-4 см вътрешна изолация от EPS. Дебелината е съобразена с 2 фактора – след планираното бъдещо поставяне на външна топлоизолация критичните точки да останат в обема на външната топлоизолация, където не биха довели до щети. Второто съображение касае дискутираната вече тема за конденза между топлоизолацията и стената – тази по-малка дебелина би спомогнала за по-лесното изпаряване на този конденз през лятото и същевременно по-големите топлинни загуби през зимата (поради малката дебелина) биха довели до това тя да не изстива толкова много и би намалило до известна степен образуваният конденз.
Въпросът с пода стои по сходен начин: в случай, че пода не граничи с неотопляемо помещение нуждата от изолация отпада. При всички положения е необходимо да поставите подложка на ламината, преди да пристъпите към неговото нареждане. Ако помещението отдолу е неотопляемо, то тогава се налага пода да бъде топлоизолиран преди поставянето на ламината.
Ако плочките, с които вече разполагате са здрави, то няма да възникне нужда от тяхното премахване, но при евентуалното им разрушаване или отлепяне в бъдеще се поражда риск от образуване на движение в самия под. Ако здравината на залепените плочки не ви удовлетворява (има отлепвания или движения на плочки) най-добре е да те да се премахнат, след което да се направи тънка изравнителна замазка. Тогава можете да поставите подложката, а след нея да наредите и самия ламинат.

Потребителски аватар
temp1e
начинаещ
Мнения: 13
Регистриран: съб яну 19, 2013 11:26 am

Мнение от temp1e » съб фев 02, 2013 11:15 am

Принципно над нас ще живеят хора, които ползват парно. Питам за изолация на тавана по 3 причини. Първата е, че колкото и да е топъл апартамента над нас, топлото винаги отива към тавана, а подът е най-студен. Втората причина е, че апартамента е голям и едва ли всичките 4ри стаи ще се отопляват еднакво. И третата е свързана с личен опит. Преди този апартамент живеех в една гарсониера, която се опитвах да изолирам за шум. И на тавана бях сложил 6см камена вата, 2 слоя гипскартон и битумна мембрана между картоните. Изолация за щум не получих, но апартаментът е толкова добре топлоизолиран, че мога да се "топля на крушките за осветление". Разбира се това може и да е внушение и всичко да се дължи на външната и вътрешна изолация, въпреки че аз подозирам, че изолацията на тавана също е замесена.

Виждам, че решението за топлоизолация с EPS плоскости е доста икомично, така че може би не е зле да го приложа, за да туширам вътрешните си страхове.


Както и да е , май външната изолация няма да може да изчака, а ще трябва да се предвижи всред първите занимания, защото нещото, което бях нарекъл конденз в единия ъгъл, вече по-скоро ми се струва да е теч.


Изображение

Потребителски аватар
maistor_m
начинаещ
Мнения: 21
Регистриран: пет дек 28, 2012 1:27 pm

Мнение от maistor_m » чет фев 07, 2013 2:41 pm

Здравейте,
Първо трябва да си изясните дали това е теч (от фуга, спукана тръба, неправилно монтиран прозорец или др.) или полученият ефект е в следствие на термо мост. (изстиване на ъгъла) и съответно конденз на влага. Ако проблемът е в следствие на теч (или проникване на вода), то следва първо да се отстрани причината, преди да се предприемат каквито и да било операции по топлоизолирането. Следващият етап е механичното отстраняване на мухлясалите участъци и материали и тяхното обеззаразяване с подходящ препарат.Едва след всичко това и след пълното изсъхване на проблемният участък можете да пристъпите спокойно към полагане на топлоизолация.

Потребителски аватар
temp1e
начинаещ
Мнения: 13
Регистриран: съб яну 19, 2013 11:26 am

Мнение от temp1e » ср фев 13, 2013 8:13 pm

А как да си потърся читава фирма за външна и вътрешна изолация? Трябва ми такава и за дограма на първо време. Това е доста деликатно, защото ако се споменат имена, уж минава за реклама, а и не е ясно кой точно го е писъл и какви са му интересите... И все пак ...
Майсторите към мисия моя дом, поемат ли поръчки извън предаванията и това ли е най-правилния път.

Потребителски аватар
rumen_iankov
напреднал
Мнения: 264
Регистриран: пон дек 24, 2007 11:42 am

Мнение от rumen_iankov » пет фев 15, 2013 10:16 pm

А този прозорец не е ли пвц.
Вик,ремонт на бани 0887737270
http://rumen1972.snimka.bg/

Потребителски аватар
temp1e
начинаещ
Мнения: 13
Регистриран: съб яну 19, 2013 11:26 am

Мнение от temp1e » съб фев 16, 2013 8:58 pm

PVC е. Но е доста ниско качество и вероятно ще го сменям.

Потребителски аватар
petar232
начинаещ
Мнения: 5
Регистриран: пет мар 15, 2013 12:11 pm

Мнение от petar232 » пет мар 15, 2013 12:18 pm

Имам подобен проблем но не в такъв голям аспект. Той се появи след като сложих ПВЦ дограма! Някакви идей как мода го отстраня! Ако избия някакъв отдушник дали ще ми помогне?

Потребителски аватар
temp1e
начинаещ
Мнения: 13
Регистриран: съб яну 19, 2013 11:26 am

Мнение от temp1e » пон мар 25, 2013 7:36 pm

Когато се запознах малко повече със съседите, си обърнах приоритети на 180 градуса.

Изоставям идеите за вътрешна изолация и инвестирам всичко във външна. Още не мога да намеря отоговор на въпроса с какъв материал да я направя. От доста хора чувам все различни мнения. Тъй като на 3те най-популярни матеряла, цените са сходни, шансът ми да взема решение намалява драстично.

- Минерална вата - Повечето хора се обединяват около идеята, че с минерална вата е най-добре, но с нея трудно се работи, когато монтажниците са алпинисти, какъвто ще е моя случай.

– Фибран - Моят персонален опит с фибран е силно положителен, но тъй като ще имам кухня за усвояване, малко се притеснявам дали ще успее да изсъхне достатъчно, а доколкото прочетох, той ще я запечата.

- Неопор - като че ли не върши толкова добра работа при панели.


Може ли някой да ме осветли какво да предпочета?

Потребителски аватар
DIMI
начинаещ
Мнения: 3
Регистриран: ср окт 20, 2010 9:09 am

Мнение от DIMI » вт мар 26, 2013 10:29 am

Евтин вариант-EPS от 5см. нагоре
Среден вариант-NEOPOR,/обаче на BASF/от 5см. нагоре.
Скъп вариант-каменна вата/към 50лв.кв.метър-труд и материал.
Фибран не ти препоръчвам.

Потребителски аватар
maistor_m
начинаещ
Мнения: 21
Регистриран: пет дек 28, 2012 1:27 pm

Мнение от maistor_m » ср мар 27, 2013 6:23 pm

Здравейте,
Минералната вата, съпоставена с EPS има своите предимства и недостатъци. И двата материала имат различни топлоизолационни качества. Те са свойство на материала и зависят от неговите характеристики (в това число и от плътността). Тази зависимост обаче не е линейна и в началото с увеличаване на плътността, топлоизолационните качества на материала се увеличават, като от една граница започват пак да падат. Тази граница при различните материали се различава. При EPS-а при плътности по-големи от 35-38 кг/м3, а при минералната вата от около 75-80 кг/м3 започват да се влошават топлоизолационните качества на материала (ламбдата започва да се увеличава). Две конкретни топлоизолационни плочи с различни дебелини обаче и от различни материали могат да сравнят най-просто по тяхното съпротивление на топлопреминаване, което не е нищо друго от дебелината на плочата (в метри) разделена на ламбдата на материала. Която плоча има по-голямо съпротивление – тя топлоизолира по-добре. Материалът има и други свойства. Те са: паропропускливост, пожароустойчивост и шумоизолационни качества. Освен това не бива да се пропускат и механичните свойства и якости, както и мястото на приложение (външна, вътрешна топлоизолация зад защитни прегради, фасадна топлоизолация, топлоизолация на под, на мокри и влажни помещения) и други.
За повече информация, относно различните топлоизолационни величини и термини посетете този линк: http://marisanbg.com/bg/osnovni-toplotehnicheski-velichini-i-termini/page/451/tipid/74?goback=.gde_4776002_member_215889084#.USTMXmqWjcs
EPS се използва най-често за топлоизолиране, поради това, че изискванията към болшинството от зоните, подлежащи на топлоизолиране са такива, че могат да бъдат напълно покрити от него и то с най-нисък разход на средства.
При съпоставяне на каменна вата и EPS може да се отбележи следното:
- Двата материала са със сравнително еднакви топлоизолационни качества (на EPS-а са много малко по-добри)
- Ватата има по-добра пожароустойчивост, по-добри шумоизолационни качества, по-добра паропропускливост (което в зависимост от приложението може да е добре или лошо).
- За сметка на това обаче тя е и по-скъпият вариант, който е с големи изисквания към качеството на изпълнение (просмуква се с влага, ако не е запечатана добре, което от своя страна води до драстично редуциране на нейните топлоизолационни качества, а също така може да предизвика допълнителни проблеми на конструкцията). Ватата също така е свързана с по-големи разходи за монтаж, а алпинистите е почти невъзможно да я поставят правилно.
Графитен EPS се произвежда от суровината NEOPOR (името подобно на името STYROPOR е запазена марка на BASF). При различните производители, които боравят с тази суровина имената на крайните продукти обаче не са казват NEOPOR а си имат собствени имена. За да бъде крайният продукт оригинално производство на BASF и да носи и той името NEOPOR – това означава, че трябва да е внос от държава, където BASF имат завод и ще бъде още по-скъп. Има няколко български производители които произвеждат графитен EPS от суровината NEOPOR от които спокойно може да закупите продукта без да се притеснявате (такъв се продава в БАУМАКС). Пример за такъв продукт е ТЕРАПОР® EPS http://www.marisanbg.com/bg/efektivni-toploizolatsii-ot-grafiten-eps/page/207#.UVMOyje3SW9
XPS – този топлоизолационен материал за разлика от другите топлоизолационни материали, притежава максимално затворена клетъчна структура, което, при правилен монтаж, на практика изключва възможността за преминаване на вода през плочите и същевременно силно намалява дифузията на водни пари през материала. Тези му качества определят и границите на неговото приложение като топлоизолационен материал – на места подложени на голямо натоварване на влага, и тяхната неприложимост като фасадна топлоизолация (защото спират дифузията на водни пари през фасадата). Подходящи са за топлоизолация по цокъла и периметъра, изолация под фундаментна плоча, в мокри помещения, хладилни камери и др. Топлоизолационните плочи от екструдиран полистирен (XPS) се отличават с отлични механични качества и преди всичко с устойчивостта си на натиск. Те са особено подходящ за места, където екстремните натоварвания на натиск поставят високи изисквания към топлоизолационния материал (озеленени и отворени за движение покриви, под замазки, под плоски, скатни или наклонени покриви, покривни тераси, подове между етажи, при подово отопление, покриви тип паркинг или индустриални подове, понасящи високи натоварвания и др.). Препоръчват се освен това за топлоизолиране и предотвратяване на топлинни мостове (балкони, страници на прозорци и врати, бетонни колони, греди, еркери и др.).

Потребителски аватар
temp1e
начинаещ
Мнения: 13
Регистриран: съб яну 19, 2013 11:26 am

Мнение от temp1e » ср мар 27, 2013 10:12 pm

maistor_m, мога ли да ти платя за една консултация на място. Искам да дойдеш, да ти обясня, какво искам евентуално да правя и да ми обясниш как да го направя, с какви материали и да сметнем някакви примерни цени, така че да знам с кое да се захвана в момента и кое да отложа за в бъдеще. Евентуално можем да говорим и за някакви ремонти, ако се занимаваш.

Потребителски аватар
joropetkov93
начинаещ
Мнения: 8
Регистриран: ср мар 09, 2022 9:59 pm

Re: Вътрешна топлоизолация

Мнение от joropetkov93 » чет юни 09, 2022 9:13 pm

Вкъщи под ламината сложихме едни гумени листя. Зад гипсокартона сложихме вата и памук. Разликата е огромна. Много съм доволен.

Отговори