Ремонт на баня - изграждане на душ кабина и хидроизолация

Ще изградим душкабина от гипскартон и ще я хидроизолирамеДуш кабина

Душ кабина

Според проекта за банята, която е представена в това предаване, в част от помещението трябва да се изгради душ кабина. За целта се използва влагоустойчив гипскартон за стените и профили от стоманена ламарина със специално цинково покритие, към които чрез винтове ще се прикрепят плоскостите.
Профилите се оразмеряват и се прикрепват към основата. След това се монтират гипсокартонените плоскости. Фугите се с фугопокриваща лента.

Обзавеждане

Обзавеждане

Рафтовете за поставяне на принадлежности е желателно да са практични, устойчиви на влага и внасящи светлина и блясък в банята. Монтажът се извършва със специални носачи, които да издържат тежестта на стъклото. Като оптимален вариант се препоръчват рафтове с дебелина на стъклото около 8 мм.

Хитдро изолации и облицовка

Хитдро изолации и облицовка

Като всяко помещение, подложено на въздействието на водата, и душ кабината трябва да се хидроизолира. Първата стъпка в това начинание е грундирането. Когато грундът изсъхне, може да се пристъпи към След като и хидроизолиращия разтвор изсъхне, идва ред на облицоването. Лепенето на плочки си има своите тънкости, които ако се познават, ще доведат до качествен резултат. Една от тях е, зоната, върху която се работи да не е по-голяма от 1 1/2 кв.м. –така много по-лесно се откриват и поправят евентуални грешки и неравности. Освен това често се налага плочките да се режат, да се пробиват, да се "прекроява" формата им. На помощ идват машините за рязане на плочки. Използването на диамантен диск допълнително облекчава и прецизира работата.
След около 24 часа след залепването на плочките може да се премине към фугиране Препоръчително е в банята да се използва водоустойчиви фугиращи смеси.