Лепене на външна декоративна облицовка

За лепене на естествен камък върху цокъла на къщата е важно да се използва гъвкаво лепило за плочки, за да може да обира евентуални температурни разширения. Качеството на лепилото от съществено значение, защото плочите ще бъдат изложение на атмосфертните условия.При лепенето на външна декоративна облицовка е препоръчително използването на гъвкаво лепило за керамични и други покрития на открито и закрито, тъй като те са изложени на различни промени в климатичните условия.

Лепилото се разбърква добре с помощта на електрически миксер в съд с вода. Оставя се да узрее около 5 минути и след това отново се разбърква. За постигане на максимална покриваемост на основата и камъка и по-сигурно залепване, лепилото се нанася и на свете повърхности.

Естесвените камъни се използват за облицовки на сгради, огради, басейни, камини, пътеки, външно и вътрешно декориране. Те са нарязани с дебелина от 20 до 40 мм.

Основеният критерий при избора на камък е неговото предназначение. Природните продукти имат различно приложение в зависимост от харектеристиките си. За покриването на фасада на открито, са необходими студоустойчиви и леки плочи, с много нисък коефициент на водопоглъщане. Ако фасадата е предвидена с цокъл, камъкът трябва да е и с висока якост.

Естествените камъни притежават изключителна здравина и издръжливост, като не се влияят от киселини и други химически вещества и не променят цвета си.

Фугите между камъните могат да се запълнят едва след като лепилото е изсъхнало и втвърдено. Те не трябва да са по-широки от 20 мм. Запълват с гъвкава фугираща смес. Благодарение на аквастатичния ефект, водата се задържа на повърхността под формата на капки и не прониква в структурата на фугата.

Фугиращата смес се разбърква добре в съд с вода, оставя се да узрее и след 3 минути се разбърква отново. Нанася се и заглажда с помощта на стоманена шпакла с ширина малко по-малка от ширината на фугите. Работи се отгоре надолу. След това фугите се оформят с мокра гъба.