Лепене на тапети

При лепенето на тапети е важно да се спазват вертикалните линии. Нанасянето на лепилото става с четка, като се оставая да престои известно време преди да се залепи на стената.Важно условие за качественото поставяне на тапети е осигуряване на здрава и еднакво попиваема основа чрез полагане на грунд.

Лепенето на тапети започва с маркиране на вертикална линия – така се предотвратява изкривяване на лентата на тапета при поставянето й. Основно правило при лепенето на тапети е, че колкото по-тежък е тапета, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

Лепилото се нанася равномерно с четка. Особено внимание трябва да се отдели на кантовете на тапетите. Задължително е всяка лента да е престояла определено време намазана с лепило, за да омекне материала. Въздухът, останал под тапетите, се изкарва с помощта на мека кърпа или тапетна шпакла като движението е от центъра навън. Ако кантовете не са прилепнали добре, трябва да бъдат притиснати с ролка за кантове.

За залепване на декоративен тапетен бордюр се използва специално лепило за бордюри. След времето за омекване се нанася лепилото и веднага след това се залепва на избраното място.Ако на лицевата страна на тапета случайно попадне лепило, то трябва да се попие с влажна кърпа и да се подсуши.