Лепене на плочки върху открита тераса, окачени тавани и предстенна обшивка

За лепенето на плочки на открита тераса е важно да използваме гъвкави лепила за плочки и фугиращи смеси.Предстенна обшивка

Предстенна обшивка

 

Монтирането на гипскартонените плоскости може да се извърши върху дървена конструкция или върху конструкция от метални профили. Независимо от материала, тя трябва да е оразмерена правилно и задраво захваната за стената. При щендерната конструкция, която изграждат нашите майстори, първо с рамкови дюбели се захващат УДе профили към пода и тавана. Те трябва добре да се нивелират, защото са определящи за перпендикулярността на цялата конструкция. За поемане на евентуални неравности, на стената се монтират дирекнти окачвачи. Към тях с рапидни винтове се закрепват перпендикулярните профили. 

Нивелирането на профилите е задължително през цялото време на монтаж. За по-голяма здравина на стената, тъй като на тази стена ще се закачат и горните кухненски шкафове, профилите се монтират на 30 см един от  друг, а не както е при стандартни обшивки през 60 см. 

Предстенните обшивки дават равна и нивелирана повърхност на стените и се прилагат в случаи, когато те са с недопустимо голямо отклонение от вертикалната линия. Тази повърхност  е идеална основа за последващи процеси - лепене на тапети, керамични плочи или боядисване. Полагането на покритията върхуу равна основа е по-лесно и по-икономично. Възможността за моделиране на пространсвото е друго много привлекателно предимство на сухото строителство – изграждане на ниши, рафтове, вграждане на осветление. Всичко това придава раздвиженост и собсвено звучене на цялото помещение.

 

Топлоизолация с вата

Топлоизолация с вата

За разлика от сухата мазилка, изграждането на предстенна обшивка, позволява поставянето на материали за топло- и шумоизолация, както ние направихме на стената на приобщената тераса. Минералните - стъклени и каменни вати, са материали с неорганичен произход. Те са негорими материали и не променят свойствата си с времето. Затова се използват много широко при съвременно устойчиво етроителство. Те спомагат за създаването на комфортен микроклимат и позволяват на стените да дишат.

Фугиране

Фугиране

За запълването на фугите използваме смес,  подходяща за фугиране на стенни и подови керамични облицовки, а също така и за покрития с голямо натоварване като фасадни облицовки и керамични покрития над непокрити тераси. Широчината на фугата може да бъде от 2 до 10 милиметра. Фугирането  на плочките става след изсъхването на лепилото или след около 24 часа. Фугите трябва да са почистени добре от всякакви остатъци от лепило по ръбовете на плочките. Най-добре фугите се запълват като сместа се нанася по цялата повърхност. Така тя най-плътно запълва пространството между двете плочки и осигурява сигурна защита от проникване на вода през фугите.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

 

За добър краен и най-вече дълготраен резултат при ремонт на външна тераса има няколко условия, които трябва да се спазват: 

Първо – задължително е използването на еластични, мразоустойчиви лепила.

Керамичните покрития трябва да са също мразоустойчиви, защото са иначе рискувате да се напукат още при първата студена зима. Фугиращата смес също трябва да осигури надеждна преграда за водата, която ще се мъчи да проникне през фугите между плочките. Ако тези условия и инструкциите на производителя са спазени – ще се радвате дълго време на трайно залепеното финално покритие. 

Но какво всъщност означава мразоустойчиви лепила и плочки? 

Мразоустойчиви са всички материали и строителни смеси, които запазват  своята якост или я променят до известни граници под действието на циклично замразяване и размразаване по време на тяхната експлоатация.  За още по-голяма здравина и устойчивост, при лепене на голямо форматни плочки или плочки на открито, лепилото се нанася и на гърба на плочката. При лепене на керамични плочи, изложени на атмосферни влияния е препоръчително оставянето на фуга между тях поне 3-4 милиметра. 

Фугата поема евентуалните разширения или свивания на материалите. Ако плочките са залепени плътно една до друга рискувате те да се спукат, когато при награване се разширят. Цокълът се залепва след като лепилото е стегнало достатъчно  и върху плочките може да се стъпва. 

 

Работа с гипскартон

Работа с гипскартон

 

За свойствата на гипскартона сме говорили много често в нашето предаване - Обшивката на вече монтираната конструкция, става с вертикално разположени гипскартонени плоскости, предназначени за изграждане на предстенни обшивки и леки преградни стени.

Гипскартонените плоскости се закрепват към щендерната конструкция със специални рапидни винтове. Различните размери на предлаганите на пазара плоскости позволяват избор на оптимален размер в съотвествие с височината на помещението, така че да осигури минимално рязане и фира, което пести време и средства.

При монтажа на плоскостите трябва да се съблюдава и за разминаването на челните фуги. Разместването трябва да е минимум 400 мм. След закрепването на плоскостите, всички фуги се запълват с фугираща смес с вградена стъклофазерна лента. Всички ръбове се шпакловат с алуминиеви профили. За изравняване на свойствата на повърхността и изглаждане на стените и тавана, плоскостите се шпакловат през цяло.

 

Хидроизолиране

Хидроизолиране

 

Хидроизолирането на терасата е вторият етап. Това е много важна операция, особено когато външната тераса се намира над обитаемо помещение. Така ще се предотвратят всякакви течове през плочата. Ние използваме двукомпонентна хидроизолация, която е с отлично сцепление с основата, с  много висока еластичност и разбира се водонепропусклива. Това е продукт който се използва дори за хидроизолиране на басейни или други съоръжения, служещи за съхранение на вода или течности. 

За да се защити най-уязвимото място – ъглите, се полага специална хидроизолационна лента. Тя се вгражда между два слоя от хидроизолационния разтвор. Двукомпонентната хидроизолация с която ние работим се препоръчва специално за хидроизолиране на непокрити тераси и открити площи, също така и за влажни вътрешни помещения като бани и други. При хидроизолиране или при други обработки на тераси и площи на открито е важно преди полагането на покритието основата да е добре изсъхнала. 

В противен случай влагата се запечатва под него и не може да се изпари по никакъв начин. При нагряване от слънцето, водните пари се разширяват и естествено търсят начин да излязат. Това води до повдигане на плочите, напукване на фугите и разрушаване на целостта на покритието. 

 

Гипскартон за баня

Гипскартон за баня

 

В мокри помещения се използват импрегнирани с различни влагоустойчиви вещества материали. Гипскартонът също е обработен допълнително срещу проникването на влага.

Така се създава преграда за влагата. 

За запълването на фугите също се използва импрегниран фугопълнител. Както се казва по цвета ще ги познаете. 

При запълването на фугите между плоскостите  в банята не е задължително слагането на стъклофазерна лента. Върху гипскартона ще лепим плочки и не ни е необходима идеално гладка стена.

 

Грундиране

Грундиране

 

Няколко са задължителните етапи на работа. Първата операция е грундирането. Грундът обезпрашава основата и увеличава сцеплението на различните материали. 

Нанася се с баданарка или мече по цялата повърхност.  Грундъд  е готов за употреба и не се допуска добавянето на вода или други материали. Добавянето на каквото и да е ще влоши качествата на продукта. Основата трябва да бъде почистена от всякакви мазни петна. Ако има нездрави участъци, те също трябва да се обработят предварително.