Поставяне на трислоен паркет

Трислойния паркет, съставен от 3 слоя дървесина, е фабрично лакиран и омаслен. Реди се перпендикулярно на светлината на прозореца.През последните години се наложи една интересна алтернатива в дървения под,която съчетава излъчването на естественото дърво и предимствата на ламината. Става дума за трислойния паркет.Изработва се от 3 слоя дървесина,които имат различни функции по отношение на здравината на настилката.

Трислойният паркет е фабрично лакиран или омаслен.Лаковото покритие е седемслойно,екологично чисто и предпазва паркета от UV лъчи.Защитава също така от драскотини  и запазва естествения цвят на дървото.Масленото покритие е на база водна основа и осигурява защита срещу ултравиолетови лъчи.И двете финиш покрития са с висока износоустойчивост и лесна поддръжка. Отделните слоеве,образуващи една дъска са залепени на кръст.Това стабилизира дъските и значително ограничава податливостта им на промени в размерите и формата при смяна на температурата и влажността в помещенията.Съвременните клик ситеми изключително улесняват и ускоряват процеса на монтаж на паркетите.

Това,което е важно и трябва да се следи при полагането на паркети е ламелите да са подредени перпендикулярно на светлината и да не съвпадат напречните фуги.Затова при кроенето,отпадналото парче от първия ред е първо при втория и така нататък.Това осигурява разминаване на фугите и пестене на материал.
За да се  придаде завършен вид на помещението се залепят первази на паркета. Идеално правите стени  позволяват бърз монтаж – без пирони и без винтове- с монтажно лепило.

Лепилото се нанася равномерно по цялата дължина на первазите.Залепването става веднага с леко притискане към стената и пода.Ако случайно лепило попадне върху настилката,то трябва да се забърше веднага с мокра кърпа.

При идеално прилепване на перваза към пода и стената не се  позволява проникване на влага и мръсотия.