Банята – подмяна на водопровод, изправяне на стени, лепене на плочки

Ще изградим нова ВиК система, ще изправим стените и ще залепим плочки в банятаГрундиране

Грундиране

За обезпрашаване на основа и уеднаквяване на попиваемостта, преди полагането на хидроизолиращия разтвор, грундирахме стените с дълбокопроникващ грунд.

Избор на плочки

Избор на плочки

За настилка на подове са пригодни само плочки с високо съпротивление на триене. Няма смисъл за вътрешни облицовки да се използват по-скъпите студоустойчиви плочки.
За подове, подлежащи на силно замърсяване и въздействие на химични реагенти в химически промишлени помещения, лаборатории или медицински зали, плочките трябва да са от клас с висока химическа устойчивост.

Лепене на плочки - стена

Лепене на плочки - стена

При подготовката на ремонта в банята трябва да се избере и подходящо лепило. За избора му влияят няколко фактора. Първият е мястото, където ще се лепят плочките – вън или вътре. Вторият фактор е големината на плочките – по-големите рамери изисквтат по-специални лепила. И не на последно място трябва да се вземе предвид и вида на керамичната плочка – гранитогрес, теракота, фаянс.
По-малко попиващата повърхност на гранитогреса и неговата структура изискват гъвкави и обогатени с различни полимери лепила.
По правило, лепенето на плочките започва от втория ред на стената. От долната страна се фиксира летва, която се нивелира и се започва с лепенето. Първият се лепи едва след залепването на плочките и на пода. Така могат да се оберат всички неравности или кривини по пода.
Лепилото се нанася с подходяща назъбена маламашка върху хидроизолираната повърхност. Големината на зъбите варира между 4 и 10 мм и се определя от големината на плочките, които ще бъдат лепени. При по-големи плочки се изискват по-големи зъби. Това гарантира правилно разпределение на лепилото и се избягват така наречените “лапи”, при които има празно пространство без лепило под плочката.
Ако под плочката останат кухини, тя лесно се чупи или напуква при натиск, стъпване или пробиване с бормашина.
След нанасяне на лепилото, плочката се притиска плътно и се намества, за да се разпредели сместа по повърхността. Еднаквият размер на фугите се контролира чрез така наречените “монтажни кръстчета”. Необходимите корекции по хоризонтал и вертикал се правят с гумен чук. При по-големи размери на плочите и особено, ако са от гранитогрес, се препоръчва фугите да са по-широки - от 4 до 4,5 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики.

Фугиране

Фугиране

Преди да се фугират, фугите между плочките трябва добре да се почистят от остатъците от лепило и други замърсявания.
Фугиращата смес се нанася по цялата повърхност на плочките, като първо се започва с фугирането на стените.
За бани и други мокри помещения е препоръчително да се използват фугиращи смеси с повишени водотблъскващи показатели и издръжливи на химическо въздействие. Банята е помещение, коеточесто се почиства с различни препарати и фугиращата смес трябва да издържа на тяхното агресивно действие.
Фугата, с която работим е идеална дори за фугиране на басейни.
Тя е лесна за полагане и почистване, устойчива на напукване, силно еластична и водонепроницаема.
Разходната норма зависикакто от големината на плочките, така и от широчината на фугите.

Шпакловане

Шпакловане

Преди да се положи каквото и да е крайно покритие трябва да се обработи първо основата. Всички нездрави участъци трябва да се отстранят механично.
След това цялата повърхност се грундира с дълбокопроникващ грунд. Той осигурява обезпрашаване на основата, уеднаквяване и намаляване на попиваемостта й. При по слаба попиваемост, нанесеният материал изсъхва по-бавнои равномерно и не се образуват пукнатини.
Ако имапо-големи неравности постените, те се запълват предварително с подходящ разтвор.
След това се нанася и слоя шпакловка, като се започва  от горен ъгъл.
При самото нанасяне на материала движението е отдолу нагоре, като маламашката е наклонена под ъгъл около 30 градуса.
При този етап на шакловане е допустимо да се виждат следи от маламашката.
финно шпакловане стени стаи
Те се шлайфат и заглаждат при втората ръка на нанасяне на шпакловката.
След това шпакловане стената остава идеално равна и гладка, готова за нанасяне напоследващи покрития –тапети, бои, декоративни ефекти.
шпакловане нагипскартон
При предстенни обшивки, първо се шпакловат фугите на гипскартона с вградена стъклофазерна лента.
Всички глави на рапидни винтове също се покриват със шпакловъчната смес.           
шпакловане през цяло
За изравняване на свойствата на повърхността е необходимо шпакловане през цяло както на окачения таван, така и на предстенната обшивка.
Така след боядисване няма да се забелязва къде са съединени гипскартонените плоскости. Ако тази операция се спести, поради различната попиваемост на картонената обвивка на плоскостите и фугиращата смес, ясно ще личи къде са съединени плоскостите. Затова за постиганетона идеална повърхност и  добър краен резултат, шпакловането през цяло е не само препоръчително но и задължително.

Лепене на първи ред

Лепене на първи ред

Едва накрая идва ред и на първия ред. Всяка плочка се оразмерява в съответсвие с конкретното и положение и се изрязва и залепва така че да легне върху плочката на пода. Така при стичането по стената, водата няма да може да проникне дирекно през фугата. Това допълнително защитава от проникване на влага под плочките.

Лепене на плочки - под

Лепене на плочки - под

В повечето случаи размера на плочите за пода не съвпада с този на плочите за пода. Това означава, че не може да има съвпадение на фугите от стените и пода. Затова плочките на пода ще залепим диагонално.
Лепенето на плочките на пода започва от сифона. Те се подготвят и изрязват предварително.
След това лепенето продължава към ъгъла на помещението. Нивелирането и спазването на наклона към сифона е задължително при лепене на плочки в мокри помещения.
При по-големи размери препоръчваме нанасяне на лепило и на гърба на плочката. Така се постига 100% контактна повърхност и здраво залепване на покритието.

Хидроизолиране

Хидроизолиране

Сухата смес на двукомпонентната хидроизолация се разбърква в съд с определено количество вода, катослед това се изсипва и определеното количество от течния компонент.
Този хидроизолационен разтвор има изключително сцепление с основата.
За да се предотврати евентуално проникване на вода през ъглите, те се защитават допълнително с хидроизолационна лента, вградена между два слоя от хидроизолацията.
След това се нанася разтвор по целите стени и по пода.
След изсъхването на първия слой, се нанася и втори. Така може да сте сигурни, че влагата няма да проникне в стените. А като няма влага, няма и среда за развитие на мухъл и плесен.
След изсъхване на хидроизолационния разтвор, могат да се лепят и плочките.