Стените – боядисване и ефекти

Декоративните ефекти придават уют и уникалност на помещението.



Грундиране

Грундиране

Грундирането на основата ще ви спести много време и разход на материал. Защото грундът уеднаквява и намалява попиваемостта. Ако си спестите тази операция, за да постигнете желания краен резултат, ще ви е необходимо нанасянето на три, четири или повече ръце. Но в това вече сигурно и сами сте се убедили.

Декорация на спалня

Декорация на спалня

За да ограничим площта на нанасяне, която е по проект, използваме хартиени лепенки.
Материалът се нанася с маламашка на опредлена площ. Има отлична адхезия към основата и оптимален баланс между паропропускливост и водоустойчивост. 
Със специален инструмент с равномерни движения се оформя и желания релеф.
Площта върху която нанасяме ефекта е разделена на 4 еднакви части, които две по две имат еднакво направление на релефа. Затова те могат да бъдат направени едновременно.
За да се нанесе  декоративния ефект и върху другите две части, трябва да се изчака да изсъхне нанесения материал върху първите две диагонално разположени части.
След изсъхването на материала може да се нанесе и оцветяващата боя.

Нанасяне на венецианска мазилка

Нанасяне на венецианска мазилка

За нанасянето на венецианската мазилка се изисква идеално гладка стена. Първият слой се нанася по цялата повърхност като шпакловка и ако стената не е идеално изравнена, първо разходът на материал ще се повиши, но и ще настъпят промени в технологичните времена – по-бавно ще съхнат отделните слоеве
Преди нанасянето на първия слой стената трябва да се грундира с специалния дълбокопроникващ грунд.
Той намалява попиваемостта на основата, създава един невидим филм върху нея и това улеснява полагането на мазилката.
Използваните инструменти също имат голямо значение при полагането на венецианската мазилка.

Боядисване

Боядисване

За цветовото оформяване на даденото пространство трябва да се избере един основен цвят, който ще дава тона и може да се каже характера на помещението.
Този основен цвят трябва да доминира над контрастните акценти.
Големите повърхности - стени и тавани, се оцветяват в ненаситени светли тонове, а малките петна (тъкани и мебели) - в наситени цветове.
Ярките цветове трябва да заемат по-малки пространства.
Един цвят никога не бива да се използва самоцелно. Обкръжаващата среда подсилва, омекотява и допълва неговото въздействие.
Един основен цвят трябва да доминира в цялото жилище, а другите да са като акценти, които да подчертават красотата на мебелите, декоративните предмети или интериорния текстил.
Интериорното боядисване е онази част от домашния ремонт, която много собственици на жилища решават да извършат сами, без помощта на майстори, тъй като с не много усилия и професионални умения могат да се постигнат задоволителни резултати. 
Въздействието на цветовете в спалнята трябва да бъде успокояващо и неутрално. Рисуването на различни геометрични фигури и картини по стените трябва да се избягва, понеже тези импровизации рядко могат да имат някаква художествена стойност.
За постигане на гладко покритие и равномерен цвят са необходими най-много две ръце. Преди нанасянето на втория пласт, трябва да се изчака да изсъхне добре първият. 
Качественото боядисване играе важна роля за модерния вид на целия интериор.

Нанасяне на декоративни ефекти

Нанасяне на декоративни ефекти

Нанасянето на декоративните ефекти започва след като стените вече са боясани. Те са последният етап от декорацията.
В спалните помещения най-често акценти с други цветове или материали се полагат зад гърба на спалнята. В зависимост от избрания ефект може визуално да разширите стаята, или пък тя да изглежда по-висока ако
Обикновено цвета е по-тъмен от основния, независимо дали е изпълнен с различен материал или само с по-тъмен цвят боя.
Както във всяка една сфера, така и в интериора има модни тенденции, които приложени правилно, могат да направят дома ни различен и много уютен.

Нанасяне на маски

Нанасяне на маски

Крайният ефект на мазилката зависи от начина на насяне на втория слой, или така наречените маски. Те определят мраморното звучене на повърхността след гланцирането.
Нанасят се върху добре изсъхналата основа на първия слой със същия материал.
След около 6 часа мазилката се заглажда с маламашка с диагонални движения.
Натискът при така наречената лустрация е по-силен.
Ако е необходимо може да се дабави и съвсем тънък слой от мазилката.
При това движение с натиск повърхността се полира с ръба на маламашката.
Това е завършващият изравняващ етап от полагането на венецианската мазилка. След изсъхване се получава мраморното звучене на повърхността.