Ремонт в тухлен апартамент

Ще сменим дограмата, ще направим нова ВиК и електрическа инсталация.Kъртене на дограма

Kъртене на дограма

Подмяната на дограмата е винаги първата задача при всеки ремонт. Понякога това е и повода за започване на ремонта. Казваш – ще сменя само дограмата,  след това ще боядисам с латекс  и готово. Но за съжаление премахването на старата дървена дограма, особено в тухлените жилища, коства едни доста разбити стени. Касите са захванати здраво с пирони за дървени трупчета, вградени в стената. Стената около тях неминуемо се разбива при ваденето на касата. Много от фирмите за дограма предлагат и услугата обръщане на прозорци, но за това има други хора, които идват по друго време.

Подмяна на водопроводната инсталация

Подмяна на водопроводната инсталация

Водопроводните инсталации в старите сгради са изградени от подцинковани тръби. А те, както всички знаем, в един момент се запушват от отлагания или ръжда. Има един единствен начин те да бъдат отпушени – като се сменят  с нови полипропиленови тръби.
Прокарването на инсталацията трябва да е проектирано така, че налягането на строителните конструкции да не се пренася върху тръбопровода. Мрежата от тръби трябва да е възможно най-къса и най-пряка.
За работа с полипропиленовите тръби се използват и подходящи инструменти.
Рязането им трябва да се прави точно под прав ъгъл със специална ножица.
Полипропиленовите тръби се свързват чрез заваряване. Нагряват се със специален поялник опеделено време и без завъртане тръбата се вкарва във фитинга.
Качественото заваряване зависи и от температурата на околната среда. Не се препоръчва заваряване на попипропилен при температура по-ниска от 5 градуса целзии, защото след отстраняването на тръбите от поялника те изстиват много бързо и се рискува да не залепнат добре една за друга.
Продължителността на нагряване зависи и от диаметъра на тръбата.
Тръбите от твърда пласмаса се лепят със съответно лепило, предназначено за твърда пласмаса.
За гарантиране на трайно залепване, двете части на тръбата се почистват добре преди нанасяне на лепилото.

Фугиране - баня

Фугиране - баня

Изискванията към повърхностите в мокри помещения са завишени. И това се отнася не толкова до тяхното изравняване, колкото до защитата от проникване на влага.
Фугите се шпакловат с фугопокриваща лента. Тя се вмазва между два слоя фугираща смес. Тъй като тук ще се лепят плочки по-нататъшна обработка на повърхностите не е необходима.
В стаите фугирането и шпакловането на главите на рапидните винтове е само първата ръка на шпакловане.
Фабричните и нефабрични кантове се шпакловат с фугопокриваща стъклофазерна лента, която се вмазва между два слоя от фугиращата смес.
Но за ъглите, е препоръчително използването на хартиена лента. Тя е по-здрава и по-гъвкава от стъклофазерната и предпазва ъглите от напукване.
Преди нейното полагане по целия ъгъл се нанася от шпакловъчната смес и след това лентата се притиска и замазва с материал.
Всички ръбове се обработват с перфорирани алуминиеви профили.
След като изсъхне фугиращата смес се шлифова с дребна шкурка. 
За шпакловане през цялата повърхност ще използваме готова фина шпакловъчна смес. Тя е лесна за работа и създава идеална основа за нанасяне на финалните покрития – интериорни бои или тапети.
С нея се работи лесно и тя се препоръчва при шпакловане на стени и тавани с повишени оптически изисквания. Осигурява гладка сатенена повърхност.
Цветът на всички шпакловки се определя от основните им съставки. Ако те са естесвени е възможна малка разлика в нюанса на различните партиди.
При съхранение в добре затворени съдове готовите щпакловки  запазват своите качества дълго време.

Изграждане на електрическа инсталация

Изграждане на електрическа инсталация

Съвременните електроинсталационни системи отдавна не осигуряват само комплексни и многофункционални решения за електроснабдяване на жилищните площи. Актуалните изисквания към тях включват гарантирана енергийна ефективност и безопасност при употреба, и не на последно място максимален комфорт за крайните потребители.
За изграждането на инсталацията се използва трикабелен проводник задължително прокаран в гофриран маркуч, който осигурява надеждна защита. До всички контакти и ключове за осветлението през разклонителните кутии достига този проводник с фаза, нула и един кабел за заземяване.
Ако е необходимо се поставят и допълнителни закрепващи елементи за фиксиране на кабелите.
Където е възможно може да се използват и старите бергманови тръби и през тях да се изтеглят новите кабели.

Боядисване на стени

Боядисване на стени

Препоръчително е да се избере един основен цвят за цялото жилище и в различните стаи да се играе с нюансите. В помещенията където влиза по-малко естесвена светлина, било поради малки прозорци или поради големите дървета, които пречат на светлината да прониква в помещението, е добре да се използват по светли и ярки тонове на жълтото и бежовото. Така светлината ще се отразява и в помещението ще бъде по-светло.
Топлите цветове внасят спокойствие и уют в дома.

Лепене на гипскартон на комини

Лепене на гипскартон на комини

Гипскартонът върху иззиданите комини не се монтира върху конструкция от метални профили. Не е препоръчително дупченето на тухлите, там където има комин. Затова ние ще залепим картона или както се казва ще направим суха мазилка.
Като термин ‘суха мазилка’ означава лепене на гипскартон върху стените, като лепилото се нанася на топки.
Преди това стената трябва да е грундирана, за да се осигури обезпрашена повърхност и по-добро сцепление.
Нивелирането на гипскартонените плоскости при система за лепене на топки става веднага след залепването, докато лепилото е още меко.
Плоскостите се лепят една след друга вертикално отдолу нагоре и всяка се нивелира спрямо вече залепените. Следи се плоскостта да не не се притисне към стената повече отколкото трябва, защото отлепването й от стената е доста трудно.
Когато е необходимо, по-големите празнини или дупки се запълват с допълнително залепване на парчета гиспкартон и след това се залепва оразмерената плоча.
Отворът се изрязва след фиксирането на гипскартонената плоскост.

Монтаж на разклонителни кутии

Монтаж на разклонителни кутии

Конзолите за монтаж в гипскартон са стандартни и специлно изработени за монтаж в гипскартон.
С лек натиск върху картона се бележи центъра на конзолата и след това се отвора се изрязва с подходяща фреза.
След изрязването с фрезата с макетно ножче се дооформя отвора и се вкарва кутията, така че да потъне леко и да не пречи при шпакловането.
Разклонителните кутии се монтират в отвори, изрязани в гипскартона на определено разстояние 45 – 50 см от тавана.
Необходимо е те да се нивелират преди да се фиксират в гипскартона.