Ремонт на външна тераса - лепене на гранитогрес и декоративна мазилка

Гранитогресът е предпочетен за настилка на терасата, поради по-голямата му износоустойчивост в сравнение с теракотените плочи.Залепване на плочи

Залепване на плочи

За залепването му се използва гъвкаво лепило за гранитогрес. Оставят се фуги не по-малки от 5 мм, които ще се фугират със смес за фуги с ширина до 20 мм.
За да добие покритието завършен вид ще бъде направен и цокъл от плочки. Той се лепи и фугира със същите гъвкави материли, с които работихме при лепенето на самите плочи от гранитогрес.

Обзавеждане на терасата

Обзавеждане на терасата

Препоръчително е растителните видове, които ще се разкрасят терасата, да са подходящи за отглеждане на открито, а поне някои от тях да са и студоустойчиви, за да не се прибират през зимата. За да бъде терасата приятно и удобно място за отмора, са нужни удобни и красиви мебели, както и подходящо осветление.

Поставяне на силикон

Поставяне на силикон

За уплътняването на всички съединителни и разширителни фуги на терасата се използва неутрален силикон. Стените на фугата, където ще се нанася силикона трябва да са сухи и чисти. Така се осигурява по-добро сцепление между него и основата.

Поставяне на плочки върху парапета на терасата

Поставяне на плочки върху парапета на терасата

За да бъдат защитени от вредни влияния върху хоризонталните части на конструкцията от циментови плоскости, с която бе облечена водосточната тръба, както и върху парапета на терасата, се залепват плочки.

Измазване на стените на терасата

Измазване на стените на терасата

За стените на терасата е избрана фина полимерна мазилка с дребнозърнеста структура. Преди нанасянето й, стените се грундира в цвят близък до цвета на избраната мазилка.
Полимерната мазилка, която ще се положи върху стените на терасата, е предназначена за изпълнение на еднослойно покритие върху почти всякакви основи. Тя е готова за употреба, но преди да се започне работа, трябва добре да се разбърка.
Препоръчително е полагането на мазилката върху една стена да става наведнъж.
Ако се налага прекъсване на работата, трябва да се залепи строително фолио по линията, до която ще се измазва, да се положи и оформи структурата на мазилката и лепенката да се отлепи. След паузата работата продължава от същото място, като се залепва строителна лента върху вече готовата и изсъхнала мазилка.