Топлоизолация - подмяна на дограма и подготовка на външните стени

Загубата на енергия през прозорците е около 22%. Максималното й намаляване се постига с качествена ПВЦ дограма и с добро уплътняване при нейния монтаж.Подмяна на дограма

Подмяна на дограма


Една нова за нашата страна, но превърнала се в стандарт в Западна Европа система за изолиране на дограма, постига максимална изолация на фугите и намаляване на топлинните загуби през прозорците.
При нея преди монтажа на рамката на прозореца се залепват външно и вътрешно текстилно изолационно фолио. Самото монтиране на дограмата задължително е съпроводено с хоризонтално и вертикално нивелиране и използване на пластмасови или дървени трупчета. Фиксирането на рамката в случая е чрез метални планки или така наречените котви, което гарантира пълното запазване на топлоизолационните качества на профилите. След монтирането на крепежните елементи и преди да се нанесе монтажната пяна външното изолационно фолио трябва да се залепи към зидарията чрез монтажно лепило. След като изсъхне лепилото, фолиото може да се замазва или боядисва.
Преди рамката на прозореца се фиксира с монтажната пяна е препоръчително стената да се напръска с вода.
Веднага след нанасянето на монтажната пяна, изолационното фолио от вътрешната страна също се залепва към зидарията. Идва ред на монтирането на крилата на прозореца.

Полагане на система за топлоизолация

Полагане на система за топлоизолация

С качествено полагане на система за топлоизолация загубите на енергия се намаляват с още около 40%. Системата за фасадна топлоизолация се състои от няколко слоя, които се полагат в определена последователност. Преди започване на работата по същинското им полагане обаче трябва да се провери качеството на съществуващата основа. Където е необходимо мазилката се отстранява. Подготвената основа се грундира.