Декоративни мазилки

Крайният ефект зависи от нанесените мазки върху основата.Горещ въздух

Горещ въздух

Въздействието на горещия въздух  трябва да се приложи веднага след нанасянето на материала. Горещият въздух предизвиква бързо изсъхване и  свиване и от там до напукване на мазилката. Колкото по-неравномерно е нанесена тя, толкова повече ще бъдат пукнатините.
Така че още при нанасянето един добре обучен майстор може да влияе върху крайния резултат, тъй като напукването се появява на границата между различните дебелини на нанесената мазилка.

Подготовка

Подготовка

Преди да се започне с полагането на финалните покрития е необходимо стените и таваните да се подготват добре.
Независимо дали става въпрос за обикновенна мазилка върху тухлена стена или предстенна обшивка с гипскартон, повърхностите трябва да са идеално изравнени.
Затова шпакловката се нанася на поне две или три ръце с междинно шлайфане на повърхността.
Производителите предлагат различни материали – сухи или готови смеси, с които работи бързо и лесно. Имат дълго отворено време и позволяват спокой работа на майстора.

Избор на цвят

Избор на цвят

За цветовото оформяване на даденото пространство трябва да се избере един основен цвят, който ще дава тона и може да се каже характера на помещението. Този основен цвят трябва да доминира над контрастните.
Цветните акценти в жилището са необходими. Така се вдъхва живот на иначе едноцветното и малко скучно звучене на стените.

Грундиране

Грундиране

Гундът е специално разработен като един от компонентите на венецианската мазилка. Нанася се по стандартния начин с мече или четка върху суха и почистена основа. Неговата консистенция позволя използването и на пистолет при нанасяне.
Той повишава сцеплението на основата и изравнява попиваемостта й. Това е от значение за съхненето на следващите слоеве. При неравномерно изсъхване биха могли да се появят петна по повърхността.
Грундът изсъхва за около 2, 3 часа.

Перлен ефект

Перлен ефект

И тази мазилка се нанася върху почистена и грундирана основа.
Материалът се нанася на тънък слой, като дебелината му зависи от големината на пясъчните частици.
Повърхността трябва да бъде покрита плътно от мазилката.
Ефектът се постига не с игра на цветовете а с игра на светлината. Различната посока на движение на маламашката по повърхността отразява по различен начин падащата светлина и отблясъците от повърхностния слой са различни.
Перленият ефект може да бъде постигнат и в други цветове, като за постигането на финално звучене е достатъчно нанасянето само на един слой.

Мраморен ефект

Мраморен ефект

Най – популярната декоративна мазилка е гланцираната. Чрез нея се постига ефекта на античните сгради във Венеция. Тя наподобява ефекта на мрамор. Създава се визията на старите замъци от средновековието.
Техниката на насяне на първия слой върху грундираната и изсъхнала основа е традициония за венецианската мазилка. Материалът се нанася на мазки. Тук може да се приложи неограничено творчество, така да се постигне ефекта на различна структура на камъка.
Но за да може да се контролира рисунъка и ръката трябва много опит. Затова доверявайте се само на добре обучени майстори, които ще могат да изпълнят вашите желания и вижданията на дизайнерите.

Про антико

Про антико

Материалът при тази декорация се нанася на по-тънък слой с маламашката, като едновременно с нанасянето се оформя и релефа.
Консистенцията не е много гъста, за да могат да се оформят добре гънките по повърхността.
С добре премерени и умели движения лесно би могъл да се оформи различен по-големина релеф, което предава и различното звучене на мазилката.

Съчетаване на цветовете

Съчетаване на цветовете

При съчетаване на цветове, които са разположени един до друг в спектъра, в композицията се получава хармония, която действа успокояващо. По-наситените цветове също могат да създават спокойствие, стига да са съчетани правилно  - например: червено – оранжево – жълто или червено – виолетово – синьо. Хармония се получава и от финото нюансиране. Човешкото зрение улавя и най-тънките различия в тоновете. Здравото око може да улови до 10 милиона цветни нюанса.
Като втори слой върху релефа се нанася на един слой интериорната боя Про Глесис. Още преди да е изсъхнала се тампонира за отнемане на част от оцветяването.

Първи слой

Първи слой

Слоят се нанася равномерно по цялата повърхност с маламашка. Нанасянето му наподобява шпакловка, само че повърхността не се изравнява а се оставят всички неравности, образувани при нанасянето на материала.
Декоративните мазилки разкриват нови възможности в интериорния дизайн. Чрез тях може да се пресъздаде атмосферата на различни епохи и стилове. Те практически предоставят неограничени възможности на интериорните дизайнери, които изцяло зависят от тяхното въображение.
Декоративните мазилки имат доста по – дълъг живот от традиционните бои и латекси. Освен това те защитават и самата повърхност от появата на влага, мухъл и други неприятни „ефекти”.

Инструменти

Инструменти

Инструментите, с които се работи са специално предназначени за нанасяне на такъв тип мазилка. Те са трапецовидни и са в няколко размера.