Подови настилки - поставяне на паркет

Преди полагането на паркета основата трябва да е грундирана със специален двукомпонентен грунд.Замазка

Замазка

Замазката трябва да е идеално равна и нивелирана. При добре изпълнена пясъчно-циментова замазка няма нужда от допълнително полагане на самонивелираща се замазка. Това спестява средства.

Грундиране

Грундиране

Преди полагането на паркета основата трябва да е грундирана със специален двукомпонентен грунд. Грундът създава гъвкав филм върху основата. Той е първият от продуктите в системата за лепене на многослойни паркети.

Лепене

Лепене

Лепилото също е двукомпонентно. Състои се от основа и втърдител, които трябва добре да се разбъркат до получаването на хомогенна смес.
То е без съдържание на вода, на базата на висококачествени смоли, предназначено за лепене на дървен паркет върху абсорбиращи повърхности като бетон с влажност не по-висока от 2,5 тегловни процента. Лепилото лепи перфектно и предварително лакирано дърво върху мраморни, керамични и др. подове.
Лепилото е устойчиво на влага и може да се използва за лепене в мокри помещения или външна употреба.
Не променя свойствата си до температури от 120 градуса Целзии. Много лесно се разнася с шпакла и по време на полагането не се гумира. Лепилото  не съдържа вода, като по този начин не крие никакъв риск от деформация на дървото.
То прилепва върху всички видове основи, като  бетон, дърво, метал.
След правилен монтаж паркетът има безупречно поведение. Негативно влияние може да окаже само влагата и резките температурни промени.
При монтажа е необходимо влажността на въздуха да не превишава 55%, а температурата не трябва да бъде под 10?С.
Паркетините трябва да се държани известно време в помещението

 

Обработка

Обработка

Последващата обработка на паркета след неговото полагане е от изключителна важност за дълготрайността и красотата на настилката.
Цикленето на паркета е необходимо, за да остане паркетът в добро състояние и да създава приятна атмосфера в дома ви.
То включва различни етапи в зависимост от състоянието на настилката.
Шлайфане се прави само след използването на едра шкурка. За целта се използва фина шкурка.
Лакът се нанася по посока на нишките на дървото. Слоят трябва да е тънък и равномерен. След като изсъхне, се изглажда с шкурка и се  нанася и втори фин слой лак. Качественото покритие се получава чрез последователно нанасяне на два, три слоя от лака с фино шлифоване между тях.
След полагането на последната ръка лак е хубаво помещението да остане затворено 24 часа, а превеждането в експлоатация да става след 48 часа.