Камина, саморазливна замазка, лепене на плочки (повторение)

Основата на камината, ще измажем с мозаечна мазилка. Тя е изключително здрава и се използва за защита на повърхности изложени на механично натоварване.Измазване на основата с мозаечна мазилка

Измазване на основата с мозаечна мазилка

Основата на камината, ще измажем с мозаечна мазилка. Тя е изключително здрава и се използва за защита на повърхности изложени на механично натоварване.

За добрия краен резултат от нанасянето на мазилка, независимо дали тя се нанася върху фасада или като декоративен елемент вътре в помещението, от голямо значение е температурата на околната среда и условията, при които изсъхва мазилката.

За добрия краен резултат от голямо значение е подготовката на основата. Качествено полагане на керамични покрития се постига само върху здрава основа, допълнително обработена за постигане на еднаква и намалена попиваемост.

 

Голямото разнообразие от керамични и други видове покрития налага на производителите разработването на широка гама лепила. Изборът на правилното лепило зависи от няколко основни фактори – вида на плочите, типа на основата, мястото, където ще се лепят покритията и степента на натовареност. Но за постигането на дълготраен резултат, е необходимо не само да направите прецизен избор на лепило, но и да спазвате правилната технология на полагане.

Изграждане на було

Изграждане на було

Могат да се използват както пожароустойчиви гипскартонени плоскости, с които се работи по-лесно, така и гипсфазерни плоскости. При правилен монтаж на подходяща вата, нагряването на плоскостите е незначително. Но все пак е задължително използването на пожароустойчиви материали.

Гипсфазерните плоскости предварително се изрязват с необходимите размери.

Плоскостите се захващат към металната конструкция с рапидни винтове.

Рапидните винтове за гипсфазер са с конусовидна глава, която улеснява потъването на винта в твърдата плоскост.

При изграждане булото на камината трябва да се предвидят отвори отдолу и отгоре, за да се осигури циркулацията на въздуха. Студения въздух влиза през долния отвор, а вече затопления въздух излиза през горните

След обработката на повърхността в тях ще монтираме декоративните решетки.

Подготовка и изисквания

Подготовка и изисквания

Коминът трябва да е задължително измазан отвътре и от вън. Така се осигурява максимална тяга. Вътрешният му размер, трябва да бъде поне 20х20 см а височината от пода на помещението до края на комина да е минимум 6 м. Това трябва да имат предвид тези, които биха искали да изградят камина в таванско помещение. Ако дори едно условие не е изпълнено рискувате помещението да се изпълва с дим всеки път когато зареждате камината с дърва. 

Коминът трябва да стърчи най-малко 40 см над билото на покрива, за да осигури добра тяга.

Измазване

Измазване

Газобетонните блокчета трябва да се измажат изцяло. Това ще предотврати влизането на части от газобетона в помещението при движението на въздуха отдолу през отвора, покрай газобетонните блокчета и нагоре покрай загрятото тяло и през отворите в горната част на булото на камина, в помещението. Освен това газобетонните блокчета са до известна степен хигроскопични и измазването предотвратява поемането на влага.

 

Полагане на саморазливна замазка

Полагане на саморазливна замазка

Препоръчителната температура за нанасяне на саморазливната замазка е от 5 до 25 градуса. При по-високи температури сместа изсъхва по-бързо, което пречи за равномерното й разнасяне и самонивелиране.

Изравнителният слой не е крайно покритие и върху него трябва задължително да се положи керамично покритие, балатум, мокет, ламиниран паркет или друг тип покритие.

Поставяне на плот

Поставяне на плот

Чугуненото тяло на камината е тежко и затова е добре върху последното блокче от изградената основа да се постави плот от мрамор,  гранит или просто да се залепи парче от достатъчно твърд материал.

Измазване булото на камината с декоративна мазилка

Измазване булото на камината с декоративна мазилка

Преди да се нанесе мазилката грундът трябва да е добре изсъхнал по цялата повърхност и затова са нужни около 48 часа.

Силикатната мазилка е готова за полагане смес на база калиево водно стъкло. Използва се както за външно покритие на стари и нови фасади или за декоративно оформяне на вътрешни пространства.

Силикатната мазилка е готова за полагане смес на база калиево водно стъкло. Използва се както за външно покритие на стари и нови фасади или за декоративно оформяне на вътрешни пространства.
    Мазилката, която използваме, е предназначена за еднослойно покритие. Дебелината на слоя се определя от големината на зърното – в нашия случай дебелината на мазилката трябва да е 1,5 мм.

Мазилките се нанасят върху здрави, равни и чисти стени след грундиране с подходящ грунд. Неравните и наранени плоскости трябва предварително да са обработени.

Оцветяването на мазилката става компютърно. Може да избирате сред повече от  218 цвята по каталог.

Нанесената със стоманена маламашка мазилка се структурира, докато е още влажна.

При структуриране на мазилка с по-голяма големина на зърното, посоката на движението на пердашката определя и крайния рисунък на нанесената мазилка.

Изграждане на конструкцията

Изграждане на конструкцията

Металните профили, към които ще се закрепят плоскостите, изграждащи булото на камината, се фиксират към ограждащите строителни елементи – стени, под и таван. При по-сложни конструкции планирането на конструкцията трябва да се направи внимателно и да не се допуска захващане на профили към металното тяло на камината. Металът е добър проводник на топлина  ако профилите имат допирни точки  с чугуненото тяло, топлината ще се предава по тях и от там към плоскостите, изграждащи булото. Рискувате напукване на крайното покритие.

Първо се монтират UD профилите към пода и тавана с рамкови дюбели.

За изолиране на камина се използва специална каменна вата, която издържа на температура до 700 градуса. 

Ламелните влакна са залепени към носеща подложка от алуминиево фолио, подсилено със стъклена мрежа. Вертикалната ориентация на влакната увеличава значително издръжливостта на продукта на натоварване и компресия.  Практически каменната вата е негорима, а коефициентът й на топлопроводимост е незначителен.

Ватата се монтира между металните профили обикновено без допълнително укрепване.

Първо се монтира парчетата вата отзад, сле дтова отсрани и най-накрая отпред на конструкцията.

Оптималната дебелина на ватата, която се използва при изграждането на камини е 3 до 5 см, а тежестта й трябва да е около 100 кг. на кубичен метър. Предназначението на алуминиевото фолио, което остава от вътрешната страна, е да отразява топлината. Така загубите на топлина са почти нулеви.

Зидане на основа

Зидане на основа

При зидането на основата трябва да се предвиди и достътъчно място за отвора, през който ще се осигури циркулацията на въздуха. Това е и основният принцип на действие на камината - циркулация на въздух, който преминава през отвори, оставени в основата на камината, минава покрай загрятото тяло и излиза вече затоплен през отвор в горната част на т.н. було или въздушна риза.