Домашна работилница (повторение)

Стената от газобетон, вече грундирана и изсъхнала, ще шпакловаме с изравняваща и след това с финишна циментова шпакловка.Обработка на стени от газобетон

Обработка на стени от газобетон

Стената от газобетон, вече грундирана и изсъхнала, ще шпакловаме с изравняваща и след това с финишна циментова шпакловка. Изравняващата гипсова шпакловка е предназначена  за запълване на неравности от 1 мм до 10 мм и за изглаждане на стени и тавани на закрито.
Има дълго време за работа – готовият разтвор  може да се използва в рамките на 40 - 60 мин. след смесване.
Гипсовата шпакловка се нуждае за изсъхване от около 1 ден за всеки 5 мм слой. След това може да се пристъпи към нанасяне на втори изглаждащ  слой.
След първата ръка шпакловка, стената се нуждае от допълнително изравняване. Затова нанасяме още един слой гипсова шпакловка. Тя ще ни осигури гладка основа за боядисването.
Шпакловката се нанася на равномерен и тънък слой върху основата. Естествено времето за съхнене изключително зависи от темтературата и влажността  на околната среда.
Шпакловката е наложителна когато стената ще се боядисва или дори, когато ще се лепят тапети. Така изчезват всички неравности, стената става гладка и върху нея лесно се нанасят следващите слоеве.

Хидроизолация

Хидроизолация

Хидроизолацията на една сграда трябва да се предвиди още в процеса на проектиране – да се изберат най-подходящите материали и начин на работа съобразно конкретните условия. Но ако е невъзможно хидроизолирането от външната страна на стените и под плочата, ние ви предлагаме начин за хидроизолация, който ще спре проникването на влага.
Водата, както и много други съединения и вещества търсят най-лесния начин за преминаване през дадена преграда. Затова съединителните фуги между пода и стените е едно място, което задължително трябва да се хидроизолира с по-голямo внимание.
За целта ще използваме гъвкава хидроизолираща лента Тя е предназначена за употреба върху стени и подове и се полага с първия слой.
Хидроизолиращата лента е водоплътна, гъвкава, залепва трайно и е изключително здрава.
Тя се запечатва между два слоя от хидроизолационния разтвор и това допълнително увеличва нейната устойчивост на стареене. Вмазана между слоевете тя не позволява на влагата да прониква през съединителната фуга.
Преди нанасяне на кристализиращия хидроизолационен разтвор е добре основата леко да се навлажни. Така ще се ускори кристализацията на сместа.
Първият слой на сместа се нанася с четка. Разтворът прониква в капилярната структура на бетона, където постепенно формира кристали при контакт с водата. С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.
Използва се за хидроизолиране на бетон и армиран бетон, зидарии със запълнени фуги и минерални мазилки.
Кристализиращият хидроизолационен шлам може да се нанася както откъм страната на положително водно налягане - до 15 m дълбочина така и откъм страната на отрицателно водно налягане. Той действа по два начина едновременно: първо образува водонепропусклив слой върху повърхността на основата и второ – формира постепенно кристали в порите и бетона или друг материал.
С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.
След като се втвърди първият слой, но е все още влажен, се нанася и втори – с мече или маламашка. Нанасянето с маламашка изисква по-гъст разтвор.

Поставяне на гипскартонени плоскости

Поставяне на гипскартонени плоскости

Върху добре изравнената и нивелирана суха посипка се поставят гипскартонени плоскости. Те могат да бъдат с дебелина 9.5 или 12,5 мм. Те служат за по-равномерното разпределение на тежеста при експлоатацията на пода.
След този слой идва ред и на гипсфазерните плоскости, специално проектирани за изпълнение на системата за сух под. Произвеждат се в България и несъмнено са един съвременен продукт с големи възможности за прилагане в строителството.
Гипсфазерните плоскости се състоят от висококачествен гипс и целулозни армиращи влакна.
Краищата им са обработени допълнително за по-лесен и стабилен монтаж. Размерът на плочите е 900 на 600 мм – един оптимален за работа размер.
Фалцът на първите плоскости, които се монтират до стената, трябва да бъде изрязан. Така плоскостите се опират плътно с цялата си ширина и не се образува луфт между стената и плоскостта.
Специалното лепило за лепене на гипсфазерни плоскости при изработка на сух под се нанася по дължината на целия фалц и се поставя следващата плоча. Веднага след поствянето й тя се фиксира със специални рапидни винтове. Резбата им е направена само до половината на тялото. Това позволява при завиването двете плоскости да прилепнат плътно една за друга.
Задължително е разминаването на фугите, между отделните плоскости. Затова при реденето, вторият ред започва с половин парче, както при редене на ламиниран паркет, например. Тала се получава по-стабилна повърхност.
Гипсфазерните плоскости за вътрешни довършителни работи като сухи подови основи се предназначени за използване както при ново строителство така и при реконструкции на стари сгради или при производството на сглобяеми къщи и др.
След монтажа на плоскостите лепилото, което е над плоскостите трябва да се почисти добре.

Изграждане на сух под

Изграждане на сух под

Покрай стените се слага вата, която ограничава разпространението на ударен шум по конструкционните елементи на сградата.
За да предпазим посипката от влагата след хидроизолацията ще положим и един слой найлон.
След това върху пода се изсипва на ивица част от посипката. Върху нея се поставя спомагателния нивелир и се поравнява нивото до желаната дебелина на поспиката. Дебелината й е в зависимост от денивелацията. Ние определихме около 6 см денивелация и започваме от най-високата част с минимално възможна дебелина на слоя от 2 см.
След това на разстояние от около 2 м, колкото е дължината на нивелира за изравняване се изсипва втора лента. Определяля се нивото спрямо първата, вече нивелирана посипка и може да се започне запълването между двете ленти.
Запълването със сухата посипка става постепенно с изтегляне на нивелира и непрекъсната следене на нивото.
След запълването на едната част от пода, първата спомагателна летва се премества и нивелира спрямо другата и се започва запълването на останала част на пода.

Полагане на PVC настилка

Полагане на PVC настилка

PVC настилките (винил полиуретанови настилки) са малко познати за масовия пазар. Три са основните им предимства – хигиена, издържливост и лесна поддръжка.
Поради своята пластичност PVC настилките могат да се огъват по ръбовете и да следват кривините на стената.
Настилката се скроява и след това може да се лепи. За PVC настилките е задължителна идеално равната основа. С монтажа на сухия под ние сме осигурили абсолютно равна основа. В други случаи е необходимо преди настилката да се направи и саморазливна замазка. Повърхността трябва да е без конструктивни дефекти, гладка, здрава, суха и чиста.
Лепилото се нанася върху основата с назъбена шпакла по цялата ширина на помещението, независимо, че ширината на настилката е 2 м
След нанасяне, трябва да се осигури време за контакт на лепилото със въздуха. Това време е указано на опаковката на продукта но зависи и от климатичните условия.
С валяк тежащ над 70 кг. се валира прясно залепената настилка и се избутва ако има останал въздух под нея. Затова движението е от вътре навън.
Фреза подготвя фугата между двата листа за полагане на уплътняващия шнур. Фрезата разширява фугата и прави отвора трапецовиден.
Във вече разширената фуга роботът заварява специалния кръгъл ПеВеЦе шнур. Нагрят до точно определена температура - 450 градуса, шнурът надеждно уплътнява и залепва двете части на настилката. Веднага след  залепване, частта от шнура, която е над нивото на настилката се изрязва.
Там където роботът не може да достигне, шнурът се заварява ръчно с помощта на пистолет с горещ въздух.
В резултат на всички тези операции се получава един хомогенен под без фуги. 

Боядисване на стените

Боядисване на стените

Преди да се боядисат стените трябва да се грундират. Това се налага, тъй като и  на стените имаме различно финално покритие, всяко със своите собствени характеристики.
Грундът се нанася с баданарка по цялата повърхност. Той  има няколко основни предназначения:
- заздравява основата
- фиксира прахта
- уеднаквява попиваемостта
Грундирането е важно и преди нанасянето на лепило на пода. Грундът е част от системата за полагане на изкуствени подови настилки и е предназначен за предварителна обработка на основи. Неговата задача е да подобрява условията за нанасяне на следващият слой от системата.
Нанася се без да се разрежда с баданарка. Така той фиксира прахта и подобрява адхезията към основата.
При силно абсорбиращи повърхности може да се наложи и повторно грундиране след изсъхване на първия слой.

Монтаж на контакти

Монтаж на контакти

Подовите електрически кутии практически остават невидими когато не се използват. Създават удобство при необходимост – кабелите на електрическите инструменти са в близост до работния плот и не пречат за свободното придвижване.
Единственото ограничение за подовите контакти е височината на конзолата. Тя трябва да потъне изцяло в пода, затова е предпочитана за монтаж при двойни подове или както е в нашия случай в сухи подове с достатъчна височина.

Окабеляване

Окабеляване

Преди да започнем с изграждането на сухия под ще заложим кабел, който ще стига почти да средата на помещението, където ще бъде работната маса. Там ще монтираме специална кутия с няколко контакта, която ще бъде вградена в самия под.

Монтаж на первази

Монтаж на первази

Первазите придават завършен вид на помещението.
Лепилото се нанася равномерно на две линии по цялата дължина на первазите. Залепването става веднага с леко притискане към стената и пода. Ако случайно лепило попадне върху настилката, то трябва да се забърше веднага с мокра кърпа.
Идеалното прилепване към пода не позволява проникване на влага и мръсотия под перваза, което улеснява почистването.

Нивелиране на пода

Нивелиране на пода

Това може да стане по конвенционалния метод - с изравняваща циментова замазка, която има поне 20 дни технологично време за съхнене. Другият начин е с изравняваща суха посипка.