Тераса - полагане на гранитогрес, полимерна мазилка и декориране (повторение)

След като касата е добре нивелирана и фиксирана можем да преминем към монтажа на крилата на вратата.Монтаж на крилата

Монтаж на крилата

След като касата е добре нивелирана и фиксирана можем да преминем към монтажа на крилата на вратата.
Първо се монтират двете крила от двете страни, като те се закачат на основните панти към рамката.
След това другите се закачат едно след друго – всяко на пантите на предходното.
В отворено състояние крилата се прибират едно до друго в едната част и така осигуряват минимално заето пространство.
Вратата е изработена от качествени 6 камерни  PVC профили. Те се предлагат в 10 стандартни акрил-колор и в 6 дървестни цвята.
Колкото и на пръв поглед да изглеждат еднакви, PVC системите се отличават с различна линия на профила. Системата S 8000 IQ е с елегантна външност и идеално съчетава естетика и функционалност.

Полагане на хидроизолираща лента

Полагане на хидроизолираща лента

Във всички ъгли на терасата ще положим хдроизолираща лента между два слоя от хидроизолационен разтвор.
Така ще предотвратим проникването на влага през съединителните фуги, тъй като лентата е абсолютно водонепроницаема.
Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и  от самия начин на полагане лентата – между два слоя от хидроизолиращия разтвор.
Тя се полага и при хидроизолирането на бани и душкабини.
Използва се както на закрито така и на открито.

Монтиране на рамка за врата тип

Монтиране на рамка за врата тип

Рамката на вратата се монтира в предварително подготвения отвор.
Безпроблемното функциониране на вратата при отваряне и затваряне се осигурява от качествения монтаж. И най-малкото отклонение при нивелирането на рамката на вратата води до затруднения при движението на ролките в долната й водеща и горната - носеща част
Рамката на вратата е с големи размери и това изисква по-продължителен монтаж. След хоризонталното и вертикално нивелиране, рамката се фиксира с рамкови дюбели към стената.
Горната носеща част на рамката се фиксира по-стабилно като дюбелите се поставят на разстояние от по 40 см. Тази част на рамката носи цялата тежест на вратите, затова трябва да е закрепена добре.
В зависимост от използвания обков и желанието на клиентите, носеща част на рамката може да бъде горната или долната релса. В нашия случай  носещата част е горната релса а долната е водеща. В долната водеща релса върви ролка, която осигурява плавното движение на крилата.

Монтиране на строителните циментови плоскости AQUAPANEL®

Монтиране на строителните циментови плоскости AQUAPANEL®

Плоскостите се монтират върху изградена конструкция от метални профили. Металните профили се закрепват към стената и пода. Профилите са с различна форма и размер в зависимост от приложението им.
Плоскостите се оразмеряват и нарязват с помощта на ръчен прободен трион, циркуляр с възможност за засмукване на праха или макетен нож с твърдосплавен резец.
Закрепването към конструкцията става с помощта на специални рапидни винтове.   Те се завинтват най-напред в средата на плоскостта и след това се работи в посока към краищата. Не е необходимо предварително разпробиване на отвори за винтовете.
Стандартното разстояние между винтовете е до 25 сантиметра, а разстоянието до ръбовете трябва да бъде до 15 милиметра.
При монтажа на плоскостите се предвижда фуга между тях със ширина от 3 до 5 милиметра.
Плоскостите Аквапанел се отличават и с още едно предимство – устойчивият ръб Easy Edge. Той е устойчив на удари, тъй като е обвит с мрежа, вградена в циментовата плоскост. Позволява опростено обработване на фугите с фугираща смес и фугопокривна лента.

Замазка на терасата

Замазка на терасата

Основата на терасата или т.н. замазка е подготвена предварително. Когато се прави замазка на тераса е много важно да се спази наклона. Понякога дори и при идеално спазена технология могат да се появят проблеми ако наклонът е обратен и при всеки дъжд терасата се пълни със вода.
При правенето на циментова замазка освен цимент се слагат и добавки за водоплътност. Така се получава водонепропускливо запечатване на всички фуги.

Фугиране

Фугиране

Фугиращата смес се разбърква добре до получаването на хомогенен разтвор.
Фугата между отделните плоскости се запълва след което се полага стъклофазерната фугопокриваща лента и се довършва шпакловката на фугите.
За външните ъгли ще използваме поцинковани ъглови профили.  Така външният ръб става идеално прав.
Главите на всички винтове също се шпакловат.

Хидроизолиране

Хидроизолиране

За  осигуряване на още по-добра хидроизолирана основа ще използваме алтернативна хидроизолация. Това е продукт за водоплътно гъвкаво уплътняване под плочките.
Използва се за защита от проникване на влага на некрайни подови покрития като циментови замазки или бетон.
Еднокомпонентният хидроизолационен разтвор е готов за употреба и се нанася с четка или валяк по цялата повърхност. Има добро сцепление с основата.

Нанасяне на пяна

 Нанасяне на пяна

Овлажняването на повърхностите преди нанасяне на пяната подобрява захващането и структурата на втвърдената пяна.
Благодарение на точната дозировка, загубата на материал е незначителна. За около 20 минути тя достига максималния си обем и почти не го променя след първоначалното разширение. Окончателното втвърдяване е след около 24 часа.
След като изсъхне, монтажната пяна се изрязва. Фугата между касата и стената се уплътнява с акрилен уплътнител. Той е лесен за работа и след като изсъхне може да се боядисва. Не съдържа разтворители и се нанася с пистолет за силикон.

Нанасяне на армиращия слой и полагане на армиращата тъкан.

Нанасяне на армиращия слой и полагане на армиращата тъкан.

Цялата повърхност на стената се шпаклова с AQUAPANEL® лепилно-армиращата смес. Нанасянето се извършва ръчно и се пристъпва към влагане на армираща тъкан AQUAPANEL® за външно приложение.Тя се полага по цялата повърхност, при което мрежата трябва да потъне приблизително на една трета от дълбочината на армиращата смес. Дебелината на слоя мрежа-лепилно-армираща смес е 5 – 7 mm. Преди да се пристъпи към следващите работни ходове е необходимо да се предвиди време за изсъхване в съотношение 1 ден за mm от дебелината на слоя.

Нанасяне на мазилката

Нанасяне на мазилката

Мазилката се нанася равномерно върху основата с метална маламашка, която се държи под ъгъл около 45 градуса спрямо основата. Дебелината на слоя зависи от дебелината на съставните камъчета.
Ние използваме мазилка с дребнозърнестта структура и големината на зърното  1.5 мм.
Оформянето на структурата на мазилката се извършва 10-20 минути след нанасянето на мазилката с пластмасова маламашка или така наречената пердашка. Времето на изчакване зависи от атмосферните условия.
Препоръчително е полагането на мазилката върху една стена да става наведнъж.

Полагане на декоративно покритие

Полагане на декоративно покритие

Грундиращата боя е готова за употреба и не се разрежда. Тя се нанася с четка или баданарка.
Съдържащите се в боята дребни частици правят грундираната повърхност грапава и устойчива на наранявания. Те увеличават повърхността на основата и така се подобрява сцеплението на с мазилката.
Оптимални за полагането на грундиращата боя се считат температури от 5 до 25 градуса.
Атмосферните условия оказват влияние на времето за изсъхване, което е около 3 часа. След като изсъхне боята достига и максималната си водоустойчивост.

Уплътняване на съединителни и разширителни фуги

Уплътняване на съединителни и разширителни фуги

За уплътняването на всички съединителни и разширителни фуги на терасата ще използваме неутрален силикон. Той е високоустойчив на променливи атмосферни влияния и UV лъчи..
Захваща към керамика, стъкло, емайл, пластмаса.
Стените на фугата, където ще се нанася силикона трябва да са сухи и чисти. Така се осигурява по-добро сцепление между него и основата.
Нанася се лесно с пистолет. След нанасянето му се напръсква със сапунена вода и се заглажда с подходящ инструмент.
Неутралният силикон е влаго- и студоустойчив. След окончателното си втвърдяване издържа на температури от -50 до +200 градуса целзии. Не се свива и не променя цвета си.

Декориране

Декориране

Изборът на цветя зависи от предпочитанията на домакинята но той трябва да е съобразен с начина на отглеждане на цветята. Те всички имат свои претенции и трябва да се подберат такива, които виреят при едни и същи условия добре.
На пазара се предлагат мебели, които биха допълнили уюта на терасата. Не е нужно обаче да я превръщате в едно пространсво, отрупано с маси и столове. Достатъчни са два стола и малка масичка, където да изпиете разхлаждащо питие през летните месеци или чаша ароматно кафе на фона на залязващото слънце.
Осветлението също придава чар на топлата есенна вечер, прекарана на терасата. Така че погрижете се и за него, когато се оглеждате за последните допълнения към обзавеждането на терасата.

Лепене на плочи от гранитогрес

Лепене на плочи от гранитогрес

При лепене на подови покрития на открито е задължително използването на гъвкави лепила и фугиращи смеси, които благодарение на специалните си формули не се напукват и не се разрушават механично и така осигуряват здраво покритие.
Плочите от гранитогрес се полагат по стандартния начин за лепене на плочки. Лепилото се нанася с назъбена маламашка с размер на зъбите 10 мм. За облицовки на открито се използва комбинирания метод – нанасяне на лепилото със шпакла и на гърба на плочата. Така се постига 100% контактна повърхност.
Фугите, които се оставят са поне 5 мм. С тази ширина те могат да поемат разширенията на материалите от нагряване през лятото и свиване през зимата.
Липсата на капиляри от долната страна на плочите определя лепенето им с лепила, които са специално направени за лепене на гранитогрес. Обърнете внимание, когато купувате лепила дали те са за лепене на гранитогрес.

Фугиране

Фугиране

Преди да се нанесе фугиращата смес, фугите  се почистват старателно от изсъхнало лепило.
След това ръбовете им се навлажняват с мокра гъба.
Фугиращата смес, която ще използваме е за фуги с ширина до 20 мм. Тя е водоотблъскваща и гъвкава и ще ни осигури надеждна преграда срещу влагата и водата, които биха могли да проникнат през една недобре защитена фуга. Благодарение на силния хидрофобен ефект водата се задържа върху повърхността във формата на капка и не попива в структурата на фугата.
При размер на плочите 30 на 30 см. и ширина на фугата 5 мм ориентировъчният разход на материал е 0.4 кг на квадратен метър.