Пропусни >>
Гледай сега
Гледайте предаването Да Знаеш Как - стъпалото към да можеш!
Реклама
dzk.bg

Модерна баня - лепене на плочки и обзавеждане (повторение)

Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене.Хидроизолация

Хидроизолация

Еднокомпонентният хидроизолационен разтвор е готов за употреба и се нанася с четка или валяк.  Алтернативната хидроизолация се използва за водоплътно гъвкаво уплътняване основно на закрито и може да запълва не много дълбоки пукнатини  в основата. Има отлично сцепление към всички сухи, чисти и здрави основи. Използва се в сухи условия, при температури между 5 и 30 градуса Целзии.
По проект в ъгъла ще има душкабина. Там ще нанесем Хидроизолационният разтвор по цялата повърхност на пода и стените.
В останала част, тъй като водата няма да има пряк достъп може и да не нанасяме хидроизолационния разтвор по цялата повърхност.
Съединителните фуги в ъглите между стените и пода и вертикалните фуги между стените са най-податливи на проникване на влага. Затова там се поставя и специална хидроизолираща лента.
Хидроизолиращата лента е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и  от самия начин на полагане лентата – между два слоя от хидроизолиращия разтвор.
За допълнителна хидроизолация на сифона ще използваме специален хидроизолиращ маншет за подове, който също се полага между два слоя от хидроизолационния разтвор. Той е съобразен с размера на сифона и не позволява проникването на влага между тръбата и основата.
За осигуряването на добра хидроизолация е необходимо нанасянето на два слоя с дебелина от 1 до 1,5 милиметра.
Вторият слой може да се нанесе около 2 часа след нанасянето на първия.
Финалното покритие от плочки се полага поне след 16 часа, след като изсъхне добре и вторият слой.

Санитарни стени

Санитарни стени

Санитарните стени са замислени специално, за да поемат инсталациите за водопровод и канализация и да улеснят закрепването на санитарното оборудване. Те се състоят от конструкция от метални профили и двойна облицовка от влагоустойчив гипскартон.
В пространството, оградено от двойната конструкция, могат да бъдат прокарани тръби с всякакъв диаметър. А когато е необходимо металните профили могат да бъдат подсилени или да бъдат вградени допълнителни елементи за окачване на елементите на санитарното оборудване - тоалетни чинии, бидета, умивалници.
Преди да се започне работа по фиксирането на металните профили, конструкцията се очертава на стената. Така се улеснява монтажа на профилите. UV профилите се закрепват към стената с рамкови или пирон дюбели.
Към тях с винтове се фиксират и CV профилите. Нивелирането на конструкцията е от голямо значение при изграждането на инсталационните стени.
Минималната широчина на стената се определя от размера на тръбите, но тя може да бъде и по-голяма ако сте решили да използвате едната част от стената като декоративен елемент, полица или нещо друго.

Вградено тоалетно казанче

Вградено тоалетно казанче

Ако е предвиден монтаж на вградено тоалетно казанче, то изграждането на стената трябва да е съобразено с размерите му и местата за закрепване на вградената част към инсталационната стена.
Сред основните предимства при използване на съвременните санитарни инсталационни системи са значителното съкращаване на времето за монтиране на санитарна техника.
Основата на казанчето се захваща с винтове към пода.
За безпроблемно функциониране на механизма е задължително хоризонталното му и вертикално нивелиране.
Елементите за вграждане на санитарно оборудване, предлагат удобство при монтажа и сигурност при използването му.
Санитарното оборудване се числи към тежките конзолни товари и се закрепва към специални носещи стойки или траверси, които са вградени в инсталационната стена. Така те предават натоварването чрез конструкцията от метални профили към пода и тавана.

Фугиране

Фугиране

Фугирането на втория пласт се извършва отново с влагоустойчива фугираща смес като при него има по-високи изисквания.
Много  важно за добрата работа е фугиращата смес да е добре разбъркана. Хомогенността на разтвора е едно от условията за получаване на гладко покритие.
При втория пласт, фугирането се извършва със стъклофазерна лента, която се  вмазва между два слоя шпакловъчна смес.
Шпакловат се и всички глави на рапидните винтове.
Фугата между старата и новата стена задължително се шпаклова с хартиена лента. Хартиената лента осигурява по-гъвкава връзка и не позволява пропукване във фугата, което често се среща, поради улягащи и други процеси в сградите.

Влагоустойчив гипскартон

Влагоустойчив гипскартон

Влагоустойчивият гипскартон се използва за изграждането на преградни стени, предстенни обшивки и окачени тавани в помещения с повишена влажност.  Гипсовото му ядро е специално импрегнирано срещу поемане на вода и обогатено с антимикотични добавки. Влагоустойчивият гипсокартон е със специално импрегниран картон. Той се прилага в помещения с висока относителна влажност. Препоръчва се да се използва комбинирано с подходящи хидроизолация и вентилация.
След предварителна обработка, влагоустойчивите гипскартонени плоскости могат да бъдат покривани с плочки, мазилка, латекс и др.
Отворите за тръбите се изрязват в гипскартона с трион преди да се извърши монтирането на плоскостите.
При изграждане на такива конструкции в бани или други влажни помещения, при вградени тоалетни казанчета, се препоръчва използването на два пласта влагоустойчив гипскартон.
След монтирането на първия пласт, фугите се запълват със специална влагоустойчива  фугопълнителна смес.  Дългото отворено време на сместа позволява по-спокойна работа и пестене на материал.
След запълването на всички  фуги на първия пласт гипскартон, към него с рапидни винтове се захваща и втори пласт.
Вторият пласт се полага за да се осигури по-стабилна основа, устойчива при натиск, тъй като гипскартонените плоскости позволяват известно огъване.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Гъвкавото лепилото не позволява свиличане на плочките. Това дава възможност за спокойно редене, без да е необходимо да се поставя отдолу летва, която да предпазва плочките от смъкване.
Преди да се залепи най-долният ред от плочки по стените, трябва да  се залепят плочките на пода.
Така плочките на пода ще бъдат застъпени от тези на стената. Стичащата се вода по стените няма да може да прониква директно във фугата, а ще се плъзва по плочката.
Правилото за назъбената маламашка важи и тук с пълна сила – това осигурява здраво залепване и няма риск от счупване на плочката при по-тежки натоварвания.
Първият ред се залепва накрая и ако е необходимо плочките се изрязват по наклона на пода.
Лепилото се втвърдява за около 24 часа в зависимост от условията на околната среда. Това е времето, което трябва да се изчака, преди да се пристъпи към фугирането на плочките.

Полагане на керамично покритие

Полагане на керамично покритие

Системният подход при полагане на керамични покрития в мокри помещения изисква работа с няколко продукта, осигуряващи максимална защита от проникване на влага и развитие на нежелани и вредни микроорганизми.
Продуктите, обединени в системи, положени правилно и съобразно изискванията на производителите гарантират дълготраен резултат. 
За по-добро сцепление на хидроизолиращия слой с основата е необходимо полагането  на поне един слой дълбокопроникващ грунд. Той заздравява,  обезпрашава основата и уеднаквява нейната попиваемост.    Нанесеният при оптимални условия грунд изсъхва за около 4 часа но все пак в пряка зависимост от атмосферните условия. След като изсъхне може да се пристъпи към нанасянето на хидроизолациония материал.
За постигането на ефективна защита от проникването на влага под керамичните покрития е необходимо използването на цялостна система за лепене на плочки в бани и влажни помещения. Така наречените мокри помещения в повечето случаи се облицоват с плочки, но не се заблуждавайте, че керамичното покритие осигурява достатъчна хидроизолираща защита на повърхностите. 

Фугиране на плочки

Фугиране на плочки

Фугирането на плочките в мокри помещения е много важен етап от полагането на плочки. За крайния резултат е важно каква фугираща смес използвате, колко добре сте почистили фугите преди нанасянето на сместа и по какъв начин нанасяте и оформяте на фугите.