Преустройство на кухня и трапезария (повторение)

Ще направим барплот между кухнята и трапезариятаПолагане на подова замазка

Полагане на подова замазка

Полагането на подова замазка изисква време. В зависимост от дебелината на слоя трябва да изчакате между 24 и 48 часа, за да изсъхне. Но когато е готова, можете да сте сигурни, че подът е перфектно нивелиран.
Грундът се нанася равномерно по цялата повърхност с баданарка. Времето на съхнене при стайна температура е около 4 часа.

Оразмеряване на плоскостта

Оразмеряване на плоскостта

Плоскостта, която купихме е по-дълга отколкото ни трябва. Затова трябва да оразмерим и да изрежем плоскост с необходимата ни дължина от 1м и 40 см. Инструментът който е без конкуренция  при разкрояването на големи дървени плоскости или плоскости от дървесни частици е ръчния циркуляр. Той е предназначен за надлъжно и напречно рязане на различни дървесни материали. Плочата на циркулярния трион е подвижна и чрез нея се регулира дълбочината на рязане според дебелината на материала. Дълбочината на рязане се нагласява така, че дискът да стърчи 5 mm под плочата. Така се постига оптималния за доброто рязане прав ъгъл, под който всеки от зъбите навлиза в рязания материал. Удобната ръкохватка с меко покритие прави работа лесна от всяко работно положение.

Полагане на плочи от гранитогрес

Полагане на плочи от гранитогрес

Плочите от гранитогрес с размери 33х33 се полагат със специално гъвкаво лепило, което е съобразено със специфичните им характеристики. На вече подготвената основа то се нанася с назъбена маламашка. Размерът на зъбите варира според големината на плочите. При размер 33х33 см се използва маламашка с размер на зъба 10 мм. Плочите се притискат към основата, като необходимите корекции се правят с гумен чук. Еднаквият размер на фугите се контролира с добре познатите ни “кръстчета”.

Нанасяне на фугираща смес

Нанасяне на фугираща смес

Фугиращата смес се разбърква с вода до получаване на хомогенен разтвор без бучки. Преди да започнете нанасянето се уверете, че фугите са изчистени старателно. Навлажнете ги с вода и нанесете сместа с гумирана маламашка. Отстраняване на излишната смес се извършва с гъбирана маламашка 15 – 20 минути след нанасянето. След около 1 час плочките се почистват с  влажна гъба. По-късно повърхността се забърсва със сух парцал.

Боядисване на стените

Боядисване на стените

Сега можем да започнем. Грундирането на стените ще ни осигури чиста, обезпрашена повърхност. Разходът на материал също ще бъде значително намален.  След като грундът изсъхне преминаваме към боядисването.
Интериорната боя, която ще използваме е изключително лесна за работа. Тя не се стича от четката или мечето, не се разрежда с вода и се отличава с много добри покривни свойства. Отличава се с повишена устойчивост на търкане.
Първо нанесете с четка една ръка от боята в ъгловите участъци. След това без да е необходимо изчакване можете да пристъпите към основното боядисване с помощта на така нареченото ' мече' с къс косъм.
За получаване на добро покритие е достатъчно двукратното нанасяне на боята.  Между нанасянето на двата слоя е неободимо да се изчака поне 3-4 часа.
Ако по време на боядисването изцапате някоя повърхност забършете с влажна кърпа докато боята още не е засъхнала.

Поставяне на ламиниран паркет

Поставяне на ламиниран паркет

Препоръчително е ламинираният паркет да се внесе в стаята, където ще се реди поне 48 часа преди да бъде поставен. Така той ще се аклиматизира към температурата и влажността на въздуха в помещението и няма да се деформира след като вече е поставен.
Ламинираният паркет се полага върху идеално равен под. Разлики от около 1 мм се обират от специална подложка, която се слага навсякъде под плоскостите. 
Оставете отстояние от стените около 10 – 15 мм. Това предпазва ламинирания паркет от евентуални измятания при резки промени на влажността или температурата в помещението. Тази разширителна фуга се покрива от первазната лайсна.

Лепене на укрепващи ленти

Лепене на укрепващи ленти

Преди да монтираме плота, към стената ще залепим две укрепващи летви. Няма нужда от пирони и винтове - ще използваме монтажно лепило, което замества тяхната употреба. Специалната му формула гарантира бързо, чисто и изключително силно залепване. Нанася се равномерно по цялата дължина на елемента. Това е най-сигурният начин на монтаж, тъй като цялата повърхност от едната страна на летвата залепва здраво към стената. За по-силно свързване ще фиксираме летвите към стената с две стеги.
Плотът, който ляга на преградната стена, ще залепим със същото лепило. Това ще ни осигури изцяло гладка горна повърхност без дупки или видими глави на пирони и винтове.
Всички слепвани повърхнини трябва да бъдат добре почистени, да са здрави и сухи, обезпрашени и обезмаслени. Лепилото се нанася на ивици или на точки, в зависимост от теглото на елемента  и от основата върху която се лепи.

Нанасяне на лепилото

Нанасяне на лепилото

На вече подготвената грундирана основа лепилото се нанася плътно с назъбена маламашка. За плочките в кухнята ще използваме маламашка с най-малкия размер на зъбите от 4 мм, защото плочките са малки. Плочката се нивелира и се притиска към основата.