Ремонт на тухлен апартамент (повторение)

Подмяната на дограмата е винаги първата задача при всеки ремонт. Понякога това е и повода за започване на ремонта.Топлоизолиране на тераса

Топлоизолиране на тераса

 

Терасата, на която се излиза от към хола, само ще освежим с подходящи материали, така че да не се откроява на фона на останалите тераси в кооперацията.

Тя се нуждае от леки поправки. Нездравите участъчи от мазилката трябва да се отстранят.

След това повърхността се грундира с дълбокопроникващ грунд, за да се обезпраши основата. 

За да се осигурим равна основа за полагането на декоративната мазилка ще шпакловаме повърхността с циментова шпакловка.

За да не се появи отново пукнатината в ъгъла ще я заздравим участъка с мрежа. Стъклофибърната мрежа не позволява на материала да се напука и се използва за заздравяване на вътрешни и външни стени.

Циментовата шпакловка трябва да изсъхне преди да се нанесе мазилката. Декоративната мазилка е тънкослойна готова за употреба и за да създаде усещане като на пръскана мазилка, се нанася със специален валяк от твърд дунапрен.

Мазилката се оцветява в цветове по каталог. 

Нанася се лесно на един пласт и е подходяща както за вътрешна, така и за външна употреба.

Избрахме такъв вариант за реновиране на външната тераса, за да се доближим максимално до първоначалния й вид, без да се различава от останалата част на фасадата.

Грундирането на основата с дълбокопроникващ грунд е задължително преди да се започне лепенето на плоскостите от стиропор. Освен обезпрашаването на основата, той ще осигури добро сцепление с следващия слой. 

За фиксирането на стиропорените плоскости, ще използваме лепилен разтвор, който е вторият продукт от системата за полагане на топлоизолация. 

Около прозорците се лепят плоскости с дебелина от 2 сантиметра. Лепилото се нанася върху плоскостите и с притискане те се залепват върху основата. 

Парчетата стиропор се оразмеряват и изрязват предварително. 

При лепенето на плоскости около прозорците трябва да се следи да не се запушват отворите на дограмата, разположени в долната част на касата.

След като изсъхване на разтворът, плочите се фиксират със специални дюбели – достатъчни са 5 дюбела на цяла плоча. Препоръчително е при изпълнение на топлоизолационна система се поставят от 6 до 8 дюбела на квадратен метър плоскост.

Дюбелите се вкарват в пробитите за целта отвори на дълбочина 3-4 сантиметра в конструктивния слой на стената при плътни материали(бетон) и на 5-6 сантиметра при материали с кухини - (тухла)

Предварително в топлоизолационните плочи трябва да е издълбан отвор с големина диаметъра на главата на дюбела. Така тя потъва вътре в плочата не пречи и не надига при шпакловането. 

Предварително нарязаната стъклофибърна мрежа се поставя върху пресния лепилен разтвор и се притиска със стоманена маламашка така, че да попадне приблизително по средата на нанесения разтвор. 

Отделните ленти на мрежата се припокриват около 10 сантиметра.

В рамките на следващата операция, прясно нанесения лепилен разтвор с потопена в него стъклофибърна мрежа, се заглажда старателно със стоманена маламашка.

Най-отдолу на ръба на терасата се поставя специален водооткапен пластмасов профил. Така при дъжд, водата няма 

Крайната дебелина на шпакловката трябва да е 2-3 мм.

Със съвременните декоративни мазилки се постига уникален ефект при ново строителство, ремонт и реставрация на стари сгради.

Те могат да се тонират в цвят, избран по каталог.

 

Kъртене на дограма

Kъртене на дограма

 

Подмяната на дограмата е винаги първата задача при всеки ремонт. Понякога това е и повода за започване на ремонта. Казваш – ще сменя само дограмата,  след това ще боядисам с латекс  и готово. Но за съжаление премахването на старата дървена дограма, особено в тухлените жилища, коства едни доста разбити стени. Касите са захванати здраво с пирони за дървени трупчета, вградени в стената. Стената около тях неминуемо се разбива при ваденето на касата. Много от фирмите за дограма предлагат и услугата обръщане на прозорци, но за това има други хора, които идват по друго време.

 

Изправяне на стени

Изправяне на стени

 

Най-често стените в по-старите жилища са доста криви и с отклонение от няколко сантиметра при пода и тавана.

Има два начина за тяхното изправяне. Единият е да изрови старата мазилка до тухли и да се опитаме с различна дебелина на новата мазилка да изправим стените. В повечето случаи това е невъзможно. Затова ние решихме да се доверим на сухото  строителство – монтаж на гипскартон върху конструкция от метални профили.

 

Подмяна на водопроводната инсталация

Подмяна на водопроводната инсталация

 

Водопроводните инсталации в старите сгради са изградени от подцинковани тръби. А те, както всички знаем, в един момент се запушват от отлагания или ръжда. Има един единствен начин те да бъдат отпушени – като се сменят  с нови полипропиленови тръби. 

Прокарването на инсталацията трябва да е проектирано така, че налягането на строителните конструкции да не се пренася върху тръбопровода. Мрежата от тръби трябва да е възможно най-къса и най-пряка.

 

Фугиране

Фугиране

 

Изискванията към повърхностите в мокри помещения са завишени. И това се отнася не толкова до тяхното изравняване, колкото до защитата от проникване на влага. 

Фугите се шпакловат с фугопокриваща лента. Тя се вмазва между два слоя фугираща смес. Тъй като тук ще се лепят плочки по-нататъшна обработка на повърхностите не е необходима.

В стаите фугирането и шпакловането на главите на рапидните винтове е само първата ръка на шпакловане. 

Фабричните и нефабрични кантове се шпакловат с фугопокриваща стъклофазерна лента, която се вмазва между два слоя от фугиращата смес. 

Но за ъглите, е препоръчително използването на хартиена лента. Тя е по-здрава и по-гъвкава от стъклофазерната и предпазва ъглите от напукване. 

Преди нейното полагане по целия ъгъл се нанася от шпакловъчната смес и след това лентата се притиска и замазва с материал.

Всички ръбове се обработват с перфорирани алуминиеви профили.

След като изсъхне фугиращата смес се шлифова с дребна шкурка.  

За шпакловане през цялата повърхност ще използваме готова фина шпакловъчна смес. Тя е лесна за работа и създава идеална основа за нанасяне на финалните покрития – интериорни бои или тапети.

С нея се работи лесно и тя се препоръчва при шпакловане на стени и тавани с повишени оптически изисквания. Осигурява гладка сатенена повърхност. 

Цветът на всички шпакловки се определя от основните им съставки. Ако те са естесвени е възможна малка разлика в нюанса на различните партиди. 

При съхранение в добре затворени съдове готовите щпакловки  запазват своите качества дълго време.

 

Боядисване на стените

Боядисване на стените

 

След шпакловането идва ред и на боядисването на стените. Препоръчително е да се избере един основен цвят за цялото жилище и в различните стаи да се играе с нюансите. В помещенията където влиза по-малко естесвена светлина, било поради малки прозорци или поради големите дървета, които пречат на светлината да прониква в помещението, е добре да се използват по светли и ярки тонове на йълтото и бежовото. Така светлината ще се отразява и в помещението ще бъде по-светло.

Топлите цветове внасят спокойствие и уют в дома. 

 

Окабеляване

Окабеляване

 

Изграждането на металната конструкция за предстенната обшивка изключително улеснява работата по подмяната на електрическата инсталация, тъй като не се налага къртене и вграждане на кабелите в стената.

Съвременните електроинсталационни системи отдавна не осигуряват само комплексни и многофункционални решения за електроснабдяване на жилищните площи. Актуалните изисквания към тях включват гарантирана енергийна ефективност и безопасност при употреба, и не на последно място максимален комфорт за крайните потребители.

За изграждането на инсталацията се използва трикабелен проводник задължително прокаран в гофриран маркуч, който осигурява надеждна защита.

При изграждане на вашата електрическа инсталация изисквайте повече и не правете компромиси със сигурността. 

 

Предстенна обшивка

Предстенна обшивка

 

За по-добра звуко термо изолация между профилите полагаме каменна вата. Това е едно друго предимство при изграждането на предстенни обшивки – възможността за допълнителна изолация на помещението. А ватата е с доказани звуко, термо и пожарозащитни качества. Тя е негорима и не старее с времето.

За облицоването на конструкцията използваме гипскартонени плоскости. Гипсът е най-старият познат на човечеството строителен материал. Той не съдържа абсолютни никакви съставки, които биха могли да навредят по някакъв начин.

И още едно предимство, което съвсем не е за пренебрегване – гипсовите строителни материлаи са негорими.

 

Монтаж на гипскартон върху комин

Монтаж на гипскартон върху комин

 

Гипскартонът върху иззиданите комини не се монтира върху конструкция от метални профили. Не е препоръчително дупченето на тухлите, там където има комин. Затова ние ще залепим картона или както се казва ще направим суха мазилка.

Като термин ‘суха мазилка’ означава лепене на гипскартон върху стените, като лепилото се нанася на топки. 

Преди това стената трябва да е грундирана, за да се осигури обезпрашена повърхност и по-добро сцепление.

В кухнята, около мястото, предвидено за вградена скара, ще залепим пожароустойчив гипскатон. Той е обогатен със стъклофибърни нишки. Изпитанията доказват, че стъклофибърните нишки запазват по-дълго целостта на гиспкартонената плоскост под въздействие на пожар.

Нивелирането на гипскартонените плоскости при система за лепене на топки става веднага след залепването, докато лепилото е още меко.

Плоскостите се лепят една след друга вертикално отдолу нагоре и всяка се нивелира спрямо вече залепените. Следи се плоскостта да не не се притисне към стената повече отколкото трябва, защото отлепването й от стената е доста трудно.

Когато е необходимо, по-големите празнини или дупки се запълват с допълнително залепване на парчета гиспкартон и след това се залепва оразмерената плоча.

Отворът се изрязва след фиксирането на гипскартонената плоскост. 

Остана да залепим и обикновения гипскартон в една от стаите. Тук стената е идеално права и можем да си позволим лепене на плоскостите.

Няма разлика в начина на работа и при лепене на обикновен гиспкартон. Топките се нанасят равномерно по повърхността на стената през около 20 см една от друга.