Ремонт на апартамент в Младост (повторение)

Изборът на ПВЦ дограма, независимо за къде е предназначен прозорецът, трябва да е съобразен с конкретните условия.Монтаж на PVC дограма

Монтаж на PVC дограма

 

Изборът на ПВЦ дограма, независимо за къде е предназначен прозорецът, трябва да е съобразен с конкретните условия. Когато говорим за ПВЦ дограма, първата ни асоциация е с понятия като естетика, комфорт, стабилност, сигурност, икономичност.

При монтажа на рамката на прозореца много е важно тя да се нивелира добре. Независимо от вида дограма, която се монтира, перфектното нивелиране на рамката е задължително. 

Стабилността на рамката се осигурява от захващането й със специални метални дюбели към стените. Те се поставят на разстояние 60-70 см един от друг.

На пазара се предлагат различни марки ПВЦ дограма – с различно качество и характеристики. Но в основата си съвременната дограма е три вида в зависимост от материала, от който са изработени профилите – дървена, ПВЦ и алуминиева.

Както навсякъде така и при дограмите вече се налага понятието система. Това е така, защото всички елементи, включени в един завършен прозорец трябва да отговарят на определени изисквания и заедно да осигуряват необходимите топло и звукоизолационни свойства на дограмата.

На нашия пазар се предлагат най-често профили с 3,4,5 или 6 камери. Броят на камерите оказват влияние върху здравината на профила и върху топлопроводимостта по неговото напречно сечение. 

В ПВЦ дограмите се използва се изолиращия ефект на въздуха в отделните камери и на ПВЦ материала и така се намалява загубата на топлина през профила.  Това допринася за много добри стойности на топло-и шумоизолация, което води до икономия на енергия и комфортна жилищна среда.

По правило външната стена на PVC профилите е дебела около 3 мм, вътрешните са около 1мм. 

От вида на стъклопакета зависят най-вече топлоизолационните свойства на цялата система дограма. Най-често използваният стълкопакет е с ширина 24 мм – 2 стъкла от по 4 мм всяко като пространството между тях е запълнено с въздух /сух/ или инертен газ и е херметически затворено. 

По-широките профили, по правило се комплектоват с по-широки стъклопакети и така осигуряват по-добра топлоизолация.

От значение за характеристиките на системата е и използваното стъкло. 

Степента на топлоизолация зависи от вида на стъклото, неговата дебелина и разстоянието между стъклата. Необходимите показатели за топлоизолация могат да бъдат по-лесно достигнати чрез специалните стъкла с нискоемисионно покритие. Нискоемисионните т.нар. К-стъкла отразяват до 70% от топлоенергията като не й позволяват да напуска помещението, а освен това отразяват и инфрачервеното излъчване. 

Използваният обков осигурява надеждна експлоатация в продължение на години и не изисква специалнa поддръжка и сервиз. Той е регулируем, позволяващ двуосово отваряне - по вертикалната и по хоризонталната ос.

 

Разчистване

Разчистване

 

Започваме разбира се с разчистване.

Премахнахме част от стените с идеята да се оформят портали, които да отделят функционално зони в помещенията.

Премахнахме всички настилки – керамичните плочки в дневната и изкуствените настилки в другите помещения.

Разбихме допълнително изградената стена между бившата вече тоалетна и баня.

Всички плочки от стените и пода в банята отстранихме. Под тях останаха криви стени, които трябва да изправим, преди да залепим плочките.

Останаха и двете водопроводни тръби, които трябва да скрием, при изграждането на новия водопровод.

Както се казва така осигурихме фрон за работа на различните бригади.

 

Подмяна на електрическата инсталация

Подмяна на електрическата инсталация

 

Електрическата инсталация, съобразена със старото разпределение на  стаите и се нуждае от подмяна на някои кабели и изграждане на нови кръгове, които да осигурят безопастност при експлоатацията на уредите.

 

Водопровод

Водопровод

 

Правилното планиране на водопроводната и канализационна инсталация осигурява удобство при използването й, но качественото и правилно изпълнение гарантира спокойствие и безупречно фунциониране на всички уреди и системи, използващи вода.

Съвременните водопроводи са изработват от поливинилхлорид, полиетилен или мед.

Не много често, но понякога се налага подмяна на водопровода в жилището по различни причини - при аварии,  при промяна местата на батериите за душ и мивки или при остарял и корозирал метален водопровод. При ремонтни работи в бани и тоалетни също е полезно, ако водопроводната инсталация е остаряла да се използва момента и да се подмени с нова. 

И естествено е, новият водопровод да се изпълни от ПВЦ тръби.

При изграждането на новия водопровод трябва да се съобразите с местата на батериите за душ и за мивките. За всички батерии си има стандарти, които ако не се спазят ще се налага преправяне. 

Добре е предварително да се знае вида на батериите, тоалетните казанчета и душовете , за да се съобразят всички изводи с тях.

Затова посетете изложбените зали на търговците на плочки и санитарно оборудване.

 

Скриване на непоправими дефекти

Скриване на непоправими дефекти

 

Изправянето на стени и скриването на непоправими дефекти в строителството са лесни със системите на сухото строителство.

Изравняването на порталите при вече премахнатите прозорци щеше да коства много усилия и време при работа с конвенционалното строителство. Затова отново приложихме бързия метод на сухото строителство – предстенна обшивка, монтирана на конструкция от метални профили.

Изпитаните гипскартонени плоскости са стандартен материал и могат да се използват във всички жилищни помещения. 

Гипскартонът на има редица безпорни предимства. Той е дълготраен и  екологичен материал, влагоустойчив при импрегнация, с естетичен вид, и малко тегло. Повърхностите са отлична основа за бои и покрития, оптимално средство за функционални и бързи решения.

Предстенната обшивка дава възможност и за допълнителна топлоизолация с вата, там където е необходимо.

 

Лепене на плочи от гранитогрес

Лепене на плочи от гранитогрес

 

За лепенето на плочите от гранитогрес ще използваме гъвкаво циментово лепило, предназначено за употреба на закрито и открито. То осигурява гъвкав лепилен слой върху всякакви основи.

Лепилната смес трябва да е добре хомогенизирана преди започване на работа. Тя се нуждае и от около 5 минути за узряване. 

През това време се активизират всички съставки и се достигат необходимите показатели за постигане на добър краен резултат.

Лепилото се нанася върху основата на гребен. Комбинацията от цимент, минерални компоненти и полимерни добавки  осигурява високата издръжливост на лепилото и на атмосферни влияния.

След изсъхването на лепилото плочите трябва да се фугират и почистят старателно. 

 

Лепене на плочки в баня

Лепене на плочки  в баня

 

По правило, лепенето на плочките в банята започва от втория ред на стената. От долната страна се фиксира летва, която се нивелира и се започва с лепенето. Първият се лепи едва след залепването на плочките и на пода. Така могат да се оберат всички неравности или кривини по пода.

Лепилото се нанася с подходяща назъбена маламашка върху хидроизолираната повърхност. Големината на зъбите варира между 4 и 10 мм и се определя от големината на плочките, които ще бъдат лепени. При по-големи плочки се изискват по-големи зъби. Това гарантира правилно разпределение на лепилото и се избягват така наречените “лапи”, при които има празно пространство без лепило под плочката. 

Ако под плочката останат кухини, тя лесно се чупи или напуква при натиск, стъпване или пробиване с бормашина.

След нанасяне на лепилото, плочката се притиска плътно и се намества, за да се разпредели сместа по повърхността. Еднаквият размер на фугите се контролира чрез така наречените “монтажни кръстчета”. Необходимите корекции по хоризонтал и вертикал се правят с гумен чук. При по-големи размери на плочите и особено, ако са от гранитогрес, се препоръчва фугите да са по-широки - от 4 до 4,5 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики. 

Фугиращата смес се нанся след изсъхването на лепилото и след старателно почистване на фугите на плочките от всякакви остатъчи и боклуци.

 

Изравняване на стени в бяна чрез сухо строителство

Изравняване на стени в бяна чрез сухо строителство

 

За да изравним стените в банята след разбиването на плочките вместо традиционната мазилка, избрахме сухото строителство – по-бързо, по равно и не по скъпо.

Монтирахме влагоустойчив гипскартон на конструкция от метални профили.

Така изравнихме стените и ъглите в банята вече са прави. Това е много важно, тъй като в малки помещения и най-малкото отклонение от правия ъгъл личи много след като се залепят плочките.

Зад предстенната обшивка скрихме всички тръби от водоправода.  

Импрегнираните плоскости са подходящи за използване в мокри помещения – бани и толетни. Ядрото в тях е допълнително обработено за по-добра влагоустойчивост. Влагоустойчивият гипсокартон е със специално импрегниран картон.

Окаченият таван в банята ще ни позволи да монтираме и влагоустойчиви лунички. Макар и по-скъпи от обикновените лунички, тези в банята са предпочитани за осветяване на помещенията. Те придават модерен и изискан вид на помещението.

За лесно обслужване и за осигуряване на достъп да измервателните уреди в гипскартонените плоскости се изрязва така наречения ревизионен отвор.

 

Хидроизолация на баня

Хидроизолация на баня

 

За добра хидроизолация на банята ще използваюме двукомпонентна хидроизолация.  Този хидроизолационен разтвор има изключително сцепление с основата.

За да се предотврати евентуално проникване на вода през ъглите, те се защитават допълнително с хидроизолационна лента, вградена между два слоя от хидроизолацията. 

След това се нанася разтвор по целите стени и по пода.

След изсъхването на първия слой, се нанася и втори. Така може да сте сигурни, че влагата няма да проникне в стените. А като няма влага, няма и среда за развитие на мухъл и плесен.

След изсъхване на хидроизолационния разтвор, могат да се лепят и плочките. 

 

Обзавеждане на кухня

Обзавеждане на кухня

 

Kогато става въпрос за обзавеждане на кухня повечето домакини предпочитат мебелите да бъдат изработени по поръчка. 

Така ще може да се планира разположението на всички уреди, шкафове и аксесоари според конкретното място.

Естествено има основни правила, които не са за пренебрегване, защото домакинята прекарва доста време в кухнята приготвяйки храната за своето семейство.

При изработването на проекта проектанти ще се съобразят с пространствените възможности на жилището и индивидуалните предпочитания на всеки клиент.

Може да избирате от голямо разнообразие от материали и декори за изработка на кухненските шкафове и плотове. Вашият избор ще направи кухнята ви уникална.

Изборът на кухненското обзавеждане е въпрос на личен избор и вкус, но все повече се налагат изчистените форми, гладките  и лесни за поддържане повърхности на кухненските мебели.

При изработката на проекта задължително се предвиждат и кухненските уреди – вградени и самостоятелно стоящи те имат значение както за крайната цена на кухнята, така и за финалния вид на цялата композиция.

За да бъде добре обзаведена, в нея трябва да присъстват всички основни елементи на кухненското оборудване, добре селектирани и комбинирани домакински уреди, за да й придадат стилен и завършен вид.

Мебелите и аксесоарите трябва да са удобни, практични, незаемащи много място.

 

Боядисване

Боядисване

 

Научните изследвания са доказали психическото въздействие на цветовете. 

Белите цветове в жилищните помещения се смятат за багри на чистотата и светлината. Те омекотяват пъстротата и хармонират с всички цветове. За фон обаче на предмети с други цветове не са подходящи. При тъмните хармонични цветове на мебелите, белият цвят създава силни контрасти.

Таваните обикновено се боядисват с бяла боя. Това е почти задължително при по-ниски помещения.

Многообразието от цветове ви позволява да развихрите фантазията си.

Боята се нанася лесно с мече, не се стича и има отлична покриваемост.

Интериорното боядисване е онази част от домашния ремонт, която много собственици на жилища решават да извършат сами, без помощта на майстори, тъй като с не много усилия и професионални умения могат да се постигнат задоволителни резултати.  

Ние ви съветваме – спазвайте технологията на работа, не спестявайте от материалите и не ги заменяйте с по-евтини варианти. Използвайте продукти от един и същ производител.

За постигане на гладко покритие и равномерен цвят се нанасят две ръце. Преди нанасянето на втория пласт, трябва да се изчака да изсъхне добре първият.  Засъхналият слой боя се отстранява трудно, затова е добре своевременно да почистите с вода инцидентно зацапаните места. 

 

Зидане с газобетон

Зидане с газобетон

 

Иззидахме с газобетонни блокчета стенички над парапета и на двата балкона и възстановихме стената на банята.