Ремонт на тухлен апартамент в Лозенец (повторение)

След одобрението на проекта започва работата по разчистването на всичко ненужно:Разчистване

Разчистване

 

След одобрението на проекта започва работата по разчистването на всичко ненужно:

Момчетата от фирмата за разчистване осигуриха терен за работа по проекта като  премахнаха всички настилки – паркети и мозайки. 

Премахнаха и някои ненужни вече и неносещи стени.

Опитаха се да свалят и петте пласта тапети от стените, но това се оказа невъзможно. 

След тях иззидахме новите стени и укрепихме старите, където е необходимо.

Сега вече сме готови за същинската работа по ремонта.

 

Избор на дограма

Избор на дограма

 

При избора на дограма се съобразявайте с всеки детайл.

Броят на камерите оказва влияние главно върху топлоизолационни качества на дограмата. Но все пак рамките на прозорците са една малка част от цялата повърхност. По-голямата площ се пада на стъклопакета. 

Увеличаването на камерите на стъклопакета пък оказват главно влияние върху шумоизолацита, тъй като при преминаванто си през повече на брой стъкла звуковите вълни се пречупват и губят от своята сила.

При поръчката на дограма трябва да се вземат под внимание различни фактори – изложение на помещението, местоположение и съответно желанието на собствениците.

Не на последно място е и естетическия вид на дограмата. Ние предлагаме различни цветове на профилите, които успешна да се съчетаят с останалото обзавеждане. 

Предлагаме и различни допълнения за още по-голям комфорт – като това малко устройство например, което осигурява приток на свеж въздух.

Много важно условие за доброто функциониране на дограмата е използвания обков.

Качественият обков гарантира безпроблемно и надеждно отваряне и затваряне на прзорците в продължение на години.

 

Изграждане на ел. инсталация

Изграждане на ел. инсталация

 

Проектирането и изпълнението на новата електрическа инсталация напълно отговаря на европейските стандарти за безопастност.

За изграждането й се използва трикабелен проводник, задължително прокаран в гофриран маркуч, който осигурява надеждна защита. До всички контакти и ключове за осветлението през разклонителните кутии достига този проводник с фаза, нула и един кабел за заземяване. 

Въпреки наличието на конструкция от метални профили, е препоръчително, кабелите да се захващат със специални крепежни елементи за стената, а не за профилите.

Така те се захващат и за тавана по цялото трасе.

За всяка стая е предвиден отделен кръг на тока, така че ако угасне той поради някаква причина в едната стая, в другите стай няма да има проблем и контактите и ключовете ще работят.

Друго изискване е да не се смесват кабелите за осветлението и за контактите.

Обсъждането на работата е неизбежно по време на целия процес. Понякога се налагат малки поправки или промени, за които се взимат своевременно решения.

Работата в екип е най-важна при ремонта на един обект, независимо колко бригади работят. Координацията между тях гарантира и добре свършена работа.

 

Изграждане на врати

Изграждане на врати

 

С леките реконструкции и обособяването на малко предверие за двете спални е необходимо изграждането и на двете врти.

Отворът за вратата на детската стая ще изграждим от стабилни УА профили. Това ще заздрави конструкцията, тъй като при вратата тя е подложена на по-интензивно и по-силно натоварване.

Към пода УА профилите се захващат със специално произведени за тази цел пети за връзка между УА профил и под или таван.

УА профилите са много по-стабилни и здрави и затова се използват при изграждане на отвори на прозорци и врати.

Щурцът над вратата също се изгражда и монтира по точно определен начин. Захващането към конструкцията е с така наречените пети.

Над щурца се монтира вертикален профил, за захващане на гипскартонените плоскости.

За по-голяма стабилност върху металната конструкция около вратата се монтира двуслойна облицовка от гипскартонени плоскости. 

Фугите на първия слой се запълват с фугираща смес. При оразмеряването на плоскостите за втория слой трябва да се следи за разминаване на фугите, което създава по-голяма стабилност и се предотвратяват евентуални напуквания на фугиращата смес и шпакловката.

За укрепването на отвора на вратата към стаята направихме специална метална рамка. Така изпълнихме и предписанията на инжинер-конструкторите. 

Рамката се оразмерява и заварява на място, за да бъде плътно по стената и да играе ролята на подпора. 

 

Окачени тавани

Окачени тавани

 

Това, което прави сухото строителство предпочитано при ремонта на стари жилища е не само възможностите за изправяне на стени и тавани, а и неограничените възможности за изпълнение и на най-смелите дизайнерски решения.

Естесвено, когато имаш за партнъор можещи и добре обучени изпълнители, всички хрумвания могат да се превърнат в реалност.

Окачената конструкция от гипскартонени плоскости представлява модерно,бързо и елегантно решение за облицоване на тавани.

 

Изграждане на ВиК инсталация

Изграждане на ВиК инсталация

 

И двете бани, планирани в проекта, се нуждаят от добре изграден водопровод и канализация. 

Осигуряването на необходимия наклон на канализацията не е проблем, тъй като при премахването на старата настилка нивото на целия апартамент спадна с няколко сантиметра.

Изводите за захранването на батериите на ваната и мивката трябва да бъдат на точно определено ниво от пода. Така няма да има проблем след това при монтажа на санитарното оборудване.

И в двете помещения сме предвидили вградени тоалетни казанчета. За безпроблемното им фунциониране от изключително значение е правилният монтаж на самата конструкция.

Задължително е хоризонталното му и вертикално нивелиране. 

Елементите за вграждане на санитарното оборудване, предлагат удобство при монтажа и сигурност при използването му.

Елементите за вграждане на санитарното оборудване, предлагат удобство при монтажа и сигурност при използването му. 

Санитарните стени са замислени специално, за да поемат инсталациите и да улеснят закрепването на санитарното оборудване.

В пространството между двойната конструкция могат да бъдат проведени тръби със всякакъв диаметър, а на елементите за вграждане на санитарното оборудване могат да се окачат тоалетни чинии, бидета, умивалници. 

 

Сухо строителство

Сухо строителство

 

Има обекти, в които без помощта на сухото строителство ремонтните работи биха се забавили и усложнили неимоверно много. А понякога дори е невъзможно да се постигнат прави стени или тавани.

Между вертикалните CD профилите се полага изолация от  минерална вата. Изолацията от минерална вата се поставя плътно, без пролуки по цялата повърхност на конструкцията.

Съществено качество на минералната вата е, че силно абсорбира шума и е отличен термоизолатор. Този материал е предпочитан при изграждане на топло- и звукоизолации на вътрешни помещения, на леки преградни стени, скатни покриви и т.н. Друго предимство на минерална вата е нейната пожароустойчивост. Не е необходимо никакво допълнително обработване с химически материали, за да се постигне тази висока пожароустойчивост.

Върху конструкцията от метални профили се фиксират и гипскартонените плоскости. Препоръчително е за облицоване да се използват цели гипскартонени плочи. При използване на по-малки плочи трябва да се спазва условието височината им да е минимум  400 mm и да не се използват 2 и повече по-малки плочи една над друга. При облицоването, напречните фуги на съседните плочи трябва да се редуват през не повече от 400 mm, за да не се получат кръстосани фуги. 

Прикрепване на  плочите към вертикалните профили се осъществява с  рапидни винтове с дължина от 25 mm разположени през 250 mm.

Преградните стени, предстенните обшивки, сухите мазилки, подпокривните пространства и таваните от естествения продукт гипс са биологично напълно безвредни и се препоръчват в нарастваща степен от експертите.

 

Полагане на подови настилки

Полагане на подови настилки

 

За да изравним нивото на цялото жилище и да осигурим основа за полагането на многослойния паркет, ние направихме пясъчно циментова замазка.

Замазката трябва да е идеално равна и нивелирана. При добре изпълнена пясъчно-циментова замазка няма нужда от допълнително полагане на самонивелираща се замазка. Това спестява средства. 

Преди полагането на паркета основата трябва да е грундирана със специален двукомпонентен грунд. Грундът създава гъвкав филм върху основата. Той е първият от продуктите в системата за лепене на многослойни паркети.

Лепилото също е двукомпонентно. Състои се от основа и втърдител, които трябва добре да се разбъркат до получаването на хомогенна смес.

То е без съдържание на вода, на базата на висококачествени смоли, предназначено за лепене на дървен паркет върху абсорбиращи повърхности като бетон с влажност не по-висока от 2,5 тегловни процента. Лепилото лепи перфектно и предварително лакирано дърво върху мраморни, керамични и др. подове. 

Лепилото е устойчиво на влага и може да се използва за лепене в мокри помещения или външна употреба.

Не променя свойствата си до температури от 120 градуса Целзии. Много лесно се разнася с шпакла и по време на полагането не се гумира. Лепилото  не съдържа вода, като по този начин не крие никакъв риск от деформация на дървото.

То прилепва върху всички видове основи, като  бетон, дърво, метал.

След правилен монтаж паркетът има безупречно поведение. Негативно влияние може да окаже само влагата и резките температурни промени.

При монтажа е необходимо влажността на въздуха да не превишава 55%, а температурата не трябва да бъде под 10?С. 

Паркетините трябва да се държани известно време в помещението

 

 

Лепене на плочки в баня

Лепене на плочки в баня

 

След подготовката на основата можем да пристъпим към лепенето на плочките.

Предварителното планиране, съобразено с проекта на дизайнерите, е много важен етап от процеса на лепене на плочките.

Лепенето започва от втория ред на стените. По проект на стената с вграденото тоалетно казанче трябва да се залепят плочи с размер 60 на 60 сантиметра. Освен, че са с голям размер, те са и тежки, затова е задължително фиксирането на нивелирана летва или парче гипскартон, които на първо време да поемат тежестта на плочката. 

Колкото и здраво да е залепването  с гъвкавото лепило и плочките залепени с него да не се свличат, е добре да сме сигурни, че големите плочи ще останат на мястото си.